Zoznam rekordov majstrovstiev sveta vo futbale

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam rekordov majstrovstiev sveta vo futbale sumarizuje prehľad najzaujímavejších faktov, rekordných výkonov hráčov a mužstiev z histórie majstrovstiev sveta vo futbale od roku 1930 až po súčasnosť.

Záverečné turnaje[upraviť | upraviť zdroj]

Majstri sveta[upraviť | upraviť zdroj]

  • Prvý majster sveta: 1930 Uruguaj Uruguaj
  • Rozdelenie titulov majstrov sveta podľa kontinentov: Európa 12, Južná Amerika 9
  • Najviac titulov: 5, Brazília Brazília (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
  • Najdlhšie série titulov: 2, Taliansko Taliansko (1934 – 1938), Brazília Brazília (1958 – 1962)
  • Najdlhšia prestávka medzi dvomi titulmi: 44 rokov, Taliansko Taliansko (1938 – 1982)
  • Získali titul bez straty bodu: Brazília Brazília, 1970 (6 zápasov), 2002 (7 zápasov), Uruguaj Uruguaj, 1930 (4 zápasy), Taliansko Taliansko, 1938 (4 zápasy)
  • Získali titul v domácom prostredí: Uruguaj Uruguaj (1930), Taliansko Taliansko (1934), Anglicko Anglicko (1966), Nemecko Nemecko (1974), Argentína Argentína (1978), Francúzsko Francúzsko (1998)
  • Prvé mužstvo z Južnej Ameriky, ktoré získalo titul na záverečnom turnaji v Európe: Brazília Brazília (1958 Švédsko)
  • Prvé európske mužstvo, ktoré získalo titul na záverečnom turnaji mimo Európy: Španielsko Španielsko (2010 Južná Afrika)
  • Prvé európske mužstvo, ktoré získalo titul na záverečnom turnaji v Južnej Amerike: Nemecko Nemecko (2014 Brazília)
  • Obhajcovia titulu, ktorí nepostúpili na nasledujúcich MS zo skupiny: Brazília Brazília (1966), Taliansko Taliansko (1950, 2010), Francúzsko Francúzsko (2002), Španielsko Španielsko (2014), Nemecko Nemecko (2018)
  • Prvý obhajca titulu, ktorý nestrelil na nasledujúcich MS ani gól: Francúzsko Francúzsko (2002)
  • Majster sveta s najvyšším počtom strelených gólov: Nemecko NSR, 1954 – 25 gólov v 6 zápasoch
  • Majster sveta s najmenším počtom strelených gólov: Španielsko Španielsko, 2010 – 8 gólov v 7 zápasoch
  • Majster sveta s najmenším počtom víťazstiev: 1950, Uruguaj Uruguaj, na zisk titulu stačilo vyhrať tri zo štyroch zápasov
  • Majster sveta, ktorý na záverečnom turnaji odohral najviac zápasov proti bývalým majstrom sveta: Argentína Argentína, na MS 1986 remizovala v základnej skupine s Taliansko Talianskom (1:1), v osemfinále vyradila Uruguaj Uruguaj (1:0), vo štvrťfinále Anglicko Anglicko (2:1) a vo finále porazila Nemecko NSR (3:2)
  • Najvyššia prehra obhajcu titulu: 1 : 5, Španielsko ŠpanielskoHolandsko Holandsko, 2014

Mužstvá[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najviac účastí na záverečnom turnaji MS: 21, Brazília Brazília, 1930 – 2018
  • Najdlhšia prestávka medzi dvomi účasťami na záverečnom turnaji MS: 56 rokov, Egypt Egypt (1934 – 1990), Nórsko Nórsko (1938 – 1994)
  • Najčastejší súperi: 7×, Brazília BrazíliaŠvédsko Švédsko, Nemecko NSR/NemeckoJuhoslávia Juhoslávia/Srbsko Srbsko, Nemecko NSR/NemeckoArgentína Argentína
  • Najviac účastí v semifinále:
  • Najdlhšia séria účastí v semifinále: 4, Nemecko Nemecko, 2002 – 2014
  • Najčastejšie na treťom mieste: 4×, Nemecko NSR/Nemecko (1934, 1970, 2006, 2010)
  • Najčastejšie na štvrtom mieste: 3×, Uruguaj Uruguaj (1954, 1970, 2010)
  • Najčastejší súperi v zápase o 3. miesto: 2×, Nemecko NSR/NemeckoUruguaj Uruguaj (1970, 2010)
  • Najdlhšia séria víťazstiev: 11, Brazília Brazília, 2002 – 2006
  • Najdlhšia séria zápasov bez prehry: 13, Brazília Brazília, 1958 – 1966
  • Najdlhšia séria prehier: 9, Mexiko Mexiko, 1930 – 1958
  • Najdlhšia séria zápasov bez víťazstva: 17, Bulharsko Bulharsko, 1962 – 1994
  • Najdlhšia séria remíz: 5, Belgicko Belgicko, 1998 – 2002
  • Najviac bezgólových remíz: 11, Anglicko Anglicko, 1958 – 2014
  • Najdlhšia séria bez inkasovaného gólu: 559 minút, Švajčiarsko Švajčiarsko (1994 - , 2006 - 390, 2010 - 75)
  • Najviac účastí na záverečných turnajoch bez víťazstva:
    • 6, Mexiko Mexiko (1930, 1950, 1954, 1958, 1966, 1978)
    • 6, Bulharsko Bulharsko (1962, 1966, 1970, 1974, 1986, 1998)
  • Najviac účastí na záverečných turnajoch bez postupu zo základnej skupiny:
    • 8, Škótsko Škótsko (1954, 1958, 1974, 1978, 1982 , 1986, 1990, 1998)
  • Najhoršie umiestnenie usporiadateľa: 2010, Južná Afrika Južná Afrika nepostúpila zo skupiny
  • Mužstvá, ktoré neprehrali na záverečnom turnaji MS, ale nezískali titul:
Mužstvo Zápasy Bilancia Rok Umiestnenie
Škótsko Škótsko
3
1-2-0
1974
základná skupina
Brazília Brazília
7
4-3-0
1978
3. miesto
Anglicko Anglicko
5
3-2-0
1982
štvrťfinálová skupina
Kamerun Kamerun
3
0-3-0
1982
základná skupina
Belgicko Belgicko
3
0-3-0
1998
základná skupina
Nový Zéland Nový Zéland
3
0-3-0
2010
základná skupina
  • Najlepšie umiestnenie mužstva, ktoré nevyhralo na záverečnom turnaji ani jeden zápas: postup do štvrťfinále, Wales Wales (1958 - 3 remízy), Írsko Írsko (1990 - 4 remízy, postup z osemfinále po penaltovom rozstrele)
  • Jediný záverečný turnaj, na ktorom hrali všetky mužstvá z Veľkej Británie: 1958, Anglicko Anglicko, Škótsko Škótsko, Severné Írsko Severné Írsko, Wales Wales


Mužstvá podľa kontinentov[upraviť | upraviť zdroj]

Kvalifikácia o postup[upraviť | upraviť zdroj]

  • Prvý kvalifikačný zápas: Švédsko ŠvédskoEstónsko Estónsko 6 : 2, 11. 6. 1933 Štokholm
  • Prvý kvalifikačný zápas, ktorý rozhodol penaltový rozstrel: Tunisko TuniskoMaroko Maroko 1 : 1 (4 : 2 na 11 m), 1977
  • Prvý kvalifikačný zápas, ktorý sa hral na umelej tráve: Kanada KanadaUSA USA, 24. 9. 1976 Vancouver
  • Prvý kvalifikačný zápas, ktorý sa hral pod strechou: USA USAKanada Kanada, 20. 10. 1976 Seattle
  • Najdlhšia séria zápasov bez prehry v kvalifikácii MS:
63, Španielsko Španielsko, 1993 – 2017, posledná prehra 31. 3. 1993 Dánsko Dánsko 0 : 1
  • Najdlhšie časové obdobie bez prehry v kvalifikácii MS:
Poznámka: prvýkrát sa hrala kvalifikácia o postup na MS 1938, Brazília postúpila na MS 1934 a MS 1938 bez boja, v roku 1950 mala ako usporiadateľ záverečného turnaja automaticky zabezpečenú účasť
  • Repezentácie, ktoré odohrali kvalifikáciu MS a ME bez straty bodu: Nemecko Nemecko (1962, 1982), Sovietsky zväz ZSSR (1962), Poľsko Poľsko (1982), Španielsko Španielsko (2010), Holandsko Holandsko (2010)
  • Najvyššie víťazstvá v kvalifikácii MS:
Výsledok Súper 1 Súper 2 Kvalifikácia MS
31 : 0 Austrália Austrália Americká Samoa Americká Samoa
2002
0 : 22 Tonga Tonga Austrália Austrália
2002
19 : 0 Irán Irán Guam Guam
2002
0 : 17 Maldivy Maldivy Irán Irán
1998
16 : 0 Tadžikistan Tadžikistan Guam Guam
2002
  • Dvojciferné víťazstvá v kvalifikáciii MS (Európa): [1]
Výsledok Súper 1 Súper 2 Kvalifikácia MS
11 : 1 Maďarsko Maďarsko Grécko Grécko
1938
0 : 10 Fínsko Fínsko Sovietsky zväz Sovietsky zväz
1958
12 : 0 Nemecko Nemecko Cyprus Cyprus
1970
10 : 0 Nórsko Nórsko San Maríno San Maríno
1994
1 : 11 Lichtenštajnsko Lichtenštajnsko Macedónsko Macedónsko
1998
10 : 1 Belgicko Belgicko San Maríno San Maríno
2002
10 : 0 Poľsko Poľsko San Maríno San Maríno
2010

Zápasy[upraviť | upraviť zdroj]

Výsledok Súper 1 Súper 2 Rok
10 : 1
Maďarsko Maďarsko Salvádor Salvádor
1982
9 : 0
Maďarsko Maďarsko Kórejská republika Kórejská republika
1954
9 : 0
Juhoslávia Juhoslávia Zair Zair
1974
8 : 0
Švédsko Švédsko Kuba Kuba
1938
8 : 0
Uruguaj Uruguaj Bolívia Bolívia
1950
8 : 0
Nemecko Nemecko Saudská Arábia Saudská Arábia
2002

Finálové zápasy[upraviť | upraviť zdroj]

Otváracie zápasy[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1966 – 1982 nepadol v otváracích zápasoch gól 423 minút, po štyroch bezgólových remízach strelil gól v otváracom zápase MS 1982 Erwin Vandenbergh (Belgicko Belgicko) obhajcovi titulu Argentíne. Na MS 1974 – 2002 hrali v otváracom zápase vždy obhajcovia titulu, v ôsmich stretnutiach vyhrali len dvakrát (1994, 1998), trikrát remizovali (1974, 1978, 1986), trikrát prehrali (Argentína Argentína 1982 a 1990, Francúzsko Francúzsko 2002). Počnúc kvalifikáciou MS 2006 nemá obhajca titulu MS právo priamej účasti, v otváracom stretnutí nastupuje mužstvo usporiadateľskej krajiny.

Hráči[upraviť | upraviť zdroj]

Luis Monti (Argentína Argentína 1930, Taliansko Taliansko 1934), Attilio Demaria (Argentína Argentína 1930, Taliansko Taliansko 1934), José Santamaría (Uruguaj Uruguaj 1954, Španielsko Španielsko 1962), Ferenc Puskás (Maďarsko Maďarsko 1954, Španielsko Španielsko 1962), José Altafini (Brazília Brazília 1958, Taliansko Taliansko 1962), Sergej Gorlukovič (Sovietsky zväz ZSSR 1990, Rusko Rusko 1994), Alexander Boroďuk (Sovietsky zväz ZSSR 1990, Rusko Rusko 1994), Robert Prosinečki (Juhoslávia Juhoslávia 1990, Chorvátsko Chorvátsko 1998, 2002), Robert Jarni (Juhoslávia Juhoslávia 1990, Chorvátsko Chorvátsko 1998, 2002)
Poznámka: striedanie dvoch hráčov bolo zavedené na MS 1970, od MS 1994 sa môžu striedať traja hráči

Góly[upraviť | upraviť zdroj]

Uwe Seeler (Nemecko Nemecko, 1958, 1962, 1966, 1970), Pelé (Brazília Brazília, 1958, 1962, 1966, 1970), Miroslav Klose (Nemecko Nemecko, 2002, 2006, 2010, 2014), Cristiano Ronaldo (Portugalsko Portugalsko, 2006, 2010, 2014, 2018)
Meno Krajina Góly Zápasy Rok
György Sárosi Maďarsko Maďarsko
5
4
1938
Arne Nyberg Švédsko Švédsko
3
3
1938
Alcides Ghiggia Uruguaj Uruguaj
4
4
1950
Just Fontaine Francúzsko Francúzsko
13
6
1958
Oreste Corbatta Argentína Argentína
3
3
1958
Ferenc Bene Maďarsko Maďarsko
4
4
1966
Jairzinho Brazília Brazília
7
6
1970
Teófilo Cubillas Peru Peru
5
4
1970
James Rodríguez Kolumbia Kolumbia
6
5
2014
Poznámka: pravidlo o zlatom góle platilo na MS 1998 a MS 2002, ak strelilo v predĺžení jedno mužstvo gól, zápas sa skončil
  • Prehľad jubilejných gólov na záverečných turnajoch:
Por.
číslo
Meno Krajina Súper, výsledok Rok
100.
Angelo Schiavio Taliansko Taliansko USA USA 7 : 1
1934
500.
Bobby Collins Škótsko Škótsko Paraguaj Paraguaj 2 : 3
1958
1000.
Rob Rensenbrink Holandsko Holandsko Škótsko Škótsko 2 : 3
1978
1500.
Claudio Caniggia Argentína Argentína Nigéria Nigéria 2 : 1
1994
2000.
Marcus Allbäck Švédsko Švédsko Anglicko Anglicko 2 : 2
2006
  • Najviac gólov jedného mužstva v prehratom zápase:
  • Najviac strelcov v jednom zápase: 7, Juhoslávia JuhosláviaZair Zair 9 : 0, 1974
  • Najviac strelcov v jednom mužstve na záverečnom turnaji: 10, Francúzsko Francúzsko (1982), Taliansko Taliansko (2006)
  • Najvyšší gólový priemer na záverečnom turnaji:
    • 5,38 gólu na zápas (140 gólov/26 zápasov), MS 1958
  • Najnižší gólový priemer na záverečnom turnaji:
    • 2,22 gólu na zápas (115 gólov/52 zápasov), MS 1990

Penaltové rozstrely[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát rozhodovali o postupe na MS 1982, na MS 1986 rozhodli tri zo štyroch štvrťfinále, na MS 1990 obidva semifinálové zápasy.

Brankári[upraviť | upraviť zdroj]

Disciplína[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámka: žlté a červené karty sa prvý raz objavili na MS 1970

Tréneri[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]