Zoznam parkov a záhrad v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zoznam parkov v Bratislave)
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Táto stránka obsahuje zoznam mestských a lesných parkov na území Bratislavy, ako aj chránené územia.

Obrázok Názov Poloha Poznámky
Lisztova záhrada.jpg
Lisztova záhrada Staré Mesto za domami na Kapitulskej, Ventúrskej, Prepoštskej a Farskej ulici pri Univerzitnej knižnici Pokračovanie stredovekej záhrady s neskorobarokovým pavilónom postaveným v druhej polovici 18. storočia. Dnes je záhrada pomenovaná do Franzovi Lisztovi, napriek tomu, že ju umelec nikdy nenavštívil. Nie je prístupná verejnosti, prístup do záhrady je obmedzený pre hostí rôznych kultúrnych udalostí tu organizovaných.
Fontána v Michalskej priekope.jpg
Letná čitáreň U červeného raka Staré Mesto
Bratislavský-hrad-zahrady-01.jpg
Baroková záhrada na Bratislavskom hrade Staré Mesto
Parčík pri Avione 02.jpg
Parčík pri Avione Staré Mesto
Parčík Belopotockého 03.jpg
Parčík na Belopotockého Staré Mesto
Parčík na Svoradovej 01.jpg
Parčík Svoradova Staré Mesto
Bratislava Partizánska 27 02.jpg
Kochova záhrada Staré Mesto
Prüger-Wallnerova záhrada Staré Mesto
Bratislava, view from the castle hill to the towers of the churches "Zvestovania Pána" and "uršulínok".JPG
Františkánska záhrada Staré Mesto
Slubekova záhrada 01.jpg
Slubekova záhrada Staré Mesto
Vešeléniho záhrada 01.jpg
Vešeléniho záhrada Staré Mesto
Lipaiovská záhrada 02.jpg
Lipaiovská záhrada Staré Mesto okolo Letného arcibiskupského paláca. Záhrada je pozostatok známej Lipayovskej záhrady a nie je prístupná verejnosti.
Grassalkovich Palace - view from gardens.JPG
Prezidentská záhrada Staré Mesto za Grasalkovičovým palácom medzi Štefánikovou a Banskobystrickou ulicou. Záhrada je chránená bezpečnostnou službou a otvorená len počas otváracích hodín.
Portal of church of the sister of St. Clara's order in Bratislava.jpg
Záhrada Klarisiek Staré Mesto za stenami kláštora Klarisiek na Klariskej ulici. N/A
Medic Garden with flowers in Bratislava.jpg
Medická záhrada Staré Mesto pri Ondrejskom cintoríne Otvorená len počas otváracích hodín.
Horský park 6.JPG
Horský park Staré Mesto na úpätí pri Bratislavskom Hrade a pri Slavíne Park zaberá plochu 22 hektárov a bol založený v roku 1868 primátorom Bratislavy Henrichom Justim v oblasti "Študentský les". Nachádzajú sa tu chodníky, lavičky, vtáčie búdky a plakety s básňami od miestnych básnikov.[1]
Vodárenské múzeum, Bratislava.jpg
Vodárenská záhrada Karlova Ves, Devínska cesta, pri Bratislavskom vodárenskom múzeu v Karloveskej zátoke. Záhrada zaberá plochu 3 hektáre a zahŕňa budovu vodárenského múzea z roku 1886 a skleník z roku 1924 a historický plavecký bazén riaditeľa vodárenskej spoločnosti. Záhrada nie je prístupná verejnosti.[2]
Púpavová 03.jpg
Park Kútiky Karlova Ves, Kútiky N/A
Bratislava Slovakia 243.JPG
Park SNP Karlova Ves, Líščie údolie N/A
Kukorelliho park Ružinov
Bratislava Park A Hlinku Big Fountain LQ.jpg
Park Andreja Hlinku Ružinov, Ružinovská ulica N/A
Park Ostredky 05.jpg
Biopark Ostredky Ružinov, Ostredky N/A
Park Rumančekova Ružinov, Trávniky N/A
Tenisový kurt - Areál Pekníková.jpg
Park na Pekníkovej Dúbravka, Pekníkova ulica N/A
Bratislava Benovskeho Street Union Park Andrej Bagar Statue LQ.jpg
Park Družby Dúbravka, pred školou na Beňovského ulici N/A
Lesopark Vrakuna.jpg
Lesopark Vrakuňa Vrakuňa N/A
Rusovce kastiel06.jpg
Rusovský park Rusovce Založený v druhej polovici 18. storočia.
Rusovce 10 01.jpg
Rímsky parčík Rusovce Malý park s pitnou fontánkou vybudovaný v rokoch 2006-2007.[3]
Skatepark Markova.JPG
Skatepark na Markovej Petržalka, Markova ulica N/A
Bratislava 2007-07-21 15.jpg
Pečniansky les Petržalka N/A
Lesík na Krasovského 5.jpg
Lesík na Krasovského Petržalka
Soví les Bratislava 09.jpg
Soví les Petržalka
Sad Janka Krala, Bratislava, Slovakia.JPG
Sad Janka Kráľa Petržalka, pri Dunaji, pri obchodnom centre Aupark. Najstarší verejný park v strednej Európe, založený v rokoch 1774-1776.
Dunajske luhy 2.jpg
Dunajské luhy Petržalka, Jarovce, Rusovce, Čunovo
Mierová kolónia 06.jpg
Park Mierová kolónia Nové Mesto
Park Nová doba Nové Mesto
Skulptura Hiroshima - panoramio.jpg
Park Račianske mýto Nové Mesto, Račianske mýto, Šancová ulica N/A
Cvičná lúka.jpg
Bratislavský lesný park Nové Mesto, Rača a Záhorská Bystrica pri Patrónke na úpätí Malých Karpát. Park sa rozprestiera na ploche 27,3 km², z čoho 96% je zalesnených.

Námestia[upraviť | upraviť zdroj]

Nábrežia[upraviť | upraviť zdroj]

Ostatné záhrady a parky[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Horský park. Bratislava City Magistrate. prístup: 20 April 2012.
  2. Tkáčiková, Lucia, "Mŕtvu záhradu v Bratislave vzkriesi voda (Water will resurrect a dead garden in Bratislava)", 13 April 2012. z 20 April 2012.
  3. "Rímsky parčík začal slúžiť verejnosti (Little Roman Park started to serve the public)", 3 April 2007. z 20 April 2012.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]