Zoznam procesorov Intel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento chronologický zoznam procesorov Intel obsahuje všetky mikroprocesory spoločnosti Intel od prvého štvorbitového procesora Intel 4004 až po súčasné 64-bitové procesory Itanium 2 (2002) a Pentium 4F s technológiou EM64T (2004). Pri každom produkte sú uvedené základné informácie.

4-bitové procesory[upraviť | upraviť zdroj]

Intel 4004: prvý mikroprocesor zložený z jedného čipu[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 15. novembra 1971
  • Taktovacia frekvencia 740 kHz
  • 0.06 MIPS
  • Šírka zbernice 4 bity
  • Počet tranzistorov 2,300 na 10 μm
  • Adresovateľná pamäť 640 bytov
  • Pamäť programu 4 KB
  • Prvý komerčne dostupný mikroprocesor, používaný v elektronických kalkulačkách

Intel 4040[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh v štvrtom kvartáli 1974
  • Taktovacia frekvencia od 500 kHz do 740 kHz (použitím kryštálov s 4 - 5.185 MHz)
  • 0.06 MIPS
  • Šírka zbernice 4 bity
  • Počet tranzistorov 3,000 na 10 μm
  • Adresovateľná pamäť 640 bytov
  • Pamäť programu 8 KB
  • Prerušenia
  • Vylepšená verzia 4004

8-bitové procesory[upraviť | upraviť zdroj]

Intel 8008[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 1. apríla 1972
  • Taktovacia frekvencia 500 kHz (8008-1: 800 kHz)
  • 0.05 MIPS
  • Šírka zbernice 8 bity
  • Počet tranzistorov 3,500 na 10 μm
  • Adresovateľná pamäť 16 KB
  • Vytvorený pre jednoduché terminály a kalkulačky v tandeme s 4004

Intel 8080[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 1. apríla, 1974
  • Taktovacia frekvencia 2 MHz
  • 0.64 MIPS
  • Šírka zbernice 8 bitov pre dáta, 16 bitové adresovanie
  • NMOS
  • Počet tranzistorov 6,000 na 6 μm
  • Adresovateľná pamäť 64 KB
  • 10x výkonnejší než procesor 8008
  • Použitie - počítače Altair 8800, riadenie svetelných križovatiek, navádzanie striel
  • Vyžadoval šesť podporných čipov (8008 ich potreboval 20)

Intel 8085[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh v marci 1976
  • Taktovacia frekvencia 5 MHz
  • 0.37 MIPS
  • Šírka zbernice 8 bitov pre dáta, 16 bitové adresovanie
  • Počet tranzistorov 6,500 na 3 μm
  • Strojový jazyk bol spätne kompatibilný s procesorom 8080
  • Využívaný ako radič pre počítačové príslušenstvo - modemy, pevné disky, atď.
  • Vysokointegrovaný model, po prvý raz schopný pracovať s napájaním 5V (oproti 12V pri predchádzajúcich modeloch), obsahoval dva sériové vstupno-výstupné konektory

16-bitové procesory: Pôvod x86[upraviť | upraviť zdroj]

Intel 8086[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 8. júna 1978
  • Taktovaný na:
    • 5 MHz s 0.33 MIPS
    • 8 MHz s 0.66 MIPS
    • 10 MHz s 0.75 MIPS
  • Šírka zbernice 16 bitov pre dáta, 20 bitové adresovanie
  • Počet tranzistorov 29,000 na 3 μm
  • Adresovateľná pamäť 1 MB
  • Desaťnásobok výkonu 8080
  • Používaný v prenosných počítačoch

Intel 8088[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 1. júna 1979
  • Taktovaný na:
    • 5 MHz s 0.33 MIPS
    • 8 MHz s 0.75 MIPS
  • 16-bitová interná architektúra
  • Šírka externej zbernice 8 bitov pre dáta, 20 bitové adresovanie
  • Počet tranzistorov 29,000 na 3 μm
  • Adresovateľná pamäť 1 MB
  • Rovnaký ako 8086, až na 8-bitovú vonkajšiu zbernicu
  • Používaný IBM PC a jeho klonmi

iAPX 432 (chronologický záznam)

Intel 80186[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh v roku 1982
  • Používaný najmä v prídavných zariadeniach a termináloch
  • Obsahoval dva časovače, DMA radič, a radič prerušení priamo na čipe
  • Neskôr bol premenovaný na iAPX 186

Intel 80188[upraviť | upraviť zdroj]

  • Verzia 80186 s 8-bitovou externou dátovou zbernicou
  • Neskôr premenovaný na iAPX 188

Intel 80286[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 1. februára 1982
  • Taktovaný na:
    • 6 MHz s 0.9 MIPS
    • 8 MHz a 10 MHz s 1.5 MIPS
    • 12.5 MHz s 2.66 MIPS
  • Šírka zbernice 16 bitov
  • Podpora multitaskingových operačných systémov s adresáciou priestoru pre jednotlivé aplikácie (vytvorenie hardvérovej ochrany pamäte)
  • Počet tranzistorov 134,000 na 1.5 μm
  • Adresovateľná pamäť 16 MB
  • Pridaná vlastnosť chráneného módu 8086 (s prakticky rovnakou inštrukčnou sadou ako 8086)
  • Výkon 3-6x vyšší ako 8086
  • Významne rozšírený medzi klonmi IBM PC
  • Dokáže preskenovať encyklopédiu Brittanicu za 45 sekúnd

32-bitové procesory s architektúrou odlišnou od x86[upraviť | upraviť zdroj]

Intel iAPX 432[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 1. januára 1981 ako prvý 32- bitový mikroprocesor od Intelu
  • Architektúra s podporou objektového programovania
  • Virtuálny adresný priestor do 1 TB
  • Hardvérova podpora pre toleranciu chýb
  • 32-bitový dátový tok vo výkonnej jednotke
  • Taktovaný na:
    • 5 MHz
    • 7 MHz
    • 8 MHz

Intel i960 známy i ako 80960[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 5. apríla 1988
  • 32-bitová architektúra podobná RISC
  • využívaný v prídavných systémoch
  • Existuje množstvo variánt (za názvom majú príponu z dvoch písmen)

Intel 80386SX (chronologický záznam)

Intel 80376 (chronologický záznam)

Intel i860 známy i ako 80860[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 27. februára 1989
  • Prvý superscalárny procesor Intelu
  • 32/64-bitová RISC architektúra
  • Použitý v superpočítači Intel Paragon

Intel XScale[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 23. augusta 2000
  • 32-bitový RISC mikroprocesor založený na architektúre ARM
  • Existuje v mnohých verziách, napr. ako PXA2xx aplikačné procesory, IOP3xx vstupno-výstupné procesory a IXP2xxx a IXP4xx sieťové procesory

32-bitové procesory: skupina procesorov 80386[upraviť | upraviť zdroj]

Intel 80386[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 17. októbra 1985
  • Taktovaný na:
  • Šírka zbernice 32 bitov
  • Počet tranzistorov 275,000 na 1 μm
  • Adresovateľná pamäť 4 GB
  • Virtuálna pamäť 64 TB
  • Prvý čip architektúry x86 schopný pracovať s 32-bitovými dátovými sadami
  • Prepracovaná a rozšírená podpora ochrany pamäte, vrátane virtuálnej pamäte a virtuálneho -86 módu, čo sú vlastnosti potrebné pre beh Windows 95 a OS/2 Warp
  • Používaný v stolných počítačoch
  • Dokáže adresovať toľko pamäte, koľko je potrebné pre osemstránkový traktát o každom človeku na planéte
  • Britannicu dokáže preskenovať za 12,.5 sekundy

Intel 80960 (i960) (chronologický záznam)

80386SX[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 16. júna 1988
  • Taktovaný na:
  • 32-bitová vnútorná architektúra
  • Vonkajšia šírka zbernice 16 bitov
  • Počet tranzistorov 275,000 na 1 μm
  • Adresovateľná pamäť 16 MB
  • Virtuálna pamäť 256 GB
  • 16-bitová adresná zbernica umožnila vytvorenie nízkonákladového 32-bitového procesora
  • Zabudovaný multitasking
  • Používaný v lacnejších stolných počítačoch a v prenosných počítačoch

Intel 80376[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 16. januára 1989; z trhu stiahnutý 15. júna 2001
  • Variant 386 vytvorená pre prídavné systémy
  • Nemá „reálny mód“, štartuje priamo v "chránenom móde"
  • Nahradený omnoho úspešnejším 80386EX od roku 1994

80860 (i860) (chronologický záznam)

Intel 80486DX (chronologický záznam)

Intel 80386SL[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh 15. okóbra 1990
  • Taktovaný na:
  • 32-bitová vnútorná architektúra
  • 16-bitová vonkajšia zbernica
  • Počet tranzistorov 855,000 na 1 μm
  • Addresovateľná pamäť 4 GB
  • Virtuálna pamäť 64 TB
  • Prvý čip vytvorený priamo pre prenosné počítače (s nízkou spotrebou)
  • Vysoko integrovaný, obsahuje cache, zbernicu a radiče pamäte

80486SX/DX2/SL, Pentium, 80486DX4 (chronologické záznamy)

Intel 80386EX[upraviť | upraviť zdroj]

  • Uvedený na trh v auguste 1994
  • Variant 80386SX pre prídavné systémy
  • Statické jadro, dokáže bežať pomaly ako je vhodné (a teda efektívnejšie z pohľadu napájania), až sa úplne zastaviť
  • Zariadenia zabudované v čipe:
    • Riadenie časovania a napájania
    • Časovače
    • Seriové vstupno-výstupné jednotky (synchrónne a asynchrónne) a paralelné vstupno-výstupné jednotky
    • DMA
    • obnovenie RAM
    • JTAG test logic
  • Výrazne úspešnejší ako 80376
  • Použitý v niektorých satelitoch na obežnej dráhe
  • Použitý v projekte NASA FlightLinux

4004 | 4040 | 8008 | 8080 | 8085 | 8086 | 8088 | iAPX 432 | 80186 | 80188 | 80286 | 80386 | 80486 | i860 | i960 | Pentium | Pentium Pro | Pentium MMX | Pentium II | Celeron | Pentium III | XScale | Pentium 4 | Pentium M | Pentium D | Pentium Extreme Edition | Xeon | Core | Dual-Core | Core 2 | Core i3 | Core i5 | Core i7 | Itanium | Itanium 2