Zoznam panovníkov Aragónska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Aragónsko vzniklo začiatkom 9. storočia v rámci reconquisty ako Aragónske grófstvo, ktoré bolo súčasťou franskej Hispánskej marky. V rokoch 925 až 1035 bolo súčasťou Navarrského kráľovstva, od roku 1035 samostatné kráľovstvo. Roku 1162 bolo k nemu pripojené Katalánsko (presnejšie Barcelonské grófstvo), odvtedy sa niekedy rozlišujú Krajiny aragónskej koruny (vrátane Katalánska a pod.) a Aragónske kráľovstvo (vlastné Aragónsko). Od roku 1516, nástupom Karola I. po Ferdinandovi Aragónskom (1506 – 1516), bolo oficiálne spojené s Kastíliou (de facto vznik Španielska).

Prví grófi Aragónska:

POZNÁMKA: Mená a poradie vládcov je veľmi neisté. K iným osobám spomínaným ako grófi Aragónska patria napríklad Jimeno Aznar, Galindo García a Fortun Jiménez, ktorí sa zdajú byť z kráľovstva Sobrarbe.

Grófi Aragónska a králi Navarry:

Králi Aragónska a Navarry:

Králi Aragónska:

Králi Aragónska a grófi barcelonskí; Barcelonská dynastia:

Králi Aragónska a Valencie, grófi barcelonskí; Barcelonská dynastia:

medzivládie: 1410 – 1412

Králi Aragónska a Valencie, grófi barcelonskí; Trastamárovská dynastia:

Ďalší králi boli už králi zjednoteného Španielska, ale mali až do roku 1700 vo svojom titule (Kráľ Aragónska, Kastílie a Valencie, barcelonský gróf) časť „kráľ Aragónska“, ktorú – spolu s ostatnými – roku 1700 nahradil titul „kráľ Španielska“. Aragónsko či jeho časti však ešte malo týchto protikráľov španielskych kráľov:

Barcelonskí grófi; Bourbonovci (žiaden z nich nevládol vo Valencii alebo Aragónsku, ktoré zostalo pod vládou Filipa IV. (Španielsko))

Kráľ Aragónska, Kastílie a Valencie, barcelonský gróf:

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]