Zoznam predstaviteľov štátov v roku 2019

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

V zozname hláv štátov v roku 2019 sú uvedení najvyšší predstavitelia všetkých nezávislých štátov, ktorí vládli v roku 2019. Zoznam je radený abecedne podľa svetadielov. Sú tu uvedené najvyššie hlavy štátov (prezidenti, monarchovia, atď.) a predsedovia vlád (ak taká funkcia existuje), prípadne aj ďalšie významné štátne funkcie (typicky generálny guvernér zastupujúci britskú kráľovnú alebo faktické hlavy štátov, pokiaľ sa líšia od nominálnych hláv).

V zozname je uvedených aj niekoľko území so sporným medzinárodným postavením, ktoré sú de facto nezávislé, de iure sú ale súčasťou niektorého iného štátu.

Afrika[upraviť | upraviť kód]

Názov štátu Štátna vlajka Hlava štátu Predseda vlády
Alžírska demokratická a ľudová republika Flag of Algeria.svg prezident Abdelazíz Buteflika (do 2. 4.)
dočasný prezident Abdalkádir Binsaláh (od 2. 4.)
Ahmed Ouyahia (do 12. 3.)
Núreddín Bedúí (od 12. 3.)
Angolská republika Flag of Angola.svg prezident João Lourenço João Lourenço
Benin Flag of Benin.svg prezident Patrice Talon Patrice Talon
Botswana Flag of Botswana.svg prezident Mokgweetsi Masisi Mokgweetsi Masisi
Burkina Faso Flag of Burkina Faso.svg prezident Roch Marc Christian Kaboré Paul Kaba Thieba (do 19. 1.)
Christophe Joseph Marie Dabiré (od 24. 1.)
Burundi Flag of Burundi.svg prezident Pierre Nkurunziza Pierre Nkurunziza
Čadská republika Flag of Chad.svg prezident Idriss Déby Idriss Déby
Demokratická republika Kongo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg prezident Joseph Kabila (do 24. 1.)
prezident Felix Tshisekedi (od 24. 1.)
Bruno Tshibala (do 20. 5.)
Sylvestre Ilunga (od 20. 5.)
Džibutská republika Flag of Djibouti.svg prezident Ismaïl Omar Guelleh Abdoulkader Kamil Mohamed
Egyptská arabská republika Flag of Egypt.svg prezident Abd al-Fattáh as-Sísí Mustafa Madbúlí
Eritrejský štát Flag of Eritrea.svg prezident Isaias Afwerki Isaias Afwerki
Etiópska federatívna demokratická republika Flag of Ethiopia.svg prezidentka Sahle-Work Zewdeová Abiy Ahmed
Gabonská republika Flag of Gabon.svg prezident Ali Bongo Ondimba Emmanuel Issoze-Ngondet (do 12. 1.)
Julien Nkoghe Bekale (od 12. 1.)
Gambijská republika Flag of The Gambia.svg prezident Adama Barrow Adama Barrow
Ghanská republika Flag of Ghana.svg prezident Nana Akufo-Addo Nana Akufo-Addo
Guinejská republika Flag of Guinea.svg prezident Alpha Condé Ibrahima Kassory Fofana
Guinejsko-bissauská republika Flag of Guinea-Bissau.svg prezident José Mário Vaz (do 27. 6.)
dočasný prezident Cipriano Cassamá (od 27. 6.)
Aristides Gomes
Juhoafrická republika Flag of South Africa.svg prezident Cyril Ramaphosa Cyril Ramaphosa
Juhosudánska republika Flag of South Sudan.svg prezident Salva Kiir Mayardit Salva Kiir Mayardit
Kamerunská republika Flag of Cameroon.svg prezident Paul Biya Philémon Yang (do 4. 1.)
Joseph Ngute (od 4. 1.)
Kapverdská republika Flag of Cape Verde.svg prezident Jorge Carlos Fonseca Ulisses Correia e Silva
Kenská republika Flag of Kenya.svg prezident Uhuru Kenyatta Uhuru Kenyatta
Komorský zväz Flag of the Comoros.svg prezident Azali Assoumani (do 13. 2.)
dočasný prezident Moustadrane Abdou (od 13. 2. do 3. 4.)
prezident Azali Assoumani (od 3. 4.)
Azali Assoumani (do 13. 2.)
Moustadrane Abdou (od 13. 2. do 3. 4.)
Azali Assoumani (od 3. 4.)
Konžská republika Flag of the Republic of the Congo.svg prezident Denis Sassou-Nguesso Clément Mouamba
Lesothské kráľovstvo Flag of Lesotho.svg kráľ Letsie III. Tom Thabane
Libérijská republika Flag of Liberia.svg prezident George Weah George Weah
Líbya Flag of Libya.svg predseda poslaneckej snemovne Akila Saleh Issa [pozn. 1]
predseda Prezidentskej rady Fayez al-Sarraj
Abdullah al-Thani [pozn. 1]
Fayez al-Sarraj (predseda vlády národnej jednoty)
Omar al-Hassi (predseda vlády Vrchnej revolučnej rady) [pozn. 1]
Madagaskarská republika Flag of Madagascar.svg dočasný prezident Rivo Rakotovao (do 19. 1.)
prezident Andry Rajoelina (od 19. 1.)
Christian Ntsay
Malawijská republika Flag of Malawi.svg prezident Peter Mutharika Peter Mutharika
Malijská republika Flag of Mali.svg prezident Ibrahim Boubacar Keïta Soumeylou Boubèye Maïga (do 18. 4.)
Boubou Cisse (od 23. 4.)
Marocké kráľovstvo Flag of Morocco.svg kráľ Mohamed VI. Saadeddine El Othmani
Maurícijská republika Flag of Mauritius.svg dočasný prezident Barlen Vyapoory Pravind Jugnauth
Mauritánska islamská republika Flag of Mauritania.svg prezident Mohamed Ould Abdel Aziz (do 1.8.)
prezident Mohamed Ould Ghazouani (od 1. 8.)
Mohamed Salem Ould Béchir (do 5. 8.)
Ismail Ould Bedda Ould Cheikh Sidiya (od 5. 8.)
Mozambická republika Flag of Mozambique.svg prezident Filipe Nyusi Carlos Agostinho do Rosário
Namíbijská republika Flag of Namibia.svg prezident Hage Geingob Saara Kuugongelwa-Amadhila
Nigerská republika Flag of Niger.svg prezident Mahamadou Issoufou Brigi Rafini
Nigérijská federatívna republika Flag of Nigeria.svg prezident Muhammadu Buhari Muhammadu Buhari
Pobrežie Slonoviny Flag of Côte d'Ivoire.svg prezident Alassane Ouattara Amadou Gon Coulibaly
Rovníková Guinea Flag of Equatorial Guinea.svg prezident Teodoro Obiang Nguema Mbasogo Francisco Pascual Obama Asue
Rwanda Flag of Rwanda.svg prezident Paul Kagame Edouard Ngirente
Senegalská republika Flag of Senegal.svg prezident Macky Sall Mohamed Dionne (do 14. 5., funkce premiéra zrušena)
Seychelská republika Flag of Seychelles.svg prezident Danny Faure Danny Faure
Sierraleonská republika Flag of Sierra Leone.svg prezident Julius Maada Bio David Francis
Somálska federatívna republika Flag of Somalia.svg prezident Mohamed Abdullahi Mohamed Hassan Ali Khaire
Stredoafrická republika Flag of the Central African Republic.svg prezident Faustin-Archange Touadéra Simplice Sarandji (do 27. 2.)
Firmin Ngrebada (od 27. 2.)
Sudánska republika Flag of Sudan.svg prezident Umar al-Bašír (do 11. 4.)
predseda Vysokej rady ozbrojených sil Awad Ibn Auf (od 11. 4. do 12. 4.)
předseda Vysoké rady ozbrojených sil Abdel Fattah Abdelrahman Burhan (od 12. 4.)
Motazz Moussa (do 23. 2.)
Mohamed Tahir Ayala (od 23. 2. do 11. 4., funkce premiéra zrušena)
Abdalláh Hamduk (od 21. 8., funkce premiéra obnovena)
Svätý Tomáš a Princov ostrov Flag of Sao Tome and Principe.svg prezident Evaristo Carvalho Jorge Bom Jesus
Svazijské kráľovstvo (Eswatini) Flag of Eswatini.svg kráľ Mswati III. Ambrose Mandvulo Dlamini
Tanzánijská zjednotená republika Flag of Tanzania.svg prezident John Magufuli Kassim Majaliwa
Togská republika Flag of Togo.svg prezident Faure Gnassingbé Komi Selom Klassou
Tuniská republika Flag of Tunisia.svg prezident Al-Bádží Qáid as-Sabsí (do 25. 7., zomrel v úrade)
dočasný prezident Muhammad Násir (od 25. 7.)
Youssef Chahed (do 22. 8.)
Kamel Morjane (od 22. 8., dočasný)
Ugandská republika Flag of Uganda.svg prezident Yoweri Museveni Ruhakana Rugunda
Zambijská republika Flag of Zambia.svg prezident Edgar Lungu Edgar Lungu
Zimbabwianska republika Flag of Zimbabwe.svg prezident Emmerson Mnangagwa Emmerson Mnangagwa

Ázia[upraviť | upraviť kód]

Názov štátu Štátna vlajka Hlava štátu Predseda vlády
Afganská islamská republika Flag of Afghanistan.svg prezident Ašraf Ghaní Abdulláh Abdulláh (tzv. výkonný premiér)
Arménska republika Flag of Armenia.svg prezident Armen Sarkisjan Nikol Pašinjan
Azerbajdžanská republika Flag of Azerbaijan.svg prezident Ilham Alijev Novruz Mamedov
Bahrajnské kráľovstvo Flag of Bahrain.svg kráľ Hamad ibn Isa Al Chalífa Chalífa ibn Salmán Al Chalífa
Bangladéšska ľudová republika Flag of Bangladesh.svg prezident Abdul Hamid Šajch Hasína Vadžídová
Bhutánske kráľovstvo Flag of Bhutan.svg kráľ Džigme Khesar Namgjel Wangčhug Lotay Tshering
Brunejsko-darussalamský štát Flag of Brunei.svg sultán Hassanal Bolkiah Hassanal Bolkiah
Čínska ľudová republika Flag of the People's Republic of China.svg prezident Si Ťin-pching Li Kche-čchiang
Filipíny Flag of the Philippines.svg prezident Rodrigo Duterte Rodrigo Duterte
Gruzínsko Flag of Georgia.svg prezidentka Salome Zurabišviliová Mamuka Bachtadze (do 2. 9.)
Giorgi Gacharija (od 8. 9.)
Indická republika Flag of India.svg prezident Rám Náth Kóvind Naréndra Módí
Indonézska republika Flag of Indonesia.svg prezident Joko Widodo Joko Widodo
Iracká republika Flag of Iraq.svg prezident Barham Sálih Adel Abdul Mahdi
Iránska islamská republika Flag of Iran.svg duchovný vodca (faktická hlava štátu) Sajjid Alí Chameneí prezident (nominálna hlava štátu) Hasan Rúhání
Izrael Flag of Israel.svg prezident Re'uven Rivlin Benjamin Netanjahu
Japonsko Flag of Japan.svg cisár Akihito (do 30. 4.)
cisár Naruhito (od 1. 5.)
Šinzó Abe
Jemenská republika Flag of Yemen.svg prezident Abd Rabú Mansúr Hádí
dočasný predseda Najvyššej politickej rady Mahdi al-Mashat [pozn. 2]
Main Abd al-Malik Said
Abdul Aziz Bin Habtour (predseda vlády Najvyššej politickej rady) [pozn. 2]
Kórejská ľudovodemokratická republika Flag of North Korea.svg najvyšší vodca Kim Čong-un Pak Pong Ju (do 11. 4.)
Kim Če-rjong (od 11. 4.)
Kórejská republika Flag of South Korea.svg prezident Mun Če-in Lee Nak-yeon
Jordánske hášimovské kráľovstvo Flag of Jordan.svg kráľ Abdalláh II. Omar Razzaz
Kambodžské kráľovstvo Flag of Cambodia.svg kráľ Norodom Sihamoni Hun Sen
Katarský štát Flag of Qatar.svg emir Tamím ibn Hamad Al Sání Abdalláh bin Násir Chalífa Sání
Kazašská republika Flag of Kazakhstan.svg prezident Nursultan Nazarbajev (do 20. 3.)
prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev (od 20. 3.)
Bakytzhan Sagintayev (do 21. 2.)
Askar Mamin (od 21. 2.)
Kuvajtský štát Flag of Kuwait.svg emir Sabah al-Ahmad as-Sabah Džábir Mubárak Hamad Sabah
Kirgizská republika Flag of Kyrgyzstan.svg prezident Sooronbaj Žeenbekov Muhammetkalij Abulgazijev
Laoská ľudovodemokratická republika Flag of Laos.svg prezident Bunnhang Voračith Thongloun Sisoulith
Libanonská republika Flag of Lebanon.svg prezident Michel Aoun Saad Hariri
Malajzia Flag of Malaysia.svg sultán Muhammad V. Kelantanský (do 6. 1.)
dočasná hlava štátu Nazrin šáh z Peraku (od 6. 1. do 31. 1.)
sultán Abdulláh (od 31. 1.)
Mahathir Mohamad
Maldivská republika Flag of Maldives.svg prezident Ibráhím Muhammad Sulih Ibráhím Muhammad Sulih
Mjanmarská zväzová republika Flag of Myanmar.svg prezident Win Myin Aun Schan Su Ťij (štátna poradkyňa)
Mongolská republika Flag of Mongolia.svg prezident Chaltmágín Battulga Uchnaagijn Chürelsüch
Nepálska federatívna demokratická republika Flag of Nepal.svg prezidentka Bidhjá Déví Bhandáríová Khadga Prasad Oli
Ománsky sultanát Flag of Oman.svg sultán Kábús bin Saíd bin Tajmúr as-Saíd Kábús bin Saíd bin Tajmúr as-Saíd
Pakistanská islamská republika Flag of Pakistan.svg prezident Árif Alví Imran Chán
Saudskoarabské kráľovstvo Flag of Saudi Arabia.svg kráľ Salmán bin Abd al-Azíz Salmán bin Abd al-Azíz
Singapurská republika Flag of Singapore.svg prezidentka Halimah Yacobová Lee Hsien Loong
Spojené arabské emiráty Flag of the United Arab Emirates.svg prezident Chalífa bin Saíd Ál Nahján Muhammad bin Rašíd Al Maktúm
Srílanská demokratická socialistická republika Flag of Sri Lanka.svg prezident Maithripala Sirisena Ranil Wickremesinghe
Sýrska arabská republika Flag of Syria.svg prezident Bašár al-Asad Imad Khamis
Tadžická republika Flag of Tajikistan.svg prezident Emomali Rahmon Kokhir Rasulzoda
Thajské kráľovstvo Flag of Thailand.svg kráľ Ráma X. Prajuth Čan-Oča (vojenský premiér)
Turecká republika Flag of Turkey.svg prezident Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan
Turkménsko Flag of Turkmenistan.svg prezident Gurbanguly Berdimuhamedow Gurbanguly Berdimuhamedow
Uzbecká republika Flag of Uzbekistan.svg prezident Šavkat Mirzijojev Abdulla Aripov
Vietnamská socialistická republika Flag of Vietnam.svg prezident Nguyễn Phú Trọng Nguyễn Xuân Phúc
Východotimorská demokratická republika Flag of East Timor.svg prezident Francisco Guterres Taur Matan Ruak

Európa[upraviť | upraviť kód]

Názov štátu Štátna vlajka Hlava štátu Predseda vlády
Albánska republika Flag of Albania.svg prezident Ilir Meta Edi Rama
Andorra Flag of Andorra.svg Emmanuel Macron (zastupovaný Patrickom Strzodou)
a spoluknieža biskup Joan Enric Vives Sicília (zastupovaný Josepom Maria Maurim)
Antoni Martí Petit (do 16. 5.)
Xavier Espot Zamora (od 16. 5.)
Belgické kráľovstvo Flag of Belgium (civil).svg kráľ Filip Charles Michel (do 27. 10.)
Sophie Wilmèsová (od 27. 10.)
Bieloruská republika Flag of Belarus.svg prezident Alexander Lukašenko Syarhey Rumas
Bosna a Hercegovina Flag of Bosnia and Herzegovina.svg predsedníctvo: Milorad Dodik (Srb), Željko Komšić (Chorvát), Šefik Džaferović (Bosniak) Denis Zvizdić
Bulharská republika Flag of Bulgaria.svg prezident Rumen Radev Bojko Borisov
Cyperská republika Flag of Cyprus.svg prezident Nikos Anastasiadis Nikos Anastasiadis
Čierna Hora Flag of Montenegro.svg prezident Milo Đukanović Duško Marković
Česká republika Flag of the Czech Republic.svg prezident Miloš Zeman Andrej Babiš
Dánske kráľovstvo Flag of Denmark.svg kráľovná Margaréta II. Lars Løkke Rasmussen (do 27. 6.)
Mette Frederiksenová (od 27. 6.)
Estónska republika Flag of Estonia.svg prezidentka Kersti Kaljulaidová Jüri Ratas
Fínska republika Flag of Finland.svg prezident Sauli Niinistö Juha Sipilä (do 6. 6.)
Antti Rinne (od 6. 6.)
Francúzska republika Flag of France.svg prezident Emmanuel Macron Édouard Philippe
Grécka republika Flag of Greece.svg prezident Prokopis Pavlopulos Alexis Tsipras (do 8. 7.)
Kyriakos Mitsotakis (od 8. 7.)
Holandské kráľovstvo Flag of the Netherlands.svg kráľ Viliam Alexander Mark Rutte
Chorvátska republika Flag of Croatia.svg prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovićová Andrej Plenković
Írska republika Flag of Ireland.svg prezident Michael D. Higgins Leo Varadkar
Island Flag of Iceland.svg prezident Guðni Thorlacius Jóhannesson Katrín Jakobsdóttir
Lichtenštajnské kniežatstvo Flag of Liechtenstein.svg knieža Hans Adam II.
a regent Alojz z Lichtenštajnu
Adrian Hasler
Litovská republika Flag of Lithuania.svg prezidentka Dalia Grybauskaitė (do 12. 7.)
prezident Gitanas Nauseda (od 12. 7.)
Saulius Skvernelis
Lotyšská republika Flag of Latvia.svg prezident Raimonds Vējonis (do 8. 7.)
prezident Egils Levits (od 8. 7.)
Māris Kučinskis (do 23. 1.)
Arturs Krišjānis Kariņš (od 23. 1.)
Luxemburské veľkovojvodstvo Flag of Luxembourg.svg veľkovojvoda Henrich I. Xavier Bettel
Maďarsko Flag of Hungary.svg prezident János Áder Viktor Orbán
Severomacedónska republika Flag of North Macedonia.svg prezident Gjorge Ivanov (do 12. 5.)
prezident Stevo Pendarovski (od 12. 5.)
Zoran Zaev
Maltská republika Flag of Malta.svg prezidentka Marie Louise Coleiro Preca (do 4. 4.)
prezident George Vella (od 4. 4.)
Joseph Muscat
Moldavská republika Flag of Moldova.svg prezident Igor Dodon [pozn. 3]
dočasný prezident Pavel Filip (od 9. 6. do 15. 6.)
Pavel Filip (do 14. 6.)
Maia Sanduová (od 8. 6.) [pozn. 4]
Monacké kniežatstvo Flag of Monaco.svg knieža Albert II. Serge Telle
Nemecká spolková republika Flag of Germany.svg spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier spolková kancelárka Angela Merkelová
Nórske kráľovstvo Flag of Norway.svg kráľ Harald V. Erna Solbergová
Poľská republika Flag of Poland.svg prezident Andrzej Duda Mateusz Morawiecki
Portugalská republika Flag of Portugal.svg prezident Marcelo Rebelo de Sousa António Costa
Rakúska republika Flag of Austria.svg spolkový prezident Alexander Van der Bellen spolkový kancelár Sebastian Kurz (do 28. 5.)
dočasný spolkový kancelár Hartwig Löger (od 28. 5. do 3. 6.)
spolková kancelárka Brigitte Bierleinová (od 3. 6.)
Rumunsko Flag of Romania.svg prezident Klaus Iohannis Viorica Dancilaová
Ruská federácia Flag of Russia.svg prezident Vladimír Putin Dmitrij Medvedev
Sanmarínska republika Flag of San Marino.svg kapitáni-regenti Mirko Tomassoni a Luca Santolini (do 1. 4.)
kapitáni-regenti Nicola Selva a Michele Muratori (od 1. 4.)
Mirko Tomassoni a Luca Santolini (do 1. 4.)
Nicola Selva a Michele Muratori (od 1. 4.)
Slovenská republika Flag of Slovakia.svg prezident Andrej Kiska (do 15. 6.)
prezidentka Zuzana Čaputová (od 15. 6.)
Peter Pellegrini
Slovinská republika Flag of Slovenia.svg prezident Borut Pahor Marjan Šarec
Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska Flag of the United Kingdom.svg kráľovná Alžbeta II. Theresa Mayová (do 24. 7.)
Boris Johnson (od 24. 7.)
Srbská republika Flag of Serbia.svg prezident Aleksandar Vučić Ana Brnabić
Španielske kráľovstvo Flag of Spain.svg kráľ Filip VI. (Španielsko) Pedro Sánchez
Švédske kráľovstvo Flag of Sweden.svg kráľ Karol XVI. Gustáv Stefan Löfven
Švajčiarska konfederácia Flag of Switzerland.svg prezident Ueli Maurer Ueli Maurer
Talianska republika Flag of Italy.svg prezident Sergio Mattarella Giuseppe Conte
Ukrajina Flag of Ukraine.svg prezident Petro Porošenko (do 20. 5.)
prezident Volodymyr Zelenskyj (od 20. 5.)
Volodymyr Hrojsman (do 29. 8.)
Oleksij Hončaruk (od 29. 8.)
Vatikán Flag of the Vatican City.svg pápež František štátny sekretár Pietro Parolin
predseda governorátu Giuseppe Bertello

Severná a stredná Amerika[upraviť | upraviť kód]

Názov štátu Štátna vlajka Hlava štátu Predseda vlády
Antigua a Barbuda Flag of Antigua and Barbuda.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Rodney Williams Gaston Browne
Bahamy Flag of the Bahamas.svg kráľovná Alžbeta II. – generálna guvernérka Dame Marguerite Pindlingová (do 28. 6.)
generálny guvernér Cornelius Smith (od 28. 6.)
Hubert Minnis
Barbados Flag of Barbados.svg kráľovná Alžbeta II. – generálna guvernérka Dame Sandra Masonová Mia Mottleyová
Belize Flag of Belize.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Sir Colville Young Dean Barrow
Dominika Flag of Dominica.svg prezident Charles Savarin Roosevelt Skerrit
Dominikánska republika Flag of the Dominican Republic.svg prezident Danilo Medina Danilo Medina
Grenada Flag of Grenada.svg kráľovná Alžbeta II. – generálna guvernérka Dame Cécile La Grenade Keith Mitchell
Guatemala Flag of Guatemala.svg prezident Jimmy Morales Jimmy Morales
Haiti Flag of Haiti.svg prezident Jovenel Moïse Jean-Henry Céant (do 21. 3.)
Jean-Michel Lapin (od 21. 3. do 22. 7., dočasný)
Fritz-William Michel (od 22. 7.)
Honduras Flag of Honduras.svg prezident Juan Orlando Hernández Juan Orlando Hernández
Jamajka Flag of Jamaica.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Sir Patrick Allen Andrew Holness
Kanada Flag of Canada.svg kráľovná Alžbeta II. – generálna guvernérka Julie Payette Justin Trudeau
Kostarika Flag of Costa Rica.svg prezident Carlos Alvarado Quesada Carlos Alvarado Quesada
Kuba Flag of Cuba.svg prezident Miguel Díaz-Canel Miguel Díaz-Canel
Mexiko Flag of Mexico.svg prezident Andrés Manuel López Obrador Andrés Manuel López Obrador
Nikaragua Flag of Nicaragua.svg prezident Daniel Ortega Daniel Ortega
Panama Flag of Panama.svg prezident Juan Carlos Varela (do 1. 7.)
prezident Laurentino Cortizo (od 1. 7.)
Juan Carlos Varela (do 1. 7.)
Laurentino Cortizo (od 1. 7.)
Salvador Flag of El Salvador.svg prezident Salvador Sánchez Cerén (do 1. 6.)
prezident Nayib Bukele (od 1. 6.)
Salvador Sánchez Cerén (do 1. 6.)
Nayib Bukele (od 1. 6.)
Spojené štáty americké Flag of the United States.svg prezident Donald Trump Donald Trump
Svätá Lucia Flag of Saint Lucia.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Sir Neville Cenac Allen Chastanet
Svätý Krištof a Nevis Flag of Saint Kitts and Nevis.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Sir Samuel Weymouth Tapley Seaton Timothy Harris
Svätý Vincent a Grenadíny Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Sir Frederick Ballantyne (do 1. 8.)
generálna guvernérka Susan Dougan (od 1. 8.)
Ralph Gonsalves
Trinidad a Tobago Flag of Trinidad and Tobago.svg prezidentka Paula-Mae Weekesová Keith Rowley

Južná Amerika[upraviť | upraviť kód]

Názov štátu Štátna vlajka Hlava štátu Predseda vlády
Argentína Flag of Argentina.svg prezident Mauricio Macri Mauricio Macri
Bolívia Flag of Bolivia.svg prezident Evo Morales Evo Morales
Brazília Flag of Brazil.svg prezident Jair Bolsonaro Jair Bolsonaro
Čile Flag of Chile.svg prezident Sebastián Piñera Sebastián Piñera
Ekvádor Flag of Ecuador.svg prezident Lenín Moreno Lenín Moreno
Guyana Flag of Guyana.svg prezident David Granger Moses Nagamootoo
Kolumbia Flag of Colombia.svg prezident Iván Duque Iván Duque
Paraguaj Flag of Paraguay.svg prezident Mario Abdo Benítez Mario Abdo Benítez
Peru Flag of Peru.svg prezident Martín Vizcarra César Villanueva (do 8. 3.)
Salvador del Solar (od 11. 3.)
Surinam Flag of Suriname.svg prezident Dési Bouterse Dési Bouterse
Uruguaj Flag of Uruguay.svg prezident Tabaré Vázquez Tabaré Vázquez
Venezuela Flag of Venezuela.svg prezident Nicolás Maduro
dočasný prezident Juan Guaidó (od 23. 1.) [pozn. 5]
Nicolás Maduro
Juan Guaidó (od 23. 1.) [pozn. 5]

Oceánia[upraviť | upraviť kód]

Názov štátu Štátna vlajka Hlava štátu Predseda vlády
Austrálsky zväz Flag of Australia.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Sir Peter Cosgrove (do 1. 7.)
generálny guvernér David Hurley (od 1. 7.)
Scott Morrison
Federatívne štáty Mikronézie Flag of the Federated States of Micronesia.svg prezident Peter Christian (do 11. 5.)
prezident David Panuelo (od 11. 5.)
Peter Christian (do 11. 5.)
David Panuelo (od 11. 5.)
Fidži Flag of Fiji.svg prezident Jioji Konrote Frank Bainimarama
Kiribati Flag of Kiribati.svg prezident Taneti Maamau Taneti Maamau
Marshallove ostrovy Flag of the Marshall Islands.svg prezidentka Hilda Heineová Hilda Heineová
Nauru Flag of Nauru.svg prezident Baron Waqa (do 27. 8.)
prezident Lionel Aingimea (od 27. 8.)
Baron Waqa (do 27. 8.)
Lionel Aingimea (od 27. 8.)
Nový Zéland Flag of New Zealand.svg kráľovná Alžbeta II. – generálna guvernérka Dame Patsy Reddyová Jacinda Ardern
Palau Flag of Palau.svg prezident Tommy Remengesau Tommy Remengesau
Papua-Nová Guinea Flag of Papua New Guinea.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Bob Dadae Peter O'Neill (do 29. 5.)
James Marape (od 30. 5.)
Samoa Flag of Samoa.svg náčelník Va'aletoa Sualauvi II. Tuilaepa Aiono Sailele Malielegaoi
Šalamúnove ostrovy Flag of the Solomon Islands.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Frank Kabui (do 7.7.)
generálny guvernér David Vunagi (od 7. 7.)
Rick Hou (do 24. 4.)
Manasseh Sogavare (od 24. 4.)
Tonga Flag of Tonga.svg kráľ Tupou VI. ʻAkilisi Pōhiva (do 12. 9., zomrel)
Semisi Sika (od 12. 9., dočasný)
Tuvalu Flag of Tuvalu.svg kráľovná Alžbeta II. – generálny guvernér Iakoba Taeia Italeli Enele Sopoaga
Vanuatu Flag of Vanuatu.svg prezident Tallis Obed Moses Charlot Salwai

Štáty so sporným medzinárodným uznaním[upraviť | upraviť kód]

Názov štátu Štátna vlajka Hlava štátu Predseda vlády
Abcházsko Flag of the Republic of Abkhazia.svg prezident Raul Chadžimba Valerij Bganba
Čínska republika (Taiwan) Flag of the Republic of China.svg prezidentka Cchaj Jing-wen William Lai (do 14. 1.)
Su Tseng-chang (od 14. 1.)
Južné Osetsko Flag of South Ossetia.svg prezident Anatolij Bibilov Domenty Kulumbegov
Kosovská republika Flag of Kosovo.svg prezident Hashim Thaçi Ramuš Haradinaj
Náhorný Karabach Flag of Artsakh.svg prezident Bako Sahakyan Arayik Harutyunyan
Severný Cyprus Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg prezident Mustafa Akinci Tufan Erhürman (do 22. 5.)
Ersin Tatar (od 22. 5.)
Palestína Flag of Palestine.svg prezident Mahmúd Abbás Rami Hamdalláh (do 14. 4.)
Muhammad Ištaja (od 14. 4.)
Západná Sahara Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg prezident Brahim Ghali Mohamed Wali Akeik

Poznámky[upraviť | upraviť kód]

  1. a b c Medzinárodne neuznaný.
  2. a b Najvyššia politická rada nebola medzinárodne uznaná ako legitímna vláda Jemenu.
  3. V rámci ústavnej krízy bol Dodon Ústavným súdom v období od 9. do 15. júna dočasne zbavený svojich právomocí a úradujúcim prezidentom sa menoval Filip.
  4. V rámci ústavnej krízy odmietla Filipova vláda uznať novo zostavenú koalíciu a do 14. júna si nadďalej nárokovala post premiéra.
  5. a b Niektoré štáty sveta v januári 2019 uznali za prezidenta Guaidóa.

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]