Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 2000 – 2009

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Pre poznámky, súhrn a externé odkazy, pozri nadradený článok: Zoznam pilotovaných vesmírnych letov.

Toto je podrobný zoznam pilotovaných vesmírnych letov od roku 2000 do roku 2009, zahrňujúci lety k ISS, prvé lety čínskej lode Šen-čou a prvé komerčné lety.

Pokračovanie zo Zoznamu pilotovaných vesmírnych letov, 1990-1999
Posádka Štart
Kozmická loď
Pobyt Pristátie
Kozmická loď
Zhrnutie misie
Štarty v roku 2000
USA Kevin R. Kregel
USA Dominic L. Gorie
USA Janet L. Kavandi
USA Janice E. Vossová
Japonsko Mamoru Mohri
Nemecko Gerhard P.J. Thiele
11. február 2000
USA STS-99, Endeavour
22. február 2000
USA STS-99, Endeavour
Topografické mapovanie zemského povrchu pomocou radaru.
Rusko Sergej Zaľotin
Rusko Alexandr Kaleri
4. apríl 2000
Rusko Sojuz TM-30
Mir 16. jún 2000
Rusko Sojuz TM-30
Oprava stanice Mir.
39. a posledná misia na Mir.
USA James D. Halsell
USA Scott J. Horowitz
USA Mary Weberová
USA Jeffrey N. Williams
USA Susan J. Helmsová
Rusko Jurij Usačov
19. máj 2000
USA STS-101, Atlantis
ISS 29. máj 2000
USA STS-101, Atlantis
Budovanie a zásobovanie ISS.
USA Terrence W. Wilcutt
USA Scott D. Altman
USA Daniel C. Burbank
USA Edward T. Lu
USA Richard A. Mastracchio
Rusko Jurij Malenčenko
Rusko Boris Morukov
8. september 2000
USA STS-106, Atlantis
ISS 19. september 2000
USA STS-106, Atlantis
Zásobovanie ISS; príprava na dlhodobý pobyt.
USA Brian Duffy
USA Pamela A. Melroyová
Japonsko Koiči Wakata
USA Leroy Chiao
USA Peter J.K. Wisoff
USA Michael Lopez-Alegria
USA William S. McArthur
11. október 2000
USA STS-92, Discovery
ISS 24. október 2000
USA STS-92, Discovery
Budovanie a zariaďovanie ISS.
100. misia Space Shuttle.
USA William Shepherd
Rusko Jurij Gidzenko
Rusko Sergej Krikaľov
31. október 2000
Rusko Sojuz TM-31
ISS
(posádka 1)
21. marec 2001
USA STS-102, Discovery
Prvá stála posádka ISS.
USA Brent Jett
USA Michael J. Bloomfield
USA Joseph Tanner
Kanada Marc Garneau
USA Carlos I. Noriega
30. november 2000
USA STS-97, Endeavour
ISS 11. december 2000
USA STS-97, Endeavour
Budovanie a zásobovanie ISS; nainštalovanie prvého páru solárnych panelov a batérii.
Štarty v roku 2001
USA Kenneth Cockrell
USA Mark Polansky
USA Robert Curbeam
USA Thomas Jones
USA Marsha Ivinsová
7. február 2001
USA STS-98, Atlantis
ISS 20. február 2001
USA STS-98, Atlantis
Budovanie a zásobovanie ISS; inštalácia laboratórneho modulu Destiny.
USA James Wetherbee
USA James Kelly
USA Andy Thomas
USA Paul W. Richards
8. marec 2001
USA STS-102, Discovery
ISS 21. marec 2001
USA STS-102, Discovery
Výmena posádky ISS, zariaďovanie a zásobovanie.
Rusko Jurij Usačov
USA James Voss
USA Susan Helmsová
ISS
(posádka 2)
22. august 2001
USA STS-105, Discovery
USA Kent Rominger
USA Jeffrey Ashby
Kanada Chris Hadfield
USA Scott Parazynski
USA John L. Phillips
Taliansko Umberto Guidoni
Rusko Jurij Lončakov
19. apríl 2001
USA STS-100, Endeavour
ISS 1. máj 2001
USA STS-100, Endeavour

Budovanie a zásobovanie ISS: inštalácia robotickej ruky Canadarm2.
Prvá kanadská EVA.
Kazachstan Talgat Musabajev
Rusko Jurij Baturin
USA Dennis Tito
29. apríl 2001
Rusko Sojuz TM-32
ISS 5. máj 2001
Rusko Sojuz TM-31
Prvý platiaci vesmírny turista (Tito).
USA Steven Lindsey
USA Charles Hobaugh
USA Michael Gernhardt
USA James Reilly
USA Janet L. Kavandiová
12. júl 2001
USA STS-104, Atlantis
ISS 24. júl 2001
USA STS-104, Atlantis
Budovanie a zásobovanie ISS: inštalácia Quest Airlock
USA Scott Horowitz
USA Frederick Sturckow
USA Daniel Barry
USA Patrick Forrester
10. august 2001
USA STS-105, Discovery
ISS 22. august 2001
USA STS-105, Discovery
Výmena posádky ISS, budovanie a zásobovanie.
USA Frank L. Culbertson, Jr.
Rusko Vladimir Dežurov
Rusko Michail Ťurin
ISS
(posádka 3)
17. december 2001
USA STS-108, Endeavour
Rusko Viktor Afanasiev
Rusko Konstantin Kozejev
Francúzsko Claudie Haigneréová
21. október 2001
Rusko Sojuz TM-33
ISS 31. október 2001
Rusko Sojuz TM-32
 
USA Dominic L. Gorie
USA Mark E. Kelly
USA Linda M. Godwinová
USA Daniel M. Tani
5. december 2001
USA STS-108, Endeavour
ISS 17. december 2001
USA STS-108, Endeavour
Výmena posádky ISS, budovanie a zásobovanie.
Rusko Jurij Onufrijenko
USA Carl E. Walz
USA Daniel W. Bursch
ISS
(posádka 4)
19. jún 2002
USA STS-111, Endeavour
Štarty v roku 2002
USA Scott D. Altman
USA Duane G. Carey
USA John M. Grunsfeld
USA Nancy J. Currieová
USA James H. Newman
USA Richard M. Linnehan
USA Michael J. Massimino
1. marec 2002
USA STS-109, Columbia
12. marec 2002
USA STS-109, Columbia
Servisná misia k Hubblovmu teleskopu.
USA Michael J. Bloomfield
USA Stephen N. Frick
USA Jerry L. Ross
USA Steven L. Smith
USA Ellen Ochoaová
USA Lee M.E. Morin
USA Rex J. Walheim
8. apríl 2002
USA STS-110, Atlantis
ISS 19. apríl 2002
USA STS-110, Atlantis
Budovanie a zásobovanie ISS.
Rusko Jurij Gidzenko
Taliansko Roberto Vittori
Južná Afrika Mark Shuttleworth
25. apríl 2002
Rusko Sojuz TM-34
ISS 5. máj 2002
Rusko Sojuz TM-33
Prvý Juhoafričan vo vesmíre (Shuttleworth).
Druhý vesmírny turista (Shuttleworth).
USA Kenneth Cockrell
USA Paul Lockhart
USA Franklin Chang-Diaz
Francúzsko Philippe Perrin
5. jún 2002
USA STS-111, Endeavour
ISS 19. jún 2002
USA STS-111, Endeavour
Výmena posádky ISS, budovanie a zásobovanie.
Rusko Valerij Korzun
USA Peggy Whitsonová
Rusko Sergej Treščov
ISS
(posádka 5)
7. december 2002
USA STS-113, Endeavour
USA Jeffrey Ashby
USA Pamela Melroyová
USA David Wolf
Spojené kráľovstvo / USA Piers Sellers
USA Sandra Magnusová
Rusko Fiodor Jurčichin
7. október 2002
USA STS-112, Atlantis
ISS 18. október 2002
USA STS-112, Atlantis
Budovanie a zásobovanie ISS.
Rusko Sergej Zaľotin
Rusko Jurij Lončakov
Belgicko Frank De Winne
29. október 2002
Rusko Sojuz TMA-1
ISS 10. november 2002
Rusko Sojuz TM-34
 
USA Jim Wetherbee
USA Paul Lockhart
USA Michael Lopez-Alegria
USA John Herrington
23. november 2002
USA STS-113, Endeavour
ISS 7. december 2002
USA STS-113, Endeavour
Budovanie a zásobovanie ISS, výmena posádky.
Rusko Nikolaj Budarin
USA Ken Bowersox
USA Donald Pettit
ISS
(posádka 6)
4. máj 2003
Rusko Sojuz TMA-1
Štarty v roku 2003
USA Rick Husband
USA Willie McCool
USA Michael Anderson
USA Kalpana Chawlaová
USA David Brown
USA Laurel Clarková
Izrael Ilan Ramon
16. január 2003
USA STS-107, Columbia
1. február 2003
USA STS-107, Columbia
Mikrogravitačný a geologický výskum.
Prvý Izraelčan vo vesmíre (Ramon).
Raketoplán sa počas zostupu rozpadol, posádka zahynula.
Rusko Jurij Malenčenko
USA Ed Lu
25. apríl 2003
Rusko Sojuz TMA-2
ISS
(posádka 7)
27. október 2003
Rusko Sojuz TMA-2
Výmena posádky ISS.
Čína Jang Li-wej 15. október 2003
Čína Šen-čou 5
Prvý pilotovaný vesmírny let Číny.
Španielsko Pedro Duque 18. október 2003
Rusko Sojuz TMA-3
ISS 27. október 2003
Rusko Sojuz TMA-2
Výmena posádky ISS.
USA Michael Foale
Rusko Alexandr Kaleri
ISS
(posádka 8)
29. apríl 2004
Rusko Sojuz TMA-3
Štarty v roku 2004
Holandsko André Kuipers 19. apríl 2004
Rusko Sojuz TMA-4
ISS
29. apríl 2004
Rusko Sojuz TMA-3
Výmena posádky ISS.
USA Edward Fincke
Rusko Gennadij Padalka
ISS
(posádka 9)
24. október, 2004
Rusko Sojuz TMA-4
USA Mike Melvill 21. jún 2004
USA SpaceShipOne let 15P
Prvý komerčný vesmírny let.
USA Mike Melvill 29. september 2004
USA SpaceShipOne let 16P
Ansari X Prize let #1.
USA Brian Binnie 4. október 2004
USA SpaceShipOne let 17P
Ansari X Prize let #2, zisk ceny.
Rusko Jurij Šargin 14. október 2004
Rusko Sojuz TMA-5
ISS

24. október 2004
Rusko Sojuz TMA-4
Výmena posádky ISS.
Uzbekistan Saližan Šaripov
USA Leroy Chiao
ISS
(posádka 10)
24. apríl 2005
Rusko Sojuz TMA-5
Štarty v roku 2005
Taliansko Roberto Vittori 15. apríl 2005
Rusko Sojuz TMA-6
ISS 24. apríl 2005
Rusko Sojuz TMA-5
Výmena posádky ISS.
Rusko Sergej Krikaľov
USA John L. Phillips
ISS
(posádka 11)
11. október 2005
Rusko Sojuz TMA-6
USA Eileen M. Collinsová
USA James M. Kelly
Japonsko Sóiči Noguči
USA Stephen K. Robinson
USA Andrew Thomas
USA Wendy Lawrenceová
USA Charles Camarda
26. júl 2005
USA STS-114, Discovery
ISS 9. august 2005
USA STS-114, Discovery
Prvá misia "Return to Flight" po havárii raketoplánu Columbia.
Budovanie a zásobovanie ISS.
USA Gregory Olsen 1. október 2005
Rusko Sojuz TMA-7
ISS 11. október 2005
Rusko Sojuz TMA-6
Výmena posádky ISS.
Tretí vesmírny turista (Olsen).
Rusko Valerij Tokarev
USA William McArthur
ISS
(posádka 12)
8. apríl 2006
Rusko Sojuz TMA-7
Čína Fei Ťün-lung
Čína Nie Chaj-šeng
12. október 2005
Čína Šen-čou 6
16. október 2005
Čína Šen-čou 6
Druhý pilotovaný vesmírny let Číny.
Štarty v roku 2006
Brazília Marcos Pontes 30. marec 2006
Rusko Sojuz TMA-8
ISS 8. apríl 2006
Rusko Sojuz TMA-7
Výmena posádky ISS.
Prvý Brazílčan vo vesmíre (Pontes).
Rusko Pavel Vinogradov
USA Jeffrey Williams
ISS
(posádka 13)
29. september 2006
Rusko Sojuz TMA-8
USA Steven W. Lindsey
USA Mark E. Kelly
USA Michael E. Fossum
Spojené kráľovstvo / USA Piers Sellers
USA Lisa Nowaková
USA Stephanie Wilsonová
4. júl 2006
USA STS-121, Discovery
ISS 17. júl 2006
USA STS-121, Discovery
Výmena posádky ISS a zásobovanie.
Testy bezpečnostného a opravárenského systému.
Prvý dlhodobý pobyt astronauta ESA (Reiter).
Nemecko Thomas Reiter ISS
(posádka 13/14)
22. december 2006
USA STS-116, Discovery
USA Brent Jett
USA Christopher Ferguson
USA Joseph Tanner
USA Daniel Burbank
USA Heidemarie M. Stefanyshynová-Piperová
Kanada Steven MacLean
9. september 2006
USA STS-115, Atlantis
ISS 21. september 2006
USA STS-115, Atlantis
Pokračovanie v budovaní ISS.
Prvý Kanaďan operujúci s Canadarm2.
Inštalácia druhého páru solárnych panelov a batérii.
USA / Irán Anousheh Ansariová 18. september 2006
Rusko Sojuz TMA-9
ISS 29. september 2006
Rusko Sojuz TMA-8
Výmena posádky ISS.
Prvá žena ako vesmírny turista (Ansari).
Prvá Iránčanka vo vesmíre (Ansari).
Rusko Michail Ťurin
USA Michael Lopez-Alegria
ISS
(posádka 14)
21. apríl 2007
Rusko Sojuz TMA-9
USA Mark L. Polansky
USA William Oefelein
USA Robert Curbeam
Švédsko Christer Fuglesang
USA Joan Higginbotham
Spojené kráľovstvo / USA Nicholas Patrick
10. december 2006
USA STS-116, Discovery
ISS 22. december 2006
USA STS-116, Discovery
Výmena posádky ISS a zásobovanie
Prvý Švéd vo vesmíre (Fuglesang).
USA Sunita Williamsová ISS
(posádka 14/15)
22. jún 2007
USA STS-117, Atlantis
Štarty v roku 2007
USA / Maďarsko Charles Simonyi 7. apríl 2007
Rusko Sojuz TMA-10
ISS 21. apríl 2007
Rusko Sojuz TMA-9
Výmena posádky ISS.
Piaty vesmírny turista (Simonyi).
Rusko Oleg Kotov
Rusko Fiodor Jurčichin
ISS
(posádka 15)
21. október 2007
Rusko Sojuz TMA-10
USA Frederick Sturckow
USA Lee Archambault
USA Patrick G. Forrester
USA Steven Swanson
USA John D. Olivas
USA James F. Reilly
8. jún 2007
USA STS-117, Atlantis
ISS 22. jún 2007
USA STS-117, Atlantis
Výmena posádky ISS a zásobovanie.
USA Clayton Anderson ISS
(posádka 15)
7. november 2007
USA STS-120, Discovery
USA Scott J. Kelly
USA Charles O. Hobaugh
USA Tracy Caldwellová
USA Richard Mastracchio
Kanada Dafydd Williams
USA Barbara Morgan
USA B. Alvin Drew
8. august 2007
USA STS-118, Endeavour
ISS 21. august 2007
USA STS-118, Endeavour
Zásobovanie ISS, inštalácia tretieho páru solárnych panelov a batérii.
Malajzia Šejk Muszafar Šukor 10. október 2007
Rusko Sojuz TMA-11
ISS 21. október 2007
Rusko Sojuz TMA-10
Výmena posádky ISS.
Prvýt Malajec vo vesmíre (Šukor).
Rusko Jurij Malenčenko
USA Peggy Whitsonová
ISS
(posádka 16)
19. apríl 2008
Rusko Sojuz TMA-11
USA Pamela Melroyová
USA George D. Zamka
USA Scott E. Parazynski
USA Stephanie Wilsonová
USA Douglas H. Wheelock
Taliansko Paolo A. Nespoli
23. október 2007
USA STS-120, Discovery
ISS 7. november 2007
USA STS-120, Discovery
Výmena posádky ISS, budovanie a zásobovanie: Inštalácia modulu Harmony
USA Daniel M. Tani ISS
(posádka 16)
20. február 2008
USA STS-122, Atlantis
Štarty v roku 2008
Spojené štáty Stephen Frick
Spojené štáty Alan G. Poindexter
Spojené štáty Leland D. Melvin
Spojené štáty Rex J. Walheim
Nemecko Hans Schlegel
Spojené štáty Stanley G. Love
7. február 2008
Spojené štáty STS-122, Atlantis
ISS 20. február 2008
USA STS-122, Atlantis
Výmena posádky ISS, budovanie a zásobovanie: Inštalácia modulu Columbus
Francúzsko Léopold Eyharts ISS
(posádka 16)
27. marec 2008
USA STS-123, Endeavour
Spojené štátyDominic Gorie
Spojené štátyGregory H. Johnson
Spojené štátyRobert L. Behnken
Spojené štátyMichael Foreman
Spojené štátyRichard M. Linnehan
JaponskoTakao Doi
11. marec 2008
Spojené štáty STS-123, Endeavour
ISS 27. marec 2008
USA STS-123, Endeavour
Výmena posádky ISS, budovanie a zásobovanie
Spojené štáty Garrett Reisman ISS
(posádka 16/17)
14. jún 2008
USA STS-124, Discovery
Kórejská republika I So-jon 8. apríl 2008
Rusko Sojuz TMA-12
ISS 19. apríl 2008
Rusko Sojuz TMA-11
Výmena posádky ISS.
Prvá Kórejčanka vo vesmíre (I So-jon)
Prvý kozmonaut druhej generácie vo vesmíre (Volkov).
Rusko Sergej Volkov
Rusko Oleg Kononenko
ISS
(posádka 17)
24. október 2008
Rusko Sojuz TMA-12
Spojené štátyMark E. Kelly
Spojené štátyKenneth Ham
Spojené štátyKaren L. Nybergová
Spojené štátyRonald J. Garan
Spojené štátyMichael E. Fossum
JaponskoAkihiko Hošide
31. máj 2008
Spojené štáty STS-124, Discovery
ISS 14. jún 2008
USA STS-124, Discovery
Výmena posádky ISS, budovanie a zásobovanie
Spojené štáty Gregory Chamitoff ISS
(posádka 17)
30. november 2008
USA STS-126, Endeavour
Čína Čaj Č’-kang
Čína Liou Po-ming
Čína Ťing Chaj-pching
25. september 2008
Čína Šen-čou 7
28. september 2008
Čína Šen-čou 7
Tretí pilotovaný vesmírny let Číny, prvý čínsky výstup do otvoreného vesmíru.
Spojené štáty Richard Garriott 12. október 2008
Rusko Sojuz TMA-13
ISS 24. október 2008
Rusko Sojuz TMA-12
Výmena posádky ISS.
Rusko Jurij Lončakov
Spojené štáty Michael Fincke
ISS
(posádka 18)
8. apríl 2009
Rusko Sojuz TMA-13
USA Christopher Ferguson
USA Eric A. Boe
USA Donald Pettit
USA Stephen G. Bowen
USA Heidemarie Stefanyshyn-Piper
USA Robert S. Kimbrough
15 November 2008
USA STS-126, Endeavour
ISS 30. november 2008
USA STS-126, Endeavour
príprava ISS na viacčlennú posádku, výmena stáleho člena posádky
USA Sandra Magnusová ISS
(posádka 18)
29. marec 2009
USA STS-119, Discovery
Štarty v roku 2009
USA Lee Archambault
USA Dominic A. Antonelli
USA Joseph M. Acaba
USA Steven Swanson
USA Richard R. Arnold
USA John L. Phillips
15. marec 2009
USA STS-119, Discovery
ISS 29. marec 2009
USA STS-119, Discovery
Inštalácia posledného panelu solárnych článkov, výmena stáleho člena posádky
Japonsko Kóiči Wakata ISS
(posádka 18/19/20)
31. júl 2009
USA STS-127, Endeavour
USA / Maďarsko Charles Simonyi 26. marec 2009
Rusko Sojuz TMA-14
ISS 8. apríl 2009
Rusko Sojuz TMA-13
Výmena posádky ISS.
Rusko Gennadij Padalka
USA Michael R. Barratt
ISS
(posádka 19/20)
11. október 2009
Rusko Sojuz TMA-14
USA Scott Altman
USA Gregory C. Johnson
USA Michael T. Good
USA K. Megan McArthur
USA John M. Grunsfeld
USA Michael J. Massimino
USA Andrew J. Feustel
11. máj 2009
USA STS-125, Atlantis
24. máj 2009
USA STS-125, Atlantis
Hubblov vesmírny ďalekohľad 4. servisná misia
Rusko Roman Romanenko
Belgicko Frank De Winne
Kanada Robert Thirsk
27. máj 2009
Rusko Sojuz TMA-15
ISS
(posádka 20)
1. december 2009
Rusko Sojuz TMA-15
Výmena posádky ISS.
USA Mark L. Polansky
USA Douglas G. Hurley
USA Christopher J. Cassidy
USA Thomas H. Marshburn
USA David Wolf
Kanada Julie Payetteová
15. júl 2009
USA STS-127
ISS 31. júl 2009
USA STS-127, Endeavour
Inštalácia poslednej časti japonského laboratória Kibó, výmena stáleho člena posádky
USA Timothy Kopra ISS
(posádka 20)
11. september 2009
USA STS-128, Discovery
USA Frederick W. Sturckow
USA Kevin A. Ford
USA Patrick G. Forrester
USA Jose Hernández
Švédsko Christer Fuglesang
USA John D. Olivas
28. august 2009
USA STS-128, Discovery
ISS 11. september 2009
USA STS-128, Discovery
Experimenty, zásoby a výmena posádky.
USA Nicole P. Stottová ISS
(posádka 20)
27. november 2009
USA STS-129, Atlantis
Kanada Guy Laliberté 30. september 2009
Rusko Sojuz TMA-16
ISS 11. október 2009
Rusko Sojuz TMA-14
Výmena posádky ISS.
Laliberté - vesmírný turista.
Rusko Maxim Surajev
USA Jeffrey Williams
ISS
(posádka 20/21)
18. marec 2010
Sojuz TMA-16
USA Charles O. Hobaugh
USA Barry E. Wilmore
USA Leland D. Melvin
USA Randolph Bresnik
USA Michael Foreman
USA Robert Satcher
16. november 2009
USA STS-129, Atlantis
ISS 27. november 2009
USA STS-129, Atlantis
Rusko Oleg Kotov
USA Timothy Creamer
Japonsko Sóiči Noguči
20. december 2009
Rusko Sojuz TMA-17
ISS
(posádka 21)
2. jún 2010
Sojuz TMA-17
prílet troch členov posádky ISS
Pokračovanie na Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 2010 – 2019