Zoznam rekordov slovenskej futbalovej ligy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento článok sumarizuje rekordy slovenskej futbalovej ligy od sezóny 1993/1994.

Majstri[upraviť | upraviť zdroj]

3, Slovan Bratislava, 1994 – 1996
3, MŠK Žilina, 2002 – 2004
3, Slovan Bratislava, 2019 – 2021

Rekordy majstrov v jednej sezóne[upraviť | upraviť zdroj]

52, Slovan Bratislava, 2010/2011
52, MŠK Žilina, 2011/2012

Mužstvá[upraviť | upraviť zdroj]

MFK Ružomberok, v lige nepretržite od sezóny 1997/1998
FK Senica, v lige od sezóny 2009/2010
27, BSC JAS Bardejov, 1998/1999
27, DAC Dunajská Streda, 2011/2012
0:7, Tatran Prešov – AS Trenčín, 2017/2018
1:8, Podbrezová – AS Trenčín, 2017/2018
  • Najdlhšie série bez prehry:
Počet zápasov
(bilancia)
Klub Trvanie série Koniec série
32 (23-9-0) Slovan Bratislava 14. kolo 1999/2000 Prievidza 1:1 – 15. kolo 2000/01 Trnava 4:2 Prešov 1:2, 16. kolo 2000/01
30 1. FC Košice 11. kolo 199/97 Nitra 1:0 – 10. kolo 1997/98 Bardejov 2:0 Dun. Streda 1:2, 11. kolo 1997/98 [1]
29 (18-11-0) Slovan Bratislava 21. kolo 1993/94 Dun. Streda 2:0 – 17. kolo 1994/95 Bardejov 1:0 1. FC Košice 1:2, 18. kolo 1994/95
29 Slovan Bratislava 31. kolo 2017/18 Dun. Streda 1:0 – 28. kolo 2018/19 Ružomberok 3:2 Dun. Streda 0:1, 29. kolo 2018/19 [2]
28 (21-7-0) Slovan Bratislava 5. kolo 1995/96 Dun. Streda 4:2 – 32. kolo 1995/96 B. Bystrica 0:0 Dun. Streda 1:2, 1. kolo 1996/97
25 (17-8-0) MŠK Žilina 25. kolo 2009/10 Senica 2:1 – 16. kolo 2010/11 Ružomberok 3:1 FK Senica 1:2, 17. kolo 2010/11 [3]

Hráči[upraviť | upraviť zdroj]

Počet titulov Meno Klub/sezóna
5
Ľubomír Faktor
Slovan Bratislava 1993/1994, 1994/1995, 1995/1996, 1. FC Košice 1996/1997, 1997/1998
5
Zsolt Hornyák
Slovan Bratislava 1993/1994, 1998/1999, 1. FC Košice 1996/1997, Inter Bratislava 1999/2000, 2000/2001
5
Szilárd Németh
Slovan Bratislava 1994/1995, 1995/1996, 1. FC Košice 1997/1998, Inter Bratislava 1999/2000, 2000/2001
5
Juraj Halenár
Artmedia Petržalka 2007/2008, Slovan Bratislava 2008/2009, 2010/2011, 2012/2013, 2013/2014
5
Nigéria Ibrahim Rabiu
AS Trenčín 2014/2015, 2015/2016, Slovan Bratislava 2018/2019, 2019/2020, 2020/2021
16 rokov, 7 mesiacov, 3 dni, Jakub Vojtuš, MŠK Žilina, 2009/2010
17/3/9, Milan Škriniar, MŠK Žilina, 2011/2012
17/7/24, Babatounde Bello, MŠK Žilina, 2006/2007
  • Najstarší držitelia majstrovského titulu:
38 rokov, 9 mesiacov, 14 dní, Pavel Kováč, Slovan Bratislava, 2012/2013
37/10/22, Vladimír Leitner, MŠK Žilina, 2011/2012
37/8/22, Ladislav Molnár, 1. FC Košice, 1997/1998

Góly[upraviť | upraviť zdroj]

29, Róbert Semeník (1. FC Košice), 1995/1996
29, Andraž Šporar Slovinsko (Slovan Bratislava), 2018/2019
4, Marek Ujlaky, Spartak Trnava – Tatran Prešov 5:2, 1995/1996
4, Jozef Kožlej, 1. FC Košice – Tatran Prešov 5:0, 1996/1997
4, Ľubomír Luhový, Spartak Trnava – Petrimex Prievidza 4:2, 1997/1998
4, Filip Šebo, Artmedia Bratislava – AS Trenčín 6:1, 2004/2005
4, Róbert Rák, MFK Ružomberok – MFK Dubnica 5:0, 2005/2006
4, Ján Novák [9], MFK Košice – FC Senec 4:0, 2007/2008
4, Ján Novák, MFK Košice – ZŤS Dubnica nad Váhom 6:2, 2007/2008
4, Ján Novák, Spartak Trnava – MFK Košice 5:4, 2009/2010
4, David Depetris Argentína/Slovensko, AS Trenčín – FC Nitra 5:0, 2012/2013
4, Ákos Szarka, DAC Dunajská Streda – Podbrezová 5:1, 2015/2016
4, Gino van Kessel Curaçao, AS Trenčín – MŠK Žilina 5:2, 2015/2016
4, Dawid Kurminowski Poľsko, MŠK Žilina – ViOn Zlaté Moravce 5:1, 2020/2021
  • Najrýchlejší gól:
10. sekunda, Mário Adamčík, MFK Ružomberok – Baník Prievidza 2:1, 1998/1999 [10]
10. sekunda, Lukáš Hricov, Dukla Banská Bystrica – AS Trenčín 1:1, 2004/2005 [11]

Králi strelcov[upraviť | upraviť zdroj]

Argentína/Slovensko David Depetris (AS Trenčín), 2012/2013, 16 gólov, od r. 2013 má aj slovenské občianstvo
Chorvátsko Matej Jelič (MŠK Žilina), Česko Jan Kalabiška (FK Senica), 2014/2015, 19 gólov
Curaçao Gino van Kessel (AS Trenčín), 2015/2016, 17 gólov
Guinea Seydouba Soumah (ŠK Slovan Bratislava), 2016/2017, 20 gólov
Slovinsko Andraž Šporar (ŠK Slovan Bratislava), 2018/2019 (29 gólov), 2019/2020 (12 gólov)
Poľsko Dawid Kurminowski (MŠK Žilina), 2020/2021, 19 gólov

Brankári[upraviť | upraviť zdroj]

König inkasoval v poslednom jesennom zápase 20. 11. 1998 v Trnave (1:1), strelcom gólu bol v 86. minúte Fabio Gomes Brazília, v jarnej časti udržal v 12 zápasoch čisté konto, sériu nepriestrelnosti ukončil 15. 5. 1999 Alojz Kulla (Ozeta Dukla Trenčín) v 45. minúte [12]
  • Góly brankárov:
Ladislav Molnár, Slovan Bratislava – Petrimex Prievidza 5:0, 1995/1996, gól z pokutového kopu [13]
Jiří Kobr Česko, MFK Košice – Slovan Bratislava 1:1, 2001/2002, jediný gól brankára z hry [14]

Legionári[upraviť | upraviť zdroj]

Erick Davis, Panama Panama (DAC Dunajská Streda), účastník MS 2018 [15]
  • Legionári, ktorí hrali na ME počas pôsobenia v slovenskej lige:
Tihomir Kostadinov, (MFK Ružomberok), Milan Ristovski (Spartak Trnava), obaja Severné Macedónsko Severné Macedónsko, ME 2020 [16]
András Schäfer (DAC Dunajská Streda), Maďarsko Maďarsko, ME 2020
  • Medailista z olympijských hier v slovenskej lige:
Kingsley Madu, Nigéria Nigéria (AS Trenčín), 33 2016 [17]
  • Víťazi Afrického pohára národov v slovenskej lige:
Robert Tambe (Spartak Trnava), Ernest Mabouka (MŠK Žilina), obaja Kamerun Kamerun, 2017 [18]
Zoran Pavlovič, Slovinsko Slovinsko, účastník MS 2002 a ME 2000, 3 zápasy za Slovan Bratislava 2003/2004
Ivica Kralj [20], Juhoslávia Juhoslávia, účastník MS 1998 a ME 2000, brankár Spartaka Trnava 2008 – 2009
John Mensah [21], Ghana Ghana, účastník MS 2006 a MS 2010, 2014 odohral 4 zápasy za FC Nitra
Avdija Vršajevič [22], Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina, účastník MS 2014, pôsobil v Tatrane Prešov 2008 – 2011
Nemanja Matić, (Srbsko Srbsko), účastník MS 2018, pôsobil v MFK Košice 2007 – 2009
Jiří Novotný, Česko Česko, účastník ME 1996, hráč MFK Ružomberok 2007 – 2008
Daniel Zítka, Česko Česko, účastník ME 2008, brankár Tatrana Prešov 1997 – 1999, 44 zápasov
  • Prvý zápas, v ktorom nastúpili v jednom mužstve len legionári:
Spartak Trnava – FK Senica 1:0, 13.4. 2012, zostava Senice: Petr Bolek Česko – Jaroslav Diviš Česko, Petr Pavlík Česko, Nicolas Gorosito Argentína, Pedro Leal Kostarika – Rolando Blackburn Panama, Tomáš Strnad Česko, Stef Wijlaars Holandsko, Jan Kalabiška Česko – Lamine Diarrassouba Pobrežie Slonoviny, Jaroslav Černý Česko [23],
Nemanja Matič Srbsko, MFK KošiceChelsea FC Anglicko, 2009 → Benfica Portugalsko, 2011
Leonard Kweuke Kamerun, DAC Dunajská StredaEintracht Frankfurt Nemecko (hosťovanie), 2009 → Energie Cottbus Nemecko (hosť.), 2009/10 → Sparta Praha Česko, 2010
Dare Vršič Slovinsko, MŠK ŽilinaFC Politehnica Timișoara Rumunsko, 2007
Admir Vladavič Bosna a Hercegovina, MŠK ŽilinaRed Bull Salzburg Rakúsko, 2009
Daniel Zítka Česko, Tatran PrešovKSC Lokeren Belgicko, 1999 → RSC Anderlecht Belgicko, 2002
Vakoun Bayo Pobrežie Slonoviny, DAC Dunajská StredaCeltic FC Škótsko, 2019 [25]
Andraž Šporar Slovinsko, Slovan BratislavaSporting Lisabon Portugalsko, 2020 [26]

Tréneri[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • RYBÁR, Martin: Rekordy slovenskej najvyššej súťaže (1993 – 2013), Denník ŠPORT, 2013
  • ZEMAN, Michal: Rekordy a rarity slovenskej futbalovej ligy, PRAVDA, 2008

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. 1. FC Košice prehral v lige po tridsiatich zápasoch [online]. sme.sk, 27. 10. 1997. Dostupné online.
  2. Slovan padol v lige po 29 dueloch, kríza Žiliny pokračuje. Debakel Trenčína [online]. futbal.pravda.sk, 27. 4. 2019. Dostupné online.
  3. Záhoráci zbavili futbalovú Žilinu corgoňligovej neporaziteľnosti [online]. myzahorie.sme.sk, 20. 11. 2010. Dostupné online.
  4. REKORDNÁ VÍŤAZNÁ SÉRIA MÁ 10 DIELOV. DOKEDY? [online]. dac1904.sk. Dostupné online.
  5. V sobotu posledný, rekordný 422. zápas Viktora Pečovského [online]. mskzilina.sk, 7. 7. 2020. Dostupné online.
  6. Halenár si prezul kopačky a stal sa rekordérom slovenskej najvyššej súťaže [online]. profutbal.sk. Dostupné online.
  7. David Depetris na Slovensku prepisuje historické tabuľky [online]. sport.aktuality.sk, 29. 11. 2012. Dostupné online.
  8. Filip Šebo: Nehrám sa na Beckhama [online]. futbal.pravda.sk, 20. 6. 2005. Dostupné online.
  9. Ján Novák strieľa štyri góly často [online]. sport.sme.sk. Dostupné online.
  10. SCP Ružomberok - Baník Prievidza 2:1 (2:0) [online]. sme.sk. Dostupné online.
  11. Trenčín otvoril skóre rekordne v 10. sekunde [online]. sport.sme.sk. Dostupné online.
  12. Slovan Bratislava - ODu Trenčín 1:1 (0:1) [online]. sme.sk, 17. 5. 1999. Dostupné online.
  13. Molnár chytil penaltu a sám z nej strelil svoj prvý ligový gól [online]. sme.sk, 30. 10. 1995. Dostupné online.
  14. V sobotu sa v Čermeli skloňovalo jedno meno: Jiří Kobr [online]. korzar.sme.sk, 25. 3. 2002. Dostupné online.
  15. ERIC DAVIS CESTUJE NA MS DO RUSKA! [online]. dac1904.sk, 31. 5. 2018. Dostupné online.
  16. V nominácii Severného Macedónska aj zástupcovia Fortuna ligy [online]. sport.aktuality.sk, 20. 5. 2021. Dostupné online.
  17. Hráč AS Trenčín Kingsley Madu má bronz z olympiády [online]. sport.aktuality.sk, 21. 8. 2016. Dostupné online.
  18. Kamerun vyhral Africký pohár národov, z triumfu sa raduje aj dvojica z Fortuna ligy [online]. sportnet.sme.sk, 5. 2. 2017. Dostupné online.
  19. Pred sezónou neznámy obranca Michaloviec prepísal históriu slovenskej ligy [online]. sport.aktuality.sk, 20. 6. 2019. Dostupné online.
  20. Do Trnavy prichádza brankárska legenda Kralj [online]. futbal.pravda.sk, 12. 7. 2008. Dostupné online.
  21. Hviezdny Mensah v Nitre končí: „S Božou pomocou pôjdem ďalej“ [online]. sport.aktuality.sk, 31. 5. 2014. Dostupné online.
  22. Na futbalových MS skóroval aj bývalý hráč Prešova [online]. futbal.pravda.sk, 26. 6. 2014. Dostupné online.
  23. Spartak sa priblížil k majstrovským métam, vyhral aj nad Senicou [online]. trnavskyhlas.sk, 13. 4. 2012. Dostupné online.
  24. Matič a tí druhí - Títo hráči to zo Slovenska dotiahli najďalej [online]. sport.aktuality.sk, 23. 1. 2014. Dostupné online.
  25. BAYO PRESTUPUJE DO CELTICU GLASGOW! [online]. dac1904.sk, 8. 1. 2019. Dostupné online.
  26. Najväčší prestup v slovenskej lige. Šporar je hráčom Sportingu [online]. futbal.pravda.sk, 23. 1. 2020. Dostupné online.