Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 1980 – 1989

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Pre poznámky, súhrn a externé odkazy, pozri nadradený článok: Zoznam pilotovaných vesmírnych letov.

Toto je podrobný zoznam pilotovaných vesmírnych letov od roku 1980 do 1989, zahrňujúci lety sovietskych kozmického programu Sojuz ku kozmickým staniciam Saľut a Mir, a začiatok amerického programu Space Shuttle

  • Červenou farbou sú označené lety, pri ktorých sa stala katastrofa so smrteľnými následkami pre posádku.
  • Zelenou farbou sú označené suborbitálne lety.
Pokračovanie zo Zoznamu pilotovaných vesmírnych letov, 1970-1979
Posádka Štart
Kozmická loď
Pobyt Pristátie
Kozmická loď
Zhrnutie misie
Štarty v roku 1980
Sovietsky zväz Leonid Popov
Sovietsky zväz Valerij Riumin
9. apríl 1980
Sovietsky zväz Sojuz 35
Saľut 6 11. október 1980
Sovietsky zväz Sojuz 37
Výmena posádky stanice Saľut 6.
Sovietsky zväz Valerij Kubasov
Maďarsko Bertalan Farkas
26. máj 1980
Sovietsky zväz Sojuz 36
Saľut 6 3. jún 1980
Sovietsky zväz Sojuz 35
Štúdium materiálových procesov, pozorovanie Zeme a biologické experimenty.
Prvý Maďar vo vesmíre (Farkas).
Sovietsky zväz Jurij Malyšev
Sovietsky zväz Vladimir Aksionov
5. jún 1980
Sovietsky zväz Sojuz T-2
Saľut 6 9. jún 1980
Sovietsky zväz Sojuz T-2
 
Sovietsky zväz Viktor Gorbatko
Vietnam Phạm Tuân
23. júl 1980
Sovietsky zväz Sojuz 37
Saľut 6 31. júl 1980
Sovietsky zväz Sojuz 36
Rôzne vedecké experimenty
Prvý Vietnamec a prvý Ázijčan vo vesmíre (Tuân).
Sovietsky zväz Jurij Romanenko
Kuba Arnaldo Tamayo-Méndez
18. september 1980
Sovietsky zväz Sojuz 38
Saľut 6 26. september 1980
Sovietsky zväz Sojuz 38
Prvý Kubánec a prvý človek čiernej pleti vo vesmíre (Tamayo-Mendez).
Sovietsky zväz Leonid Kizim
Sovietsky zväz Oleg Makarov
Sovietsky zväz Gennadij Strekalov
27. november 1980
Sovietsky zväz Sojuz T-3
Saľut 6 10. december 1980
Sovietsky zväz Sojuz T-3
Oprava stanice Saľut 6.
Štarty v roku 1981
Sovietsky zväz Vladimir Kovaľonok
Sovietsky zväz Viktor Savinych
13. marec 1981
Sovietsky zväz Sojuz T-4
Saľut 6 26. máj 1981
Sovietsky zväz Sojuz T-4
 
Sovietsky zväz Vladimir Džanibekov
Mongolsko Džugderdemidin Gurragčá
22. marec 1981
Sovietsky zväz Sojuz 39
Saľut 6 29. marec 1981
Sovietsky zväz Sojuz 39
Prvý Mongol vo vesmíre (Gürragchaa).
USA John W. Young
USA Robert L. Crippen
12. apríl 1981
USA STS-1, Columbia
14. apríl 1981
USA STS-1, Columbia
Prvý let raketoplánu; test systémov.
Sovietsky zväz Leonid Popov
Flag of Romania (1965-1989).svg Dumitru Prunariu
14. máj 1981
Sovietsky zväz Sojuz 40
Saľut 6 22. máj 1981
Sovietsky zväz Sojuz 40
Prvý Rumun vo vesmíre (Prunariu).
Výskum magnetického poľa.
USA Joseph H. Engle
USA Richard H. Truly
12. november 1981
USA STS-2, Columbia
14. november 1981
USA STS-2, Columbia
Prvá znovupoužiteľná pilotovaná kozmická loď.
Test systémov; Vedecké pozorovania.
Štarty v roku 1982
USA Jack R. Lousma
USA C. Gordon Fullerton
22. marec 1982
USA STS-3, Columbia
30. marec 1982
USA STS-3, Columbia
Ďalšie testy systémov.
Rôzne vedecké experimenty a vedecké pozorovanie Zeme.
Sovietsky zväz Anatolij Berezovoj
Sovietsky zväz Valentin Lebedev
12. máj 1982
Sovietsky zväz Sojuz T-5
Saľut 7 10. december 1982
Sovietsky zväz Sojuz T-7
Prvá misia na stanicu Saľut 7.
Vypustenie rádiokomunikačného satelitu.
Sovietsky zväz Vladimir Džanibekov
Sovietsky zväz Alexander Ivančenkov
Francúzsko Jean-Loup Chrétien
24. jún 1982
Sovietsky zväz Sojuz T-6
Saľut 7 2. júl 1982
Sovietsky zväz Sojuz T-6
Prvý Francúz vo vesmíre (Chrétien).
USA Thomas K. Mattingly
USA Henry W. Hartsfield, Jr.
27. jún 1982
USA STS-4, Columbia
4. júl 1982
USA STS-4, Columbia
Posledný testovací let raketoplánu. Rôzne vedecké experimenty.
Tajný náklad US Air Force.
Sovietsky zväz Leonid Popov
Sovietsky zväz Alexandr Serebrov
Sovietsky zväz Svetlana Savická
19. august 1982
Sovietsky zväz Sojuz T-7
Saľut 7 27. august 1982
Sovietsky zväz Sojuz T-5
Druhá žena vo vesmíre (Savická).
USA Vance D. Brand
USA Robert F. Overmyer
USA Joseph P. Allen
USA William B. Lenoir
11. november 1982
USA STS-5, Columbia
16. november 1982
USA STS-5, Columbia
Vypustenie družíc ANIK C-3
a komunikačného satelitu SBS-C.
Plánovaný EVA zrušený kvôli zlyhaniu skafandra.
Štarty v roku 1983
USA Paul J. Weitz
USA Karol J. Bobko
USA Donald H. Peterson
USA F. Story Musgrave
4. apríl 1983
USA STS-6, Challenger
9. apríl 1983
USA STS-6, Challenger
Prvý EVA zo Space Shuttle (Peterson a Musgrave).
Vypustenie prvého Tracking and Data Relay Satellite (TDRS-1).
Rôzne vedecké experimenty.
Sovietsky zväz Vladimir Titov
Sovietsky zväz Gennadij Strekalov
Sovietsky zväz Alexandr Serebrov
20. apríl 1983
Sovietsky zväz Sojuz T-8
22. apríl 1983
Sovietsky zväz Sojuz T-8
Zlyhalo spojenie so stanicou Saľut 7.
USA Robert L. Crippen
USA Frederick H. Hauck
USA John M. Fabian
USA Sally K. Rideová
USA Norman E. Thagard
18. jún 1983
USA STS-7, Challenger
24. jún 1983
USA STS-7, Challenger
Vypustenie dvoch komunikačných satelitov.
Prvá americká žena vo vesmíre (Rideová).
Výskum chovania sa kolónie mravcov v nulovej gravitácii; rôzne experimenty v mikrogravitácii.
Sovietsky zväz Vladimir Ľachov
Sovietsky zväz Alexandr Alexandrov
26. jún 1983
Sovietsky zväz Sojuz T-9
Saľut 7 23. november 1983
Sovietsky zväz Sojuz T-9
 
USA Richard H. Truly
USA Daniel C. Brandenstein
USA Dale A. Gardner
USA Guion Bluford
USA William E. Thornton
30. august 1983
USA STS-8, Challenger
5. september 1983
USA STS-8, Challenger
Prvý Afroameričan vo vesmíre (Bluford).
Prvý nočný štart a pristátie.
Vypustenie indického satelitu INSAT-1B.
Výskum chovania sa potkanov vo vesmíre.
Sovietsky zväz Vladimir Titov
Sovietsky zväz Gennadij Strekalov
26. september 1983
Sovietsky zväz Sojuz T-10-1
Zlyhanie štartu kvôli požiaru; posádka katapultovaná.
USA John W. Young
USA Brewster H. Shaw
USA Owen K. Garriott
USA Robert A. Parker
USA Byron K. Lichtenberg
Nemecko Ulf Merbold
28. november 1983
USA STS-9, Columbia
8. december 1983
USA STS-9, Columbia
Prvá misia s orbitálnym laboratóriom Spacelab.
Prvý astronaut ESA a prvý neamerický kozmonaut na americkej kozmickej lodi (Merbold).
Štarty v roku 1984
USA Vance D. Brand
USA Robert L. Gibson
USA Bruce McCandless II
USA Ronald E. McNair
USA Robert L. Stewart
3. február 1984
USA STS-41-B,
Challenger
11. február 1984
USA STS-41-B,
Challenger
Prvý nepríputaný výstup do otvoreného vesmíru (McCandless a Stewart).
Vypustenie satelitov WESTAR-VI a PALAPA-B2, ktoré ale nedosiahli správnu obežnú dráhu.
Sovietsky zväz Leonid D. Kizim
Sovietsky zväz Vladimir Soloviov
Sovietsky zväz Oleg J. Aťkov
4. február 1984
Sovietsky zväz Sojuz T-10
Saľut 7 2. október 1984
Sovietsky zväz Sojuz T-11
 
Sovietsky zväz Jurij Malyšev
Sovietsky zväz Gennadij Strekalov
India Rákeš Šarma
3. apríl 1984
Sovietsky zväz Sojuz T-11
Saľut 7 11. apríl 1984
Sovietsky zväz Sojuz T-10
Prvý Ind vo vesmíre (Šarma).
Program pozorovania Zeme; biologické a materiálové experimenty.
USA Robert L. Crippen
USA Francis R. "Dick" Scobee
USA George D. Nelson
USA James D. A. van Hoften
USA Terry J. Hart
6. apríl 1984
USA STS-41-C,
Challenger
13. apríl 1984
USA STS-41-C,
Challenger
Vypustenie LDEF pre neskoršie odchytenie.
Zachytenie, oprava a vypustenie pokazeného satelitu Solar Maximum Mission.
Sovietsky zväz Vladimir Džanibekov
Sovietsky zväz Igor Volk
Sovietsky zväz Svetlana Savická
17. júl 1984
Sovietsky zväz Sojuz T-12
Saľut 7 29. júl 1984
Sovietsky zväz Sojuz T-12
Prvý EVA ženy (Savická).
USA Henry W. Hartsfield
USA Michael L. Coats
USA Judith A. Resniková
USA Steven A. Hawley
USA Richard M. Mullane
USA Charles D. Walker
30. august 1984
USA STS-41-D,
Discovery
5. september 1984
USA STS-41-D,
Discovery
Testy experimentálnych solárnych panelov; vypustenie troch satelitov.
USA Robert L. Crippen
USA Jon A. McBride
USA Kathryn D. Sullivanová
USA Sally K. Rideová
USA David C. Leestma
Kanada Marc Garneau
USA Paul D. Scully-Power
5. október 1984
USA STS-41-G,
Challenger
13. október 1984
USA STS-41-G,
Challenger
vypustenie satelitu ERBS.
Radarový prieskum.
Prvý EVA americkej ženy (Sullivanová).
Prvý Kanaďan vo vesmíre (Garneau).
Prvý let s dvoma ženami.
USA Frederick H. Hauck
USA David Walker
USA Anna Fisher
USA Dale A. Gardner
USA Joseph P. Allen
8. november 1984
USA STS-51-A,
Discovery
16. november 1984
USA STS-51-A,
Discovery
Vypustenie dvoch komunikačných satelitov; odchytenie dvoch pokazených satelitov.
Štarty v roku 1985
USA Thomas K. Mattingly II
USA Loren J. Shriver
USA Ellison S. Onizuka
USA James F. Buchli
USA Gary E. Payton
24. január 1985
USA STS-51-C,
Discovery
27. január 1985
USA STS-51-C,
Discovery
Prvá misia amerického Ministerstva obrany. Tajný náklad, možný výzvedný satelit.
USA Karol J. Bobko
USA Donald E. Williams
USA Margaret Seddonová
USA Jeffrey A. Hoffman
USA Stanley D. Griggs
USA Charles D. Walker
USA Edwin J. Garn
12. apríl 1985
USA STS-51-D,
Discovery
19. apríl 1985
USA STS-51-D,
Discovery
Vypustený komunikačný satelit.
Rôzne vedecké experimenty.
Prvý senátor vo vesmíre (Garn).
USA Robert F. Overmyer
USA Frederick D. Gregory
USA Don L. Lind
USA Norman E. Thagard
USA William E. Thornton
USA Lodewijk van den Berg
USA Taylor G. Wang
29. apríl 1985
USA STS-51-B,
Challenger
6. máj 1985
USA STS-51-B,
Challenger
Druhá misia Spacelab; mikrogravitačné experimenty.
Výskum chovania opíc a hlodavcov vo vesmíre.
Sovietsky zväz Vladimir Džanibekov 5. jún 1985
Sovietsky zväz Sojuz T-13
Saľut 7 26 September 1985
Sovietsky zväz Sojuz T-13
Oprava poškodenej stanice Saľut 7.
Sovietsky zväz Viktor Savinych 21. november 1985
Sovietsky zväz Sojuz T-14
USA Daniel C. Brandenstein
USA John O. Creighton
USA Shannon W. Lucidová
USA Steven R. Nagel
USA John M. Fabian
Francúzsko Patrick Baudry
Saudská Arábia Sultan Salman Al Saud
17. jún 1985
USA STS-51-G,
Discovery
24. jún 1985
USA STS-51-G,
Discovery
Vypustenie troch komunikačných satelitov.
Rôzne vedecké experimenty.
Prvý občan Saudskej Arábie a prvý Arab vo vesmíre (Al-Saud).
USA Gordon Fullerton
USA Roy D. Bridges
USA F. Story Musgrave
USA Anthony W. England
USA Karl G. Henize
USA Loren W. Acton
USA John-David F. Bartoe
29. júl 1985
USA STS-51-F,
Challenger
6. august 1985
USA STS-51-F,
Challenger
Misia Spacelab-2; rôzne vedecké experimenty.
Vypustenie troch komunikačných satelitov.
USA Joseph H. Engle
USA Richard O. Covey
USA James D. A. van Hoften
USA John M. Lounge
USA William F. Fisher
27. august 1985
USA STS-51-I,
Discovery
3. september 1985
USA STS-51-I,
Discovery
Vypustenie troch komunikačných satelitov.
Odchytenie, oprava a vypustenie satelitu LEASAT-3.
Sovietsky zväz Vladimir Vasiutin
Sovietsky zväz Alexandr Volkov
17. september 1985
Sovietsky zväz Sojuz T-14
Saľut 7 21. november 1985
Sovietsky zväz Sojuz T-14
 
Sovietsky zväz Georgij Grečko 26. september 1985
Sovietsky zväz Sojuz T-13
USA Karol J. Bobko
USA Ronald J. Grabe
USA David C. Hilmers
USA Robert L. Stewart
USA William A. Pailes
3. október 1985
USA STS-51-J,
Atlantis
7. október 1985
USA STS-51-J,
Atlantis
Druhá misia Ministerstva obrany USA. Tajný náklad, pravdepodobne dva komunikačné satelity.
USA Henry W. Hartsfield, Jr.
USA Steven R. Nagel
USA James F. Buchli
USA Guion Bluford
USA Bonnie J. Dunbarová
Nemecko Reinhard Furrer
Nemecko Ernst Messerschmid
Holandsko Wubbo J. Ockels
30. október 1985
USA STS-61-A,
Challenger
6. november 1985
USA STS-61-A,
Challenger
Misia Spacelab financovaná Nemeckom; mikrogravitačné experimenty.
Prvý Holanďan vo vesmíre (Ockels).
USA Brewster H. Shaw
USA Bryan D. O'Connor
USA Mary L. Cleaveová
USA Sherwood C. Spring
USA Jerry L. Ross
Mexiko Rodolfo Neri Vela
USA Charles D. Walker
26. november 1985
USA STS-61-B,
Atlantis
3. december 1985
USA STS-61-B,
Atlantis
Vypustenie troch komunikačných satelitov.
Skúška konštrukčných techník na obežnej dráhe.
Prvý Mexičan vo vesmíre (Neri).
Štarty v roku 1986
USA Robert L. Gibson
USA Charles F. Bolden
USA Franklin R. Chang-Diaz
USA Steven A. Hawley
USA George D. Nelson
USA Robert J. Cenker
USA Bill Nelson
12. január 1986
USA STS-61-C,
Columbia
18. január 1986
USA STS-61-C,
Columbia
Vypustenie komunikačného satelitu.
Rôzne vedecké experimenty.
USA Francis R. "Dick" Scobee
USA Michael J. Smith
USA Judith A. Resniková
USA Ellison S. Onizuka
USA Ronald E. McNair
USA Gregory B. Jarvis
USA Christa McAuliffeová
28. január 1986
USA STS-51-L, Challenger
Raketoplán explodoval 73 po štarte, zahynula celá posádka.
Sovietsky zväz Leonid Kizim
Sovietsky zväz Vladimir Soloviov
13. marec 1986
Sovietsky zväz Sojuz T-15
Mir,
Saľut 7
16. júl 1986
Sovietsky zväz Sojuz T-15
Prvá expedícia na Mir.
Štarty v roku 1987
Sovietsky zväz Alexander Lavejkin 7. február 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-2
Mir 30. júl 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-2
Výmena posádky stanice Mir, údržba stanice.
Sovietsky zväz Jurij Romanenko 29 December 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-3
Sovietsky zväz Alexandr Viktorenko
Sýria Muhammad Fariz
22. júl 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-3
Mir 30. júl 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-2
Výmena posádky stanice Mir.
Prvý Sýrčan vo vesmíre (Faris).
Sovietsky zväz Alexandr Alexandrov 29. december 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-3
Sovietsky zväz Anatolij Levčenko 21. december 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-4
Mir 29. december 1987
Sovietsky zväz Sojuz TM-3
Výmena posádky stanice Mir.
Biologické experimenty a astronomické pozorovania.
Sovietsky zväz Vladimir Titov
Sovietsky zväz Musa Manarov
21. december 1988
Sovietsky zväz Sojuz TM-6
Štarty v roku 1988
Sovietsky zväz Anatolij Soloviev
Sovietsky zväz Viktor Savinych
Bielorusko Alexandr Alexandrov
7. jún 1988
Sovietsky zväz Sojuz TM-5
Mir 17. jún 1988
Sovietsky zväz Sojuz TM-4
 
Sovietsky zväz Vladimir Ľachov
Flag of Afghanistan (1987–1992).svg Abdul Ahad Mohmand
31. august 1988
Sovietsky zväz Sojuz TM-6
Mir 7. september 1988
Sovietsky zväz Sojuz TM-5
Výmena posádky stanice Mir.
Prvý Afganec vo vesmíre (Mohmand).
Sovietsky zväz Valerij Poľakov 27. apríl 1989
Sovietsky zväz Sojuz TM-7
USA Frederick H. Hauck
USA Richard O. Covey
USA John M. Lounge
USA George D. Nelson
USA David C. Hilmers
28. september 1988
USA STS-26, Discovery
3. október 1988
USA STS-26, Discovery
Prvý misia "Return to Flight" po havárii raketoplánu Challenger.
Vypustenie Tracking and Data Relay Satellite-3 (TDRS-3).
Sovietsky zväz Alexandr Volkov
Sovietsky zväz Sergej Krikaľov
27. november 1988
Sovietsky zväz Sojuz TM-7
Mir 27. apríl 1989
Sovietsky zväz Sojuz TM-7
Výmena posádky stanice Mir.
Technologické experimenty.
Prvá EVA Európana (Chrétien).
Francúzsko Jean-Loup Chrétien 21. december 1988
Sovietsky zväz Sojuz TM-6
USA Robert L. Gibson
USA Guy S. Gardner
USA Richard M. Mullane
USA Jerry L. Ross
USA William M. Shepherd
2. december 1988
USA STS-27, Atlantis
6. december 1988
USA STS-27, Atlantis
Misia Ministerstva obrany USA. Tajný náklad, údajne satelit Lacrosse 1 na radarový prieskum.
Štarty v roku 1989
USA Michael L. Coats
USA John E. Blaha
USA James P. Bagian
USA James F. Buchli
USA Robert C. Springer
13. marec 1989
USA STS-29, Discovery
18. marec 1989
USA STS-29, Discovery
Vypustenie Tracking and Data Relay Satellite-4 (TDRS-4).
Rôzne vedecké experimenty.
USA David M. Walker
USA Ronald J. Grabe
USA Norman E. Thagard
USA Mary L. Cleaveová
USA Mark C. Lee
4. máj 1989
USA STS-30, Atlantis
8. máj 1989
USA STS-30, Atlantis
Vypustenie sondy Magellan.
USA Brewster H. Shaw
USA Richard N. Richards
USA James C. Adamson
USA David C. Leestma
USA Mark N. Brown
8. august 1989
USA STS-28, Columbia
13. august 1989
USA STS-28, Columbia
Misia Ministerstva obrany USA. Tajný náklad, údajne vojenský komunikačný a prieskumný satelit.
Sovietsky zväz Alexandr Viktorenko
Sovietsky zväz Alexandr Serebrov
5. september 1989
Sovietsky zväz Sojuz TM-8
Mir 19. február 1990
Sovietsky zväz Sojuz TM-8
Inštalovanie zariadení na Mir.
USA Donald E. Williams
USA Michael J. McCulley
USA Franklin R. Chang-Diaz
USA Shannon W. Lucidová
USA Ellen S. Bakerová
18. október 1989
USA STS-34, Atlantis
23. október 1989
USA STS-34, Atlantis
Vypustenie sondy Galileo.
USA Frederick D. Gregory
USA John E. Blaha
USA F. Story Musgrave
USA Sonny Carter
USA Kathryn C. Thorntonová
22. november 1989
USA STS-33, Discovery
27. november 1989
USA STS-33, Discovery
Misia Ministerstva obrany USA. Tajný náklad, údajne prieskumný satelit.
Prvý afroamerický veliteľ raketoplánu.
Pokračovanie na Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 1990 – 1999