Zoznam severoamerických dinosaurov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam rodových mien nelietavých dinosaurov, ktorých fosílie boli objavené na území Severnej Ameriky.

Zoznam severoamerických dinosaurov[upraviť | upraviť kód]

Rodové meno Obdobie Potrava Poznámky
Abydosaurus Krieda bylinožravec
Achelousaurus Krieda bylinožravec
Acrocanthosaurus Krieda mäsožravec
Agathaumas Krieda bylinožravec
Agujaceratops Krieda bylinožravec
Alamosaurus Krieda bylinožravec
Alaskacephale Krieda bylinožravec
Albertaceratops Krieda bylinožravec
Albertonykus Krieda mäsožravec
Albertosaurus Krieda mäsožravec
Aletopelta Krieda bylinožravec
Allosaurus Jura mäsožravec
Ammosaurus Jura všežravec
Amphicoelias Jura bylinožravec
Anasazisaurus Krieda bylinožravec
Anatotitan Krieda bylinožravec
Anchiceratops Krieda bylinožravec
Anchisaurus Jura bylinožravec
Angulomastacator Krieda bylinožravec
Animantarx Krieda bylinožravec
Ankylosaurus Krieda bylinožravec
Antrodemus Jura mäsožravec Pravdepodobne synonymum rodu Allosaurus
Apatodon (neznáme) (neznáme) Možno sa nejedná o dinosaura
Apatosaurus Jura bylinožravec Predtým známy ako Brontosaurus
Appalachiosaurus Krieda mäsožravec
Arkansaurus Krieda mäsožravec
Arrhinoceratops Krieda bylinožravec
Astrodon Krieda bylinožravec
Atlantosaurus Jura bylinožravec
Atrociraptor Krieda mäsožravec
Aublysodon Krieda mäsožravec
Avaceratops Krieda bylinožravec
Bambiraptor Krieda mäsožravec
Barosaurus Jura bylinožravec
Beelemodon Jura (neznáme)
Bistahieversor Krieda mäsožravec
Brachiosaurus Jura/Krieda bylinožravec
Brachyceratops Krieda bylinožravec
Brachylophosaurus Krieda bylinožravec
Brontomerus Krieda bylinožravec
Brontoraptor Jura mäsožravec
Camarasaurus Jura bylinožravec
Camposaurus Trias mäsožravec
Camptosaurus Jura bylinožravec
Capitalsaurus Krieda mäsožravec
Caseosaurus Trias mäsožravec
Cedarosaurus Krieda bylinožravec
Cedarpelta Krieda bylinožravec
Cedrorestes Krieda bylinožravec
Centrosaurus Krieda bylinožravec
Cerasinops Krieda bylinožravec
Ceratops Krieda bylinožravec
Ceratosaurus Jura mäsožravec
Chasmosaurus Krieda bylinožravec
Chindesaurus Trias mäsožravec
Chirostenotes Krieda mäsožravec
Cionodon Krieda bylinožravec
Claorhynchus Krieda bylinožravec
Claosaurus Krieda bylinožravec
Coahuilaceratops Krieda bylinožravec
Coelophysis Trias mäsožravec
Coelurus Jura mäsožravec
Colepiocephale Krieda bylinožravec
Comanchesaurus Trias (neznáme)
Corythosaurus Krieda bylinožravec
Daemonosaurus Trias mäsožravec
Dakotadon Krieda bylinožravec
Daspletosaurus Krieda mäsožravec
Deinodon Krieda mäsožravec
Deinonychus Krieda mäsožravec
Diabloceratops Krieda bylinožravec
Diclonius Krieda bylinožravec
Dilophosaurus Jura mäsožravec
Diplodocus Jura bylinožravec
Diplotomodon Krieda mäsožravec
Dracorex Krieda bylinožravec
Drinker Jura bylinožravec
Dromaeosaurus Krieda mäsožravec
Dromiceiomimus Krieda mäsožravec
Dryosaurus Jura bylinožravec
Dryptosaurus Krieda mäsožravec
Dyoplosaurus Krieda bylinožravec
Dysganus Krieda bylinožravec
Dyslocosaurus Jura bylinožravec
Dystrophaeus Jura bylinožravec
Edmarka Jura mäsožravec
Edmontonia Krieda bylinožravec
Edmontosaurus Krieda bylinožravec
Einiosaurus Krieda bylinožravec
Eobrontosaurus Jura bylinožravec
Eolambia Krieda bylinožravec
Eotriceratops Krieda bylinožravec
Epanterias Jura mäsožravec
Euoplocephalus Krieda bylinožravec
Falcarius Krieda všežravec
Fruitadens Jura všežravec
Gargoyleosaurus Jura bylinožravec
Gastonia Krieda bylinožravec
Geminiraptor Krieda všežravec
Glishades Krieda bylinožravec
Glyptodontopelta Krieda bylinožravec
Gojirasaurus Trias mäsožravec
Gorgosaurus Krieda mäsožravec
Gravitholus Krieda bylinožravec
Gryposaurus Krieda bylinožravec
Hadrosaurus Krieda bylinožravec
Hagryphus Krieda mäsožravec
Hanssuesia Krieda bylinožravec
Haplocanthosaurus Jura bylinožravec
Hesperonychus Krieda mäsožravec
Hesperosaurus Jura bylinožravec
Hippodraco Krieda bylinožravec
Hoplitosaurus Krieda bylinožravec
Hypacrosaurus Krieda bylinožravec
Hypsibema Krieda bylinožravec
Iguanacolossus Krieda bylinožravec
Jeyawati Krieda bylinožravec
Kayentavenator Jura mäsožravec
Koparion Jura (neznáme)
Kosmoceratops Krieda bylinožravec
Kritosaurus Krieda bylinožravec
Labocania Krieda mäsožravec
Lambeosaurus Krieda bylinožravec
Laosaurus Jura/Krieda bylinožravec
Leptoceratops Krieda bylinožravec
Lophorhothon Krieda bylinožravec
Madsenius Jura mäsožravec
Magulodon Krieda bylinožravec
Maiasaura Krieda bylinožravec
Marshosaurus Jura mäsožravec
Megapnosaurus Jura mäsožravec Predtým známy ako Syntarsus
Medusaceratops Krieda bylinožravec
Microcephale Krieda bylinožravec
Microvenator Krieda mäsožravec
Moabosaurus Krieda bylinožravec
Mojoceratops Krieda bylinožravec
Monoclonius Krieda bylinožravec
Montanoceratops Krieda bylinožravec
Mymoorapelta Jura bylinožravec
Naashoibitosaurus Krieda bylinožravec
Nanosaurus Jura ?bylinožravec
Nanotyrannus Krieda mäsožravec
Nedcolbertia Krieda (neznáme)
Nedoceratops Krieda bylinožravec
Niobrarasaurus Krieda bylinožravec
Nodocephalosaurus Krieda bylinožravec
Nodosaurus Krieda bylinožravec
Nothronychus Krieda bylinožravec
Ojoceratops Krieda bylinožravec
Orcomimus Krieda mäsožravec
Ornatotholus Krieda bylinožravec
Ornitholestes Jura mäsožravec
Ornithomimus Krieda bylinožravec
Orodromeus Krieda bylinožravec
Oryctodromeus Krieda bylinožravec
Osmakasaurus Krieda bylinožravec
Othnielia Jura bylinožravec
Othnielosaurus Jura bylinožravec/všežravec
Pachycephalosaurus Krieda bylinožravec
Pachyrhinosaurus Krieda bylinožravec
Palaeopteryx Jura (neznáme)
Palaeoscincus Krieda bylinožravec
Paluxysaurus Krieda bylinožravec
Panoplosaurus Krieda bylinožravec
Parasaurolophus Krieda bylinožravec
Parksosaurus Krieda bylinožravec
Paronychodon Krieda mäsožravec
Pawpawsaurus Krieda bylinožravec
Peloroplites Krieda bylinožravec
Pentaceratops Krieda bylinožravec
Planicoxa Krieda bylinožravec
Pleurocoelus Krieda bylinožravec
Podokesaurus Jura mäsožravec
Polyonax Krieda bylinožravec
Prenoceratops Krieda bylinožravec
Priconodon Krieda bylinožravec
Prosaurolophus Krieda bylinožravec
Protoavis Krieda (neznáme)
Protohadros Krieda bylinožravec
Pteropelyx Krieda bylinožravec
Richardoestesia Krieda mäsožravec
Rubeosaurus Krieda bylinožravec
Sarahsaurus Jura všežravec
Saurolophus Krieda bylinožravec
Sauropelta Krieda bylinožravec
Saurophaganax Jura mäsožravec
Sauroposeidon Krieda bylinožravec
Saurornitholestes Krieda mäsožravec
Scelidosaurus Jura bylinožravec
Scutellosaurus Jura bylinožravec
Segisaurus Jura mäsožravec
Seitaad Jura všežravec
Silvisaurus Krieda bylinožravec
Sonorasaurus Krieda bylinožravec
Sphaerotholus Krieda bylinožravec
Stegoceras Krieda bylinožravec
Stegopelta Krieda bylinožravec
Stegosaurus Jura bylinožravec
Stokesosaurus Jura mäsožravec
Struthiomimus Krieda bylinožravec/všežravec
Stygimoloch Krieda bylinožravec
Styracosaurus Krieda bylinožravec
Supersaurus Jura bylinožravec
Suuwassea Jura bylinožravec
Tanycolagreus Jura mäsožravec
Tatankacephalus Krieda bylinožravec
Tatankaceratops Krieda bylinožravec
Tawa Trias mäsožravec
Tenontosaurus Krieda bylinožravec
Teratophoneus Krieda mäsožravec
Texacephale Krieda bylinožravec
Texasetes Krieda bylinožravec
Theiophytalia Krieda bylinožravec
Thescelosaurus Krieda bylinožravec
Thespesius Krieda bylinožravec
Tichosteus Jura bylinožravec
Titanoceratops Krieda bylinožravec
Torosaurus Krieda bylinožravec
Torvosaurus Jura mäsožravec
Trachodon Krieda herbivore
Triceratops Krieda bylinožravec
Troodon Krieda mäsožravec
Tyrannosaurus Krieda mäsožravec
Utahceratops Krieda bylinožravec
Utahraptor Krieda mäsožravec
Uteodon Jura bylinožravec
Vagaceratops Krieda bylinožravec
Velafrons Krieda bylinožravec
Venenosaurus Krieda bylinožravec
Wyomingraptor Jura mäsožravec
Zephyrosaurus Krieda bylinožravec
Zuniceratops Krieda bylinožravec

Legenda[upraviť | upraviť kód]

Nomen dubium
Neplatný rod
Nomen nudum

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]