Zoznam rekordov česko-slovenskej futbalovej ligy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Rekordy česko-slovenskej futbalovej ligy sumarizujú prehľad zaujímavých faktov a štatistík najvyššej futbalovej súťaže v bývalom Česko-Slovensku. Česko-slovenská futbalová liga sa hrala od roku 1925, posledná sezóna 1992/93 sa dohrávala na jar 1993 už po zániku Česko-Slovenska. Počas druhej svetovej vojny v rokoch 1939-1945, kedy bola ČSR rozdelená, sa v oboch častiach krajiny hrali samostatné ligové súťaže. Celkovo sa v 63 ročníkoch čs. ligy rozdelilo 61 majstrovských titulov. Sezóna 1938/39 sa po vystúpení ŠK Bratislava dohrala ako česko-moravská liga, na jeseň 1948 sa z dôvodu prechodu na systém jar-jeseň uskutočnila neoficiálna súťaž bez vyhlásenia majstra (víťaz Slavia Praha). Ligová súťaž často menila svoj názov, hrací systém aj počet účastníkov. Od roku 1956 sa zaužíval názov 1.liga.

Majstri[upraviť | upraviť zdroj]

5 Sparta Praha, 1987-1991
4 Dukla Praha, 1961-1964
3 Slavia Praha, 1929-1931, 1933-1935
3 NV Bratislava, 1949-1951
3 Spartak Trnava, 1971-1973
  • Najdlhšia prestávka medzi dvomi titulmi:
17 rokov, Sparta Praha, 1967-1984
17 rokov, Slovan Bratislava, 1975-1992
  • Najhoršie umiestnenie obhajcu titulu v nasledujúcej sezóne:
1960/1961 – 8. miesto Spartak Hradec Králové (majster 1959/1960)
1964/1965 – 8. miesto Dukla Praha (majster 1963/1964)

Rekordy majstrov v jednej sezóne[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najviac víťazstiev:
23, Slovan Bratislava, 1991/1992
23, Sparta Praha, 1992/1993
  • Sezóna bez prehry:
1927 Sparta Praha (7 zápasov)
1929/1930 Slavia Praha (14 zápasov, bez straty bodu)
12, ÚDA Praha, 1953 (13 zápasov)
14, Slovan Bratislava, 1955 (22 zápasov)
15, Slovan Bratislava, 1969/1970 (30 zápasov)

Mužstvá[upraviť | upraviť zdroj]

62, Sparta Praha, vypadla len raz 1974/1975, 1 sezóna v II.lige
59, Slavia Praha, vypadla 3×
49, Slovan Bratislava, vypadol raz 1984/1985 (po 50 rokoch), 3 sezóny v I.SNL
49, Bohemians Praha
  • Kluby, ktoré nikdy nevypadli:
Dukla Praha (ATK, ÚDA), v lige od roku 1948 nepretržite (45 sezón)
DAC Dunajská Streda, v lige od sezóny 1985/1986 (8 sezón)
  • Najčastejšie vypadli:Škoda Plzeň, 1937/38, 1952, 1962/63, 1967/68, 1970/71, 1979/80, 1986/87, 1988/89
  • Najmenej zápasov v lige: 13, Slávia Bratislava a Slavoj Liberec, 1953
  • Najviac strelených gólov v sezóne: 112, Slavia Praha, 1925/1926 (22 zápasov, 2.miesto)
  • Najmenej strelených gólov v sezóne: 7, ČAFC Vinohrady, 1925 (9 zápasov)
  • Najmenej strelených gólov v sezóne (26-kolová súťaž): 13, Motorlet Praha, 1963/1964
  • Najmenej strelených gólov v sezóne (30-kolová súťaž): 19, Zbrojovka Brno, 1990/1991
  • Najmenej bodov v sezóne: 1, Meteor Praha VIII, 1927 a 1930/1931
  • Najviac prehier v sezóne:
23, SK Libeň, 1946/1947
23, Tatran Prešov, 1987/1988
23, ZVL Považská Bystrica, 1989/1990
  • Najviac inkasovaných gólov v sezóne: 122, Čechie Karlín, 1925/1926
  • Najmenej inkasovaných gólov v sezóne:
6, Sparta Praha, 1927 (7 zápasov, majster)
7, Křídla vlasti Olomouc, 1953 (13 zápasov, 4. miesto)
  • Najvyššie víťazstvá:
15:1, Slavia Praha - SK České Budějovice, 1947/1948
13:0, Svit Gottwaldov - Dynamo ČSD Košice, 1951, v konečnej tabuľke sezóny Košice tretie, Gottwaldov dvanásty!
  • Najvyššie víťazstvá vonku:
0:11, Čechie VIII - Slavia Praha, 1925/1926
0:11, ČAFC Vinohrady - Slavia Praha, 1929/1930
19 zápasov, Moravská Slavia Brno, 1936/1937
19 zápasov, Spartak KPS Brno, 1961/62
  • Najdlhšia séria prehier:
14 zápasov, Moravská Slavia Brno, 1936/1937
14 zápasov, Spartak KPS Brno, 1961/62

Hráči[upraviť | upraviť zdroj]

7, Jozef Adamec, Spartak Trnava 1967/68, 1968/69, 1970/71, 1971/72, 1972/73, Dukla Praha 1961/62, 1962/63
7, Július Bielik, Sparta Praha 1983/84, 1984/85, 1986/87, 1987/88, 1988/89, 1989/90, 1990/91

Góly[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najviac gólov celkove:
218, Josef Bican (Slavia Praha, TJ Vítkovice)
174, Miroslav Wiecek (Baník Ostrava)
170, Jozef Adamec (Spartak Trnava, Dukla Praha, Slovan Bratislava)
  • Najviac gólov v jednej sezóne:
43, Josef Bican (Slavia Praha), 1946/1947
42, Vojtěch Bradáč (Slavia Praha), 1935/1936
35, Antonín Hájek (SK Plzeň), 1935/1936
7, Jan Jansa, Nuselský SK - ČAFC Vinohrady 8:0, 8. 3. 1925
7, Rudolf Sloup-Štapl, Čechie Karlín - ČAFC Vinohrady 1:7, 18. 7. 1926
7, Václav Horák, Slavia Praha - SK Libeň 9:2, 18. 12. 1938
7, František Hájek, Sparta Praha - Viktoria Plzeň 8:1, 29. 8. 1946
7, Josef Bican, Slavia Praha - SK České Budějovice 15:1, 26. 6. 1948
  • Najviac gólov v jednom zápase - Slováci:
6, Alojz Martinček, Tatran Prešov - Slovan Nitra 8:1, 8. 5. 1961
6, Jozef Adamec, Slovan Bratislava - TŽ Třinec 8:0, 14. 6. 1964
Vladimír Šalaga, Lokomotíva VSŽ Košice - Bohemians Praha 1:1, 26. 3. 1967 [4]
Anton Škorupa, Dukla Praha - Dukla Banská Bystrica 3:1, 11. 8. 1968 [5]
Jaroslav Bartoň, Sparta Praha - Sklo Union Teplice 1:0, 23. 3. 1969
Poznámka: menovaní hráči strelili svoj prvý ligový gól v prvej minúte svojho prvého ligového zápasu
  • Najrýchlejší hetrik: [6]
3 min., Václav Horák, Slavia Praha, 1938/39
3 min., Antonín Bradáč, Slavia Praha - Viktoria Žižkov 10:1, 1946/1947
3 min., Karel Lichtnégl, RH Brno - Spartak Praha Sokolovo 5:3, 1960/1961

Penalty[upraviť | upraviť zdroj]

4, Bohemians Praha – VSS Košice 6:3, 1977
4, Lokomotíva Košice – Plastika Nitra 4:2, 1980
4, Sigma Olomouc – Bohemians Praha 5:2, 1988
  • Najviac gólov hráča z penált v jednom zápase:
3, Ladislav Petráš, Inter Bratislava – Sparta Praha 7:4, 1974
3, Radek Drulák, Sigma Olomouc – Bohemians Praha 5:2, 1988

Králi strelcov[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najčastejšie kráľom strelcov:
5×, Josef Bican, Slavia Praha 1937/38, 1945/46, 1946/47, 1947/48 , Vítkovické železárny 1950
4×, Miroslav Wiecek, Baník Ostrava, 1952, 1956, 1957/58, 1958/59
4×, Jozef Adamec, Spartak Trnava, 1966/67, 1967/68, 1969/70, 1970/71
3×, Ladislav Józsa, Lokomotíva Košice, 1972/73, 1973/74, 1976/77
  • Najviac gólov kráľa strelcov (26-kolová súťaž):
43, Josef Bican (Slavia Praha), 1946/1947
  • Najviac gólov kráľa strelcov (30-kolová súťaž):
27, Peter Dubovský (Slovan Bratislava), 1991/1992
  • Najmenej gólov kráľa strelcov:
12, Karel Meduna (Viktoria Žižkov), 1927/1928 (12 zápasov)
  • Najmenej gólov kráľa strelcov (22-kolová súťaž):
15, Jiří Pešek (Spartak Praha Sokolovo), 1954
15, Milan Dvořák (Dukla Praha) a Miroslav Wiecek (Baník Ostrava), 1956
  • Najmenej gólov kráľa strelcov (26-kolová súťaž):
15, Ladislav Michalík (Baník Ostrava), 1965/1966
  • Najmenej gólov kráľa strelcov (30-kolová súťaž):
15, Peter Herda (Slavia Praha) a Ladislav Vízek (Dukla Praha), 1981/1982
15, Ladislav Michalík (Baník Ostrava), 1965/1966
20, Ladislav Petráš (Dukla Banská Bystrica), 1968/1969
16, Zdeněk Nehoda (TJ Gottwaldov), 1970/1971
17, Ladislav Józsa (Lokomotíva Košice), 1973/1974

Brankári[upraviť | upraviť zdroj]

769 min., Teodor Reimann (Slovan ÚNV Bratislava), 1953-1954, Reimann inkasoval v zápase s ÚDA Praha 3:4 v 11. kole sezóny 1953, potom 8 zápasov čisté konto, séria skončila v 7. kole sezóny 1954 s ČH Bratislava 0:2
11, Anton Švajlen (VSS Košice), v sezóne 1964/1965 strelil 5 gólov a bol druhým najlepším strelcom klubu!
10, Imrich Stacho (Spartak Trnava)
1, Karel Hopšil (Baník Ostrava), 1957/1958
1, Norbert Juračka (Dukla B.Bystrica), 1990/1991

Cudzinci v čs. lige[upraviť | upraviť zdroj]

V minulosti nebolo zvykom, aby v česko-slovenskej lige hrali zahraniční futbalisti tzv. legionári. Pred druhou svetovou vojnou bol najznámejším cudzincom Raymond Braine, 54-násobný reprezentant Belgicka, účastník MS 1934 a MS 1938. V Sparte Praha pôsobil v rokoch 1930-1936, dvakrát sa stal kráľom strelcov a so 120 gólmi je aj členom „Klubu ligových kanonierov“. Po roku 1945 hrali v čs. ligovej súťaži reprezentanti Bulharska, ktorí prišli do Česko-Slovenska študovať, Stefan Božkov (SK Kladno) a Božin Laskov (SK Židenice, ŠK Bratislava, ČH Bratislava). Zvláštnou kapitolou boli tzv. repatrianti, futbalisti maďarskej národnosti v slovenských kluboch. Najznámejší z nich Ladislav Kubala odohral dve sezóny v ŠK Bratislava, neskôr sa stal legendou FC Barcelona a v päťdesiatych rokoch minulého storočia jednou z hviezd svetového futbalu. V mužstve Jednota Košice pôsobil Eugen Prošovský, ktorý reprezentoval dvakrát Česko-Slovensko, neskôr hral pod menom Jenő Vinyei v Serii A.[10] V talianskej lige si zahrali aj ďalší repatrianti zo slovenských klubov, Michal Uram a Eugen Wellisch z ŠK Bratislava a István Turbéky, hrajúci za Jednotu Košice pod menom Turek.[11]

V období komunistického režimu 1948-1989 nehrali v čs. lige žiadni cudzinci, paradoxne ani zo spriatelených socialistických krajín. Prvými legionármi po vyše štyridsiatich rokoch boli v októbri 1989 bratia Oleg a Vitalij Šarapovovci, ktorí prišli zo Spartaka Moskva do Sigmy Olomouc. Po nežnej revolúcii v novembri 1989 nastala zmena politických pomerov a aj v čs. lige sme zaznamenali niekoľko zaujímavých mien zo zahraničia. Zošívaný dres Slavie Praha obliekli Dragiša Binič, víťaz Pohára európskych majstrov z roku 1991 s Crvenou Zvezdou Belehrad a reprezentant ZSSR Vladimír Tatarčuk, v Sparte Praha pôsobil reprezentant USA a účastník MS 1990 Steve Trittschuh. V Slovane Bratislava si zahral alžírsky reprezentant Youssef Haraoui.

Najviac gólov v čs. lige

Góly Meno Krajina Kluby
120 Raymond Braine Belgicko Sparta Praha 120
66 Božin Laskov Bulharsko SK Židenice 4, Slovan Bratislava 47, ČH Bratislava 15
31 Otto Haftl Rakúsko Teplitzer FK 20, Sparta Praha 11
30 Pál Jakube Maďarsko I. ČsŠK Bratislava 30
30 Vinko Golob Juhoslávia Bohemians Praha 30
28 Viktor Dvirnik Ukrajina Inter Bratislava 22, Sparta Praha 6
22 Adolf Patek Rakúsko DFC Prag 8, Sparta Praha 14
20 Géza Csapo Maďarsko Teplitzer FK 1, Viktoria Plzeň 16, SK Židenice 3

Slovenské kluby v čs. lige[upraviť | upraviť zdroj]

49, Slovan Bratislava
41, Spartak Trnava
38, Inter Bratislava
  • Slovenské kluby - majstri:
Slovan Bratislava, 1949, 1950, 1951, 1955, 1969/70, 1973/74, 1974/75, 1991/92
Spartak Trnava, 1967/68, 1968/69, 1971/72, 1972/73, 1973/74
Červená hviezda Bratislava, 1958/59
  • Najviac slovenských klubov v jednej sezóne:
1971/1972, 9 slovenských klubov zo 16 účastníkov (1. Spartak Trnava, 2. Slovan Bratislava, 4. VSS Košice, 5. ZVL Žilina, 8. Lokomotíva Košice, 10. AC Nitra, 11. Tatran Prešov, 15. Inter Bratislava, 16. Jednota Trenčín)
  • Prvé tri miesta:
1967/1968, 1. Spartak Trnava 2. Slovan Bratislava 3. Jednota Trenčín
1972/1973, 1. Spartak Trnava 2. Tatran Prešov 3. VSS Košice
  • Najhoršia sezóna:
1985/1986, všetky slovenské kluby v spodnej polovici tabuľky, najlepšia Dukla B. Bystrica na 9. mieste!, vypadli Lokomotíva Košice a Inter Bratislava
  • Najlepšie umiestnenie slovenského klubu - nováčika: 1962/1963, Jednota Trenčín, 2. miesto za majstrom Duklou Praha
  • Najviac gólov slovenského klubu v jednej sezóne: 93, Sokol NV Bratislava, 1949
  • Najvyššie víťazstvá slovenských klubov:
10:1, Lokomotíva Košice - LIAZ Jablonec, 21. 3. 1976
9:1, Sokol NV Bratislava - Železničáŕi Praha, 1949
9:1, Sokol NV Bratislava - Zbrojovka Židenice, 1949
9:1, Plastika Nitra - Spartak Trnava, 1989/1990
  • Najvyššie prehry slovenských klubov:
0:13, Dynamo ČSD Košice vs. Svit Gottwaldov, 1951
2:12, TŠS Trnava vs. SK Kladno, 1945/1946
1:10, Spartak Trnava vs. Dukla Praha, 1960/1961
1:10, Spartak Trnava vs. Sparta Praha, 1989/1990

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. archiv.ucl.cas.cz. Dostupné online.
  2. Hráčske statistiky/Věk - nejmladší hráči [online]. csfotbal.cz. Dostupné online.
  3. http://www.sme.sk/c/2143054/rekord-bundesligy-gol-po-11-sekundach.html
  4. TJ LOKOMOTÍVA VSŽ KOŠICE - TJ BOHEMIANS ČKD PRAHA 1:1 [online]. csfotbal.cz. Dostupné online.
  5. AS DUKLA PRAHA - AS DUKLA BANSKÁ BYSTRICA 3:1 [online]. csfotbal.cz. Dostupné online.
  6. http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal/171125/gomez-siegl-ci-tri-goly-za-90-sekund-pamatne-rychle-hattricky.html
  7. http://fm.denik.cz/fotbal_region/sedliste-vede-sveho-casu-nejmladsi-li20090106.html
  8. http://sparticka.wz.cz/nej.htm
  9. http://fotbal.idnes.cz/brankar-strelcem-ale-gol-snozika-netesil-ff6-/fotbal.aspx?c=A071125_175628_fotbal_ot
  10. http://www.enciclopediadelcalcio.it/Viney.html
  11. http://www.rsssf.com/players/hong-players-in-it.html

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ján Fekete: Futbalový dekameron, Šport, 1987
  • Luboš Jeřábek: Český a československý fotbal, Grada, 2007
  • Kniha rekordů českého fotbalu, SPORT Speciál, 2011