Zoznam rímskych cisárov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam rímskych cisárov (pozri aj Rímske cisárstvo) spolu s dátumami, kedy vládli Rímskej ríši.

Vysvetlivky[upraviť | upraviť zdroj]

  • šikmé písmo: Osoba, ktorá si nárokovala trón, a ktorú nemožno považovať za vládcu, alebo ktorá vládla len nad časťou ríše
  • tučné a šikmé písmo : prezývka, pod ktorou je osoba bežne známa

O jednotnej Rímskej ríši spravidla hovoríme do roku 395. Odvtedy (umelo) rozlišujeme Západorímsku ríšu, za ktorej koniec spravidla považujeme rok 476, a Východorímsku ríšu (nazývanú – najmä pre neskoršie obdobia – aj Byzantská ríša), ktorá zanikla roku 1453. V tomto zozname sa však uvádzajú vládcovia vo východnej časti ríše (čiže predchodcovi Východorímskej / Byzantskej ríše) už od roku 364.

Ďalšími útvarmi boli v 3. stor. krátkodobé Galské cisárstvo a Britské cisárstvo.

Caesar[upraviť | upraviť zdroj]

Napriek populárnym názorom nebol Iulius Cézar nikdy cisárom (princeps), hoci ho v roku 45 pred Kr. vymenovali (nie ako prvého Rimana) za doživotného rímskeho diktátora a historici ho za cisára považovali. Na druhej strane však sa meno Caesar stalo priezviskom prvej dynastie a efektívne sa s ním narábalo ako s titulom, čo bola prax, v ktorej sa pokračovalo počas celého cisárstva. Podobne aj Suetonius napísal Dvanástich Cézarov (vrátane Flaviánovcov), takže istá kontinuita sa očividne pociťovala.

Julsko-klaudiovská dynastia (27 pred Kr. – 68 po Kr.)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
16. januára 27 pred Kr.19. augusta 14 po Kr. Augustus GAIVS OCTAVIANVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS
IMPERATOR CAESAR DIVI FILIVS AVGVSTVS 12 pred Kr.: Pontifex Maximus
19. augusta 1416. marca 37 Tiberius TIBERIVS CLAVDIVS NERO
TIBERIVS IVLIVS CAESAR
TIBERIVS CAESAR AVGVSTVS 15: Pontifex Maximus
18. marca 3724. januára 41 Caligula GAIVS IVLIVS CAESAR GERMANICVS
GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS CALIGVLA
GAIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS Prezývka Caligula, (čižmičky); 37: Pontifex Maximus, Pater Patriae;
Zavraždený atentátom
24. januára 4113. októbra 54 Claudius TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS
TIBERIVS CLAVDIVS DRVSVS NERO GERMANICVS
TIBERIVS CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS PONTIFEX MAXIMVS 42: Pater Patriae;
Zavraždený otrávením
október 5411. júna 68 Nero LVCIVS DOMITIVS AHENOBARBVS NERO CLAVDIVS CAESAR DRVSVS GERMANICVS
NERO CLAVDIVS CAESAR AVGVSTVS GERMANICVS
55: Pontifex Maximus; neskôr Pater Patriae;
Spáchal samovraždu

Vojenskí cisári (68 – 69)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
8. júna 6815. januára 69 Galba SERVIVS SVLPICIVS GALBA SERVIVS GALBA IMPERATOR CAESAR AVGVSTVS Zavraždený Othom;
pozri: Vojenskí cisári (68 – 69)
15. januára 6916. apríla 69 Otho MARCVS SALVIVS OTHO IMPERATOR MARCVS OTHO CAESAR AVGVSTVS Spáchal samovraždu;
pozri: Vojenskí cisári (68 – 69)
2. januára 6920. decembra 69 Vitellius AVLVS VITELLIVS AVLVS VITELLIVS GERMANICVS IMPERATOR AVGVSTVS Spolucisár; zavraždený vo Fórume;
pozri: Vojenskí cisári (68 – 69)

Flaviovská dynastia (69 – 96)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
1. júla 6924. júna 79 Vespasianus (Vespazián) TITVS FLAVIVS VESPASIANVS IMPERATOR VESPASIANVS CAESAR AVGVSTVS 70: Pontifex Maximus Pater Patriae
spolucisár;
pozri: Vojenskí cisári (68 – 69)
24. júna 7913. septembra 81 Titus Flavius TITVS FLAVIVS VESPASIANVS
TITVS CAESAR VESPASIANVS
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS 70: Pontifex Maximus Pater Patriae
od augusta 69
IMPERATOR TITVS CAESAR VESPASIANVS AVGVSTVS
14. septembra 8118. septembra 96 Domitianus TITVS FLAVIVS DOMITIANVS
CAESAR DOMITIANVS
IMPERATOR CAESAR DOMITIANVS AVGVSTVS, PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE koncom roka 83: Germanicus;
zavraždený atentátom

Dynastia adoptívnych cisárov/Antoninovci (96 – 192)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
18. septembra 9627. januára 98 Nerva MARCVS COCCEIVS NERVA IMPERATOR NERVA CAESAR AVGVSTVS, PATER PATRIAE  
28. januára 987. augusta 117 Traján MARCVS VLPIVS NERVA TRAIANVS
MARCVS VLPIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS
IMPERATOR CAESAR DIVI NERVAE FILIVS NERVA TRAIANVS GERMANICVS AVGVSTVS 98: Pater Patriae; 102: Dacicus; 114: Parthicus; aug/sep 114: Optimus
11. augusta 11710. júla 138 Hadrián PVBLIVS AELIVS HADRIANVS
PVBLIVS AELIVS TRAIANVS HADRIANVS
IMPERATOR CAESAR TRAIANVS HADRIANVS AVGVSTVSPONTIFEX MAXVMVS  
10. júla 1387. marca 161 Antoninus Pius TITVS AVRELIVS FVLVIVS BOINONIVS ARRIVS ANTONINVS
IMPERATOR TIRVS AELIVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR TITVS AELIVS HADRIANVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS po7. marci 161: Pius; 139: Pater Patriae
143 vyhlásený za cisára druhý raz
7. marca 16117. marca 180 Marcus Aurelius MARCVS ANNIVS VERVS
AVRELIVS CAESAR AVGVSTI PII FILIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS Spolucisári boli Lucius Verus do marca 169; 164: Armeniacus Medicus Parthicus Maximus; 166: Pater Patriae; 172: Germanicus; 175: Sarmaticus
7. marca 161 až marec 169 Lucius Verus LVCIVS CEIONIVS COMMODVS
LVCIVS AELIVS AVRELIVS COMMODVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS VERVS AVGVSTVS Spolucisári boli Marcus Aurelius164: Armeniacus; 165: Parthicus Maximus; 166: Medicus, Pater Patriae
175175 Avidius Cassius GAIVS AVIDIVS CASSIVS   Uzurpátor; vyhlásený za cisára: vládol v Egypte a Sýrii; zavraždený istým centúriom
17731. decembra 192 Commodus LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS
LVCIVS AVRELIVS COMMODVS CAESAR ANTONINVS
IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS AVGVSTVS PATER PATRIAE Spolucisári boli Marcus Aurelius do 17. marca 180;
Zavraždený: uškrtený zápasníkom
od 180 IMPERATOR CAESAR LVCIVS AVRELIVS COMMODVS ANTONINVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE Jediný cisár

Severovská dynastia (193 – 235)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
1. január 19328. marca 193 Pertinax PVBLIVS HELVIVS PERTINAX IMPERATOR CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS za cisára ho uznal Septimius Severus; zavraždili ho vojaci na Palatíne
28. marca 1931. júna 193 Didius Julianus MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS Odsúdený na smrť Senátom; zavraždený na Palatíne
9. apríla 1934. februára 211 Septimius Severus LVCIVS SEPTIMVS SEVERVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS SEPTIMVS SEVERVS PERTINAX AVGVSTVS PROCONSVL 9. júna 193: Pontifex Maximus; koncom r.193: Pater Patriae; 195: Divi Marci Pii filius Divi Commodi Frater; Pius; Arabicus, Adiabenicus; 198: Parthicus Maximus; 209/210: Britannicus Maximus
193194/195 Pescennius Niger GAIVS PESCENNIVS NIGER   Nárokoval si trón: cisár v Sýrii
193/195197 Clodius Albinus DECIMVS CLODIVS SEPTIMIVS ALBINVS   Nárokoval si trón: cisár v Británii
1984. februára 211 Caracalla LVCIVS SEPTIMIVS BASSIANVS
CARACALLA
IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ANTONINVS PIVS AVGVSTVS 199: Pater Patriae; 200: Pius Felix; 209/210: Britannicus Maximus
4. februára 2118. februára 217 IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS AVGVSTVS PATER PATRIAE BRITANNICVS MAXIMVS PROCONSVL 213: Germanicus Maximus;
Zavraždil ho Macrinus
2094. februára 211 Geta PVBLIVS SEPTIMVS GETA   Zavraždil ho Caracalla
4. februára 211 až december 211 IMPERATOR CAESAR PVBLIVS SEPTIMIVS GETA AVGVSTVS
11. apríla 217 až jún 218 Macrinus MARCVS OPELLIVS MACRINVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS SEVERVS MACRINVS AVGVSTVS PIVS FELIX PROCONSVL ?jún 217: Pater Patriae; Pontifex Maximus;
Popravený
máj 217 až jún 218 Diadumenianus MARCVS OPELLIVS DIADVMENIANVS IMPERATOR MARCVS OPELLIVS ANTONINVS DIADVMENIANVS CAESAR SEVERVS Popravený
jún 218222 Heliogabalus VARIVS AVITVS BASSIANVS
MARCVS AVRELIVS ANTONINVS
ELAGABALVS
IMPERATOR MARCVS AVRELIVS ANTONINVS PIVS FELIX AVGVSTVS PROCONSVL júl 218: Pater Patriae, Pontifex Maximus; 220: Sacerdos Amplissimus Dei Invicti Solis Elagabali
Zavraždený atentátom
13. marca 222?marca 235 Alexander Severus BASSIANVS ALEXIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS SEVERVS ALEXANDER PIVS FELIX AVGVSTVS Pontifex Maximus
Zavraždený atentátom

Vojenskí cisári (235 – 284)[upraviť | upraviť zdroj]

Vládcovia počas Krízy tretieho storočia (235 – 268)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
február/marec 235 až marec/apríl 238 Maximinus Thrax GAIVS IVLIVS VERVS MAXIMINVS THRAX IMPERATOR CAESAR GAIVS JVLIVS VERVS MAXIMINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Zavraždený vojskom
začiatok januára/marca 238koniec januára/apríla 238 Gordianus I. MARCVS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS Spáchal samovraždu
začiatok januára/marec 238koniec januára/apríla 238 Gordianus II. NARCYS ANTONIVS GORDIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS SEMPRONIANVS AFRICANVS Zabitý v boji
začiatok februára 238začiatok mája 238 Pupienus Maximus MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLODIVS PVPIENVS MAXIMVS AVGVSTVS Zavraždený pretoriánmi
začiatok februára 238začiatok mája 238 Balbinus DECIMVS CAELIVS ANTONIVS BALBINVS
DECIMVS CAELIVS CALVINVS BALBINVS
  Zavraždený pretoriánmi
máj 238 až február 244 Gordianus III. MARCVS ANTONIVS GORDIANVS
MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS
IMPERATOR CAESAR MARCVS ANTONIVS GORDIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Zavraždený
240240 Sabinianus     Sám sa vyhlásil za cisára; porazený v boji
február 244 až september/október 249 Philippus Arabs (Julius Filippus) MARCVS IVLIVS PHILLIPVS IMPERATOR CAESAR MARCVS IVLIVS PHILLIPVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Zabil ho v boji Decius
248248 Pacantius TIBERIVS CLAVDIVS MARINVS PACATIANVS   Sám sa vyhlásil za cisára; zavraždili ho jeho vlastní vojaci
248248 Jotapianus MARCVS FVLVIVS RVFVS IOTAPIANVS   Nárokoval si trón
248248 Silbannacus     Uzurpátor
249 až jún 251 Decius GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS MESSIVS QVINTVS TRAIANVS DECIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Zabitý v boji
249252 Priscus GAIVS JVLIVS PRISCVS   Sám sa vyhlásil za cisára vo východných provinciách
250250 Licinianus IVLIVS VALENS LICINIANVS   Nárokoval si trón
začiatok 2511. júla 251 Herennius Etruscus QVINTVS HERENNIVS ETRVSCVS MESSIVS DECIVS   Zabitý v boji
251251 Hostilianus HOSTILIANVS HOSTILIANVS  
jún 251 až august 253 Gallus GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS TREBONIANVS GALLVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Zavraždili ho jeho vlastní vojaci
júl 251 až august 253 Volusianus GAIVS VIBIVS VOLVSIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VIBIVS AFINIVS GALLVS VELDVMNIANVS VOLVSIANVS AVGVSTVS Syn a spoluvládca Treboniana Galla. Zavraždili ho jeho vlastní vojaci
august 253 až október 253 Aemilian MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AEMILIVS AEMILIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Zavraždili ho jeho vlastní vojaci
253 až jún 260 Valerianus PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS VALERIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Valeriánska dynastia; spolucisár bol Gallienus; zajatý Peržanmi: zomrel v zajatí
253 až september 268 Gallienus PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS IMPERATOR CAESAR PVBLIVS LICINIVS EGNATIVS GALLIENVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Valeriánska dynastia; spolucisár bol Valerianus 253260; zavraždený
258 alebo jún 260 Ingenuus     Sám sa vyhlásil za cisára
260 Regalianus     Vyhlásený za cisára
260261 Macrianus Major FVLVIVS MACRIANVS   Vyhlásený za cisára; porazený a zabitý v boji
260261 Macrianus Minor TITVS FVLVIVS IVNIVS MACRIANVS   Vyhlásený za cisára; porazený a zabitý v boji
260261 Quietus TITVS FVLVIVS IVNIVS QVIETVS   Nárokoval si trón
261261 alebo 262 Mussius Aemilianus LVCIVS MVSSIVS AEMILIANVS   Vyhlásený za cisára
268268 Aureolus     Sám sa vyhlásil za cisára; vzdal sa Claudiovi II Gothicovi

Ilýrski cisári (268 – 284)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
268 až august 270 Claudius II Gothicus MARCVS AVRELIVS VALERIVS CLAVDIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Zomrel na mor
august 270 až september 270 Quintillus MARCVS AVRELIVS QVINTILLVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CLAVDIVS QVINTILLVS INVICTVS PIVS FELIX AVGVSTVS Spolucisár bol Aurelianus; spáchal samovraždu
august 270275 Aurelianus LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS IMPERATOR CAESAR LVCIVS DOMITIVS AVRELIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Spolucisár bol Quintillus; zavraždila pretoriánska stráž
271271 Septimius     Vyhlásený za cisára v Dalmácii; zavraždili ho vlastní vojaci
november/december 275 až júl 276 Tacitus MARCVS CLAVDIVS TACITVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CLAVDIVS TACITVS PIVS FELIX AVGVSTVS Zavraždený
júl 276 až september 276 Florianus MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS IMPERATOR CAESAR MARCVS ANNIVS FLORIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Zavraždený
júl 276koniec septembra 282 Probus MARCVS AVRELIVS EQVITIVS PROBVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS PROBVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Zavraždili ho vlastní vojaci
280 Saturninus IVLIVS SATVRNINVS   Nárokoval si trón: presadili ho jeho vojaci; sám sa vyhlásil za cisára; zavrždili ho vlastní vojaci
280 Proculus     Nárokoval si trón: nastúpil na žiadosť ľudí kolónie Lugdunum (dnes: Lyon); killed by Probus
280 Bonosus GALLVS QVINTVS BONOSVS   Sám sa vyhlásil za cisára; porazil ho Probus a potom spáchal samovraždu
september 282 až júl/august 283 Carus MARCVS AVRELIVS NVMERIVS CARVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Carinovská dynastia; príčina smrti je neistá – choroba, úraz bleskom, zranenie v bitke proti Hunom, vražda pretoriánskou strážou alebo podobne
jar 283 až leto 285 Carinus MARCVS AVRELIVS CARINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS CARINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Carinovská dynastia; spolucisár bol Numerianus; zavraždený
júl/august 283 až november 284 Numerianus MARCVS AVRELIVS NVMERIVS NVMERIANVS IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS NVMERIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS Carinovská dynastia ; spolucisár bol Carinus

Tetrarchia (284 – 395)[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj: Zoznam vládcov Byzantskej ríše

Konštantínovská dynastia (284 – 364)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
20. novembra 2841. mája 305 Dioklecián DIOCLES
(full name not known)
GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS IOVIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS DIOCLETIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL Spolucisári boli Maximianus; 285: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 286: Iovius; 287: Germanicus Maximus; 295: Persicus Maximus; 297: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 298: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus
Abdikoval
1. apríla 2861. mája 305 Maximianus MAXIMIANVS
(full name not known)
MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS spolucisári boli Dioklecián; 286: Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus; 287: Iovius; 288: Germanicus Maximus; 294: Persicus Maximus; 298: Britannicus Maximus, Carpicus Maximus; 299: Armenicus Maximus, Medicus Maximus, Adiabenicus Maximus;
Forced to abdicate
1. mája 30525. júla 306 Konstantius I. Chlorus FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS
CHLORVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTIVS AVGVSTVS  
1. mája 305 až máj 311 Galerius CAIVS GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS spolucisár bol Severus II
august 30616. septembra 307 Severus II. FLAVIVS VALERIVS SEVERVS IMPERATOR SEVERVS PIVS FELIX AVGVSTVS spolucisár bol Galerius
28. októbra 30628. októbra 312 Maxentius MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXENTIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Utopený na príkaz Konštantína I.Veľkého
307308 Maximianus MAXIMIANVS
(full name not known)

MARCVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS HERCVLIVS
IMPERATOR CAESAR GAIVS AVRELIVS VALERIVS MAXIMIANVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS HERCVLIVS GERMANICVS MAXIMVS SARMATICVS MAXIMVS IOVIVS GERMANICVS MAXIMVS PERSICVS MAXIMVS BRITANNICVS MAXIMVS CARPICVS MAXIMVS ARMENICVS MAXIMVS MEDICVS MAXIMVS ADIABENICVS MAXIMVS Abdikoval
de jure: 307, de facto: 31222. máj 337 Konštantín I. Veľký GAIVS FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CONSTANTINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS PONTIFEX MAXIMVS PATER PATRIAE PROCONSVL 307: Germanicus Maximus; 312: Maximus; 323: Sarmaticus Maximus; 324: Victor nahradzujúci Invictus; 328: Gothicus Maximus; 336:Dacicus Maximus
308 Domitius Alexander LVCIVS DOMITIVS ALEXANDER   Sám sa vyhlásil za cisára
11. novembra 30819. decembra 324 Licinius VALERIVS LICINIANVS LICINIVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VALERIVS LICINIVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS Spolucisár; abdikoval; (poravený začiatkom roka 325)
1. mája 310 až júl/august 313 Maximinus Daia DAIA
MAXIMINVS GAIVS GALERIVS VALERIVS
IMPERATOR CAESAR GALERIVS VALERIVS MAXIMINVS PIVS FELIX AVGVSTVS Spolucisár; spáchal samovraždu
337340 Konštantín II. FLAVIVS CLAVDIVS CONSTANTINVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALERIVS CONSTANTINVS AVGVSTVS Spolucisár; zabitý v boji
337361 Konstantius II. FLAVIVS IVLIVS CONSTANTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANTINVS AVGVSTVS Spolucisár
337350 Konstans I. FLAVIVS IVLIVS CONSTANS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS CONSTANS AVGVSTVS Spolucisár; zabil ho Magnentius
január 35011. augusta 353 Magnentius FLAVIVS MAGNVS MAGNENTIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS MAGNVS MAGENTIVS AVGVSTVS Spoluvládca; spáchal samovraždu
cca.350 Vetriano     Sám sa vyhlásil za cisára
cca.350 Nepotianus     Sám sa vyhlásil za cisára
november 361 až jún 363 Julianus Apostata FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS CLAVDIVS IVLIANVS AVGVSTVS Zabitý v boji
36317. februára 364 Jovianus FLAVIVS IOVIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IOVIANVS AVGVSTVS Zomrel náhodou

Valentiniánska dynastia (364 – 394)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
26. februára 36417. novembra 375 Valentinianus I. FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS AVGVSTVS  
24. augusta 367383 Gratianus FLAVIVS GRATIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS GRATIANVS AVGVSTVS Zavraždený atentátom
375385 Valentinianus II. FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS AVGVSTVS Zosadený; zomrel za podozrivých okolností
383388 Magnus Maximus MAGNVS MAXIMVS   Rival na západe; zosadený a popravený
cca.386388 Flavius Victor FLAVIVS VICTOR   osud neistý
392394 Eugenius FLAVIVS EVGENIVS   Uzurpátor na západe; zabitý v boji

Theodosiovská dynastia (394 – 395)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
38817. januára 395 Theodosius I. Veľký FLAVIVS THEODOSIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS THEODOSIVS AVGVSTVS Spolucisár; cisár na východe od roku 379
23. januára 393395 Flavius Augustus Honorius FLAVIVS HONORIVS   potom cisár na západe (dnes tzv. „Západorímskej ríše“)

Západorímska ríša (395 – 476)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
39515. augusta 423 Flavius Augustus Honorius FLAVIVS AVGVSTVS HONORIVS   Spolucisár bol Konstantius III. (421)
409410 Priscus Attalus     Nárokoval si trón
414415 Priscus Attalus     Nárokoval si trón
409411 Konštantín III.     Nárokoval si trón
411412 Jovinus     Nárokoval si trón
421421 Konstantius III.     Spolucisár bol Honorius
423425 Johannes (Joannes) IOANNES   Nárokoval si trón
42516. marca 455 Valentinianus III. FLAVIVS PLACIDVS VALENTINIANVS    
17. marca 45531. mája 455 Petronius Maximus FLAVIVS PETRONIVS MAXIMVS    
jún 45517. októbra 456 Avitus MARCVS MAECILIVS FLAVIVS EPARCHIVS AVITVS    
4572. augusta 461 Majorianus IVLIVS VALERIVS MAIORIANVS   Abdikoval
461465 Libius Severus LIBIVS SEVERVS    
12. apríla 46711. júla 472 Anthemius PROCOPIVS ANTHEMIVS   Popravený
júl 4722. novembra 472 Olybrius ANCIVS OLYBRIVS    
5. marca 473 až jún 474 Glycerius     Abdikoval
jún 474 až august 475 Julius Nepos     Cisár na západe do roku 475, Cisár v Dalmácii od roka 477 až do mája 480; utiekol; zavraždený
31. októbra 475 až august 476 Romulus Augustus
Romulus Augustulus
ROMVLVS AVGVSTVS   Zosadený Odoakarom; osud neznámy

Pokračovanie: Zoznam vládcov Talianska


Východná časť ríše (budúca Východorímska/Byzantská ríša) (364 – 395)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
26. februára 36417. novembra 375 Valentinianus I. FLAVIVS VALENTINIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS VALENTINIANVS AVGVSTVS Valentiniánska dynastia; spolucisár bol Valens 364378
28. marca 3649. augusta 378 Valens FLAVIVS IVLIVS VALENS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS IVLIVS VALENS AVGVSTVS Valentiniánska dynastia; zabitý v boji
september 36527. mája 366 Procopius   PROCOPIVS Uzurpátor; popravil ho Valens
24. augusta 367383 Gratianus FLAVIVS GRATIANVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS GRATIANVS Spolucisár bol Valentinianus II. (375392); zavraždený atentátom
19. januára 37917. januára 395 Theodosius I. Veľký FLAVIVS THEODOSIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS THEODOSIVS AVGVSTVS Theodosiovská dynastia; spolucisár na západe od roku 388
383 až január 395 Arkadius FLAVIVS ARCADIVS IMPERATOR CAESAR FLAVIVS ARCADIVS AVGVSTVS Theodosiovská dynastia; v januári 395 sa stal prvým cisárom dnes tzv. Byzantskej ríše

Pokračovanie a iné detaily: Zoznam vládcov Byzantskej ríše


Galské cisárstvo (Imperium Galliarum) (260 – 274)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
260268 Postumus MARCVS CASSIANIVS LATINIVS POSTVMVS IMPERATOR CAESAR MARCVS CASSIANVS LATINIVS POSTVMVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  
269269 Laelianus VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS IMPERATOR CAESAR GAIVS VLPIVS CORNELIVS LAELIANVS PIVS FELIX AVGVSTVS  
269269 Marius Marius|MARCVS AVRELIVS MARIVS Marius|IMPERATOR CAESAR MARCVS AVRELIVS MARIVS PIVS FELIX AVGVSTVS  
269271 Victorinus MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS IMPERATOR CAESAR MARCVS PIAVONIVS VICTORINVS PIVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  
270271 Domitianus     Vyhlásený za cisára Impéria Galliarum
271274 Tetricus CAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS IMPERATOR CAESAR GAIVS PIVS ESVVIVS TETRICVS FELIX INVICTVS AVGVSTVS  

Britské cisárstvo (286 – 297)[upraviť | upraviť zdroj]

Vláda Zaužívané meno Osobné meno a titul
pri narodení/
tesne pred nastúpením do funkcie
Cisárske meno (meno imperátora) Poznámky
286293 Carausius MARCVS AVRELIVS MAVSAEVS    
293297 Allectus neznáme neznáme  

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]