Zoznam sopiek Nového Zélandu a Fidži

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Francúzsko[upraviť | upraviť zdroj]

Wallis a Futuna[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Wallis štítový vulkán 143 13°18'00'' S 176°10'00'' W 6050 pred Kr.

Fidži[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Koro troskové kužele 522 17°19'00'' S 179°24'00'' E ???
Nabukelevu lávové dómy 805 19°07'00'' S 177°59'00'' E 580 pred Kr.
Taveuni štítový vulkán 1 241 16°49'00'' S 179°58'00'' W 8040 pred Kr.

Nový Zéland[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Brothers podmorský vulkán - 1 350 34°52'29'' S 179°04'31'' E ???
Clark podmorský vulkán -860 36°24'47'' S 177°50'20'' E ???
Healy podmorský vulkán - 950 34°59'00'' S 179°00'00'' E 1360
Maroa kaldera 1 156 38°25'00'' S 176°05'00'' E 7050 pred Kr.
Mayor Island štítový vulkán 355 37°17'00'' S 176°15'00'' E 6050 pred Kr.
Okataina lávové dómy 1 111 38°07'00'' S 176°30'00'' E 1973
Reporoa kaldera 592 38°25'00'' S 176°20'00'' E 1180
Rotorua kaldera 757 38°05'00'' S 176°16'00'' E pleistocén
Ruapehu stratovulkán 2 797 39°17'00'' S 175°34'00'' E 1997
Rumble II podmorský vulkán - 1 200 35°21'12'' S 178°31'36'' E ???
Rumble III podmorský vulkán - 220 35°44'42'' S 178°28'42'' E 1986
Rumble IV podmorský vulkán - 500 36°08'00'' S 178°03'00'' E ???
Rumble V podmorský vulkán - 400 36°08'30'' S 178°11'45'' E ???
Tangaroa podmorský vulkán - 600 36°19'15'' S 178°01'42'' E 6050 pred Kr.
Taranaki stratovulkán 2 518 39°18'00'' S 174°04'00'' E 6050 pred Kr.
Taupo kaldera 760 38°49'00'' S 176°00'00'' E 9850 pred Kr.
Tongariro stratovulkán 1 978 39°08'00'' S 175°38'30'' E 1977
vulkanické pole Auckland maary 260 36°54'00'' S 174°52'00'' E 1350
vulkanické pole Kaikohe troskové kužele 388 35°18'00'' S 173°54'00'' E 400
Whale Island komplexný vulkán 354 37°51'30'' S 176°59'00'' E pleistocén
Whangarei troskové kužele 397 35°45'00'' S 174°16'00'' E ???
White Island stratovulkán 321 37°31'00'' S 177°11'00'' E 2001

Kermadecove ostrovy[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Curtis Island podmorský vulkán 137 30°32'32'' S 178°33'39'' W ???
Giggenbach podmorský vulkán - 65 30°02'09'' S 178°42'45'' W ???
Macauley Island kaldera 238 30°12'00'' S 178°28'00'' W 4630 pred Kr.
Monowai podmorský vulkán - 100 25°53'15'' S 177°11'17'' W 2005
Raoul Island stratovulkán 516 29°16'00'' S 177°55'00'' W 2006
W podmorský vulkán - 900 31°51'00'' S 179°11'00'' W ???

Samoa[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Savai’i štítový vulkán 1 858 13°36'42'' S 172°31'30'' W 1911
Upolu štítový vulkán 1 100 13°56'06'' S 171°43'00'' W ???

Tonga[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" podmorský vulkán - 385 24°48'00'' S 177°01'00'' W ???
"bez mena" podmorský vulkán - 500 21°23'00'' S 175°39'00'' W 1932
"bez mena" podmorský vulkán - 65 21°09'00'' S 175°45'00'' W ???
"bez mena" podmorský vulkán - 13 20°51'00'' S 175°32'00'' W 1999
"bez mena" podmorský vulkán - 40 18°19'29'' S 174°21'55'' W 2001
Curacoa podmorský vulkán - 33 15°37'00'' S 173°40'00'' W 1973
Fonuafo’ou podmorský vulkán - 17 20°19'00'' S 175°25'00'' W 1936
Fonualei stratovulkán 180 18°01'00'' S 174°19'30'' W 1846
Home Reef podmorský vulkán - 2 18°59'30'' S 174°46'30'' W 1984
Hunga Tonga-Hunga Ha’apai kaldera 149 20°34'00'' S 175°23'00'' W 2009
Kao stratovulkán 1 030 19°40'00'' S 175°02'00'' W ???
Late stratovulkán 540 18°48'20'' S 174°39'00'' W 1790
Metis podmorský vulkán 43 19°11'00'' S 174°52'00'' W 1995
Niuafo’ou štítový vulkán 260 15°36'00'' S 175°38'00'' W 1985
Tafahi stratovulkán 560 15°51'00'' S 173°43'00'' W 1988
Tafu-Maka podmorský vulkán - 1 400 15°22'00'' S 174°14'00'' W 2008
Tofua kaldera 515 19°45'00'' S 175°04'00'' W 1960
West Mata podmorský vulkán - 1 174 15°06'00'' S 173°45'00'' W 2009

USA[upraviť | upraviť zdroj]

Americká Samoa[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Ofu-Olosega štítový vulkán 639 14°10'30'' S 169°37'06'' W 1866
Ta’u štítový vulkán 931 14°14'00'' S 169°27'15'' W ???
Tutuila troskové kužele 635 14°17'42'' S 170°42'00'' W ???
Vailulu’u podmorský vulkán - 592 14°12'54'' S 169°03'30'' W 1995

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]