Zoznam rádových veľkostí hmotnosti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Nasledujúca tabuľka umožňuje porovnanie rádovej veľkosti hmotnosti niektorých významných objektov.

Rád Hodnota Popis
10−36 3,6 × 10−36 kg Elektrónové neutríno (horný odhad 2 eV/c2)
10−35
10−34
10−33
10−32
10−31 9,1 × 10−31 kg Elektrón (511 keV/c2), najľahšia elementárna častica so zistenou nenulovou pokojovou hmotnosťou
10−30
10−29
10−28 1,9 × 10−28 kg Mión (106 MeV/c2)
10−27
yoktogram (yg)
1,661 × 10−27 kg Atómová hmotnostná konštanta (u), niekedy označovaná tiež ako dalton (Da)
1,673 × 10−27 kg Protón (938,3 MeV/c2)
1,674 × 10−27 kg Atóm vodíka, najľahší zo všetkých atómov
1,675 × 10−27 kg Neutrón (939,6 MeV/c2)
10−26
10 yg
1,15 × 10−26 kg Atóm lítia (6,941 u)
2,99 × 10−26 kg Molekula vody (18,015 u)
7,95 × 10−26 kg Atóm titánu (47,886 u)
10−25
100 yg
1,6 × 10−25 kg Bozón Z (91,2 GeV/c2)
1,79 × 10−25 kg Atóm striebra (107,8682 u)
3,1 × 10−25 kg Kvark top (173 GeV/c2), najťažšia známa elementárna častica
3,2 × 10−25 kg Molekula kofeínu (194 u)
3,4 × 10−25 kg Atóm olova-208, najťažší známy stabilný izotop
10−24
zeptogram (zg)
10−23
10−22 1,1 × 10−22 kg Molekula hemoglobínu A
10−21
attogram (ag)
10−20 10−22 kg Drobný vírus
10−19
10−18
femtogram (fg)
10−17 1,1 × 10−17 kg Hmotnostný ekvivalent energieJ (1 J/c2)
10−16 7 × 10−16 kg Baktéria Escherichia coli
10−15
pikogram (pg)
10−14
10−13
10−12 10−12 kg Priemerná bunka v ľudskom tele
10−11
10 ng
30 ng Smrteľná dávka botulotoxínu (najjedovatejšia známa látka; zhruba 300 pg/kg, 30 ng dávka zodpovedá 100 kg človeku)
10−10
100 ng
10−9
mikrogram (µg)
2 µg Neistota v určení hmotnosti prototypu kilogramu
3 µg Malé zrnko piesku (priemer 0,06 mm)
10−8
10 µg
22 µg Planckova hmotnosť, prirodzená jednotka hmotnosti
10−7
100 µg
0,1 mg Dávka LSD na jednom „papieriku“
0,3 mg Smrteľná dávka ricínu
10−6
miligram (mg)
2 mg Komár
10−5
10 mg
20 mg Bežná dávka dextromethorphanu v liekoch proti kašľu
90 mg Veľké zrnko piesku (priemer 2 mm)
10−4
100 mg
150 mg Typické množstvo kofeínu v jednej šálke kávy
200 mg Metrický karát
200 – 600 mg Bežná dávka drogy meskalín
10−3
gram (g)
1 g Jeden mililiter (centimetr kubický) vody
2,8 g Minca 50 halierov (najľahšia dnešná slovenská minca)
6,6 g Minca 10 Sk (najťažšia dnešná slovenská minca)
10−2
10 g
10 g Smrteľná dávka kofeínu pre dospelého človeka
12 – 40 g Dospelá myš domáca
16 g Množstvo alkoholu v poldeci (0,05 l) 40 % destilátu
28,35 g Unca (avoirdupois)
10−1
100 g
150 g Ludská ľadvina
454 g Libra (avoirdupois)
100
kilogram (kg)
1 kg Liter vody
3 kg Novonarodené dieťa
4 kg Guľa používaná pri vrhu guľou žien
5–7 kg Mačka domáca
7,3 kg Guľa používaná pri vrhu guľou mužov
101
10 kg
10–30 kg CRT televízor alebo monitor
15–20 kg Typický pes
70 kg Dospelý človek
102
100 kg
100 kg Metrický cent (q)
180–250 kg Dospelý lev (180 kg samice, 250 kg samec)
700 kg Krava
800–1 600 kg Typický osobný automobil
103
megagram (Mg)
1 000 kg Tona (t)
3000–7 000 kg Dospelý slon
104
10 t
11 t Hubblov vesmírny ďalekohľad
14 t Zvon Big Ben
60 t Meteorit Hoba (najväčší známy meteorit)
80 – 100 t Argentinosaurus (najväčší známy dinosaurus)
105
100 t
100 t Vráskavec obrovský (najväčšie zviera)
187 t Medzinárodná vesmírna stanica
600 t Maximálna vzletová hmotnosť lietadla Antonov An-225 (najväčšie lietadlo na svete), z toho náklad 250 t
106
gigagram (Gg)
2 041 t Vzletová hmotnosť raketoplánu Space Shuttle
107
10 000 t
11 000 t Ročná produkcia čaju Darjeeling
26 000 t Titanic
99 700 t Najťažší vlak (rekord z roku 2001; náklad 82 262 ton železnej rudy)
108
100 000 t
650 000 t Tanker Knock Nevis (najväčšia loď na svete)
109
teragram (Tg)
4,3 × 109 kg Množstvo hmoty v Slnku premenenej každú sekundu na energiu
6 × 109 kg Veľká pyramída v Gíze
1010
10 Tg
6 × 1010 kg Množstvo betónu v priehrade Tri rokliny (najväčšia betónová stavba na svete)
1011
100 Tg
1 – 8 × 1011 kg Celková biomasa antarktického krillu (zrejme najrozšírenejšieho živočicha na Zemi)
3 × 1011 kg Celková hmotnosť ľudskej populácie
1012
petagram (Pg)
3,9 × 1012 kg Svetová ťažba ropy v roku 2004
1013
1014 2 – 3 × 1014 kg Množstvo kameňa vyvrhnutého pri explózii vulkánu Tambora v roku 1815
1015
exagram (Eg)
1015 kg Odhad celkovej ekonomicky vyťažiteľnej zásoby uhlia
1016
1017
1018
zettagram (Zg)
5 × 1018 kg Atmosféra Zeme
1019
1020 8,7 × 1020 kg 1 Ceres, najväčšia planétka v hlavnom páse planétok
1021
yottagram (Yg)
1,35 × 1021 kg Zemské oceány
1,6 × 1021 kg Cháron, mesiac planéty Pluto
2,3 × 1021 kg Celkové množstvo hmoty v hlavnom páse planétok
1022 1,2 × 1022 kg Pluto (najmenšia planéta slnečnej sústavy)
7,35 × 1022 kg Mesiac
1023 1,5 × 1023 kg Ganymedes (najväčší mesiac slnečnej sústavy)
3,2 × 1023 kg Merkúr
6,4 × 1023 kg Mars
1024 4,9 × 1024 kg Venuša
6,0 × 1024 kg Zem
1025 3,0 × 1025 kg Dolný odhad hmotnosti Oortovho oblaku
8,7 × 1025 kg Urán
1026 1,0 × 1026 kg Neptún
5,7 × 1026 kg Saturn
6,0 × 1025 kg Horný odhad hmotnosti Oortovho oblaku
1027 1,9 × 1027 kg Jupiter
1028 1 – 17 × 1028 kg Hnedý trpaslík
1029
1030 2 × 1030 kg Slnko
2,9 × 1030 kg Chandrasekharova medza (1,44 hmotnosti Slnka)
1031 4 × 1031 kg Betelgeuse, červený obor
1032
1033
1034
1035
1036 2 × 1036 kg Sagittarius A*, supermasívna čierna diera uprostred Mliečnej cesty
1037
1038 Typická guľová hviezdokopa
1039
1040
1041 Viditeľná časť Mliečnej cesty
1042 Celková hmotnosť Mliečnej cesty
1043
1044
1045
1046 Kopa galaxií Panna
1047
1048
1049
1050
1051
1052 2 × 1052 kg Hmotnosť vesmíru, ak by mal kritickú hustotu
3 × 1052 kg Hmotnosť pozorovateľného vesmíru