Zoznam trolejbusových liniek v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam liniek trolejbusovej dopravy v Bratislave obsahuje vývoj liniek od vzniku trolejbusovej siete v roku 1909 (trolejbusová linka do Vydrickej doliny) resp. v roku 1941 (moderná sieť) až do súčasnosti. Od roku 1941 sa linky označovali písmenami (M, P a H). Číselné označovanie bolo zavedené 1. januára 1944.

Mapa trolejbusových liniek v súčasnosti
Mapa nočných trolejbusových liniek v súčasnosti

Trvalý stav[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti je bratislavská trolejbusová sieť tvorená jedenástimi dennými linkami označenými číslami 33, 40, 42, 44, 45, 47, 49, 60, 64, 71 a 72 a tromi nočnými linkami označenými N44, N47 a N72.

V minulosti boli linky viackrát prečíslované. Prvé prečíslovanie sa udialo v roku 1944, keď linky M, P a H dostali čísla 11, 12 a 13. Nové linky odvtedy dostávali čísla od 11 do 19. Ďalšia zmena prebehla v roku 1981, keď sa pred dovtedajšie čísla liniek pridala číslica 2, čiže z liniek 13, 14, 15, 17 a 18 sa stali linky 213, 214, 215, 217 a 218. V roku 1999 sa čísla liniek opäť menili - z 215 na 205, z 218 na 201, z 219 na 204 a z 220 na 202. Nové linky vznikli zlúčením predchádzajúcich liniek: z 213 a 216 na 203, z 216 a 217 na 207, z 208, 213 a 216 na 208 a z 207 a 209 na 209. Linky 206, 210 a 212 zostali nezmenené. V roku 2016 boli zmenené trasy liniek 207, 208, 209 a 212 a bola zrušená linka 206. V roku 2020 bola zrušená linka 64 a 1. septembra 2021 linka 208. 1. novembra 2021 boli linky opäť prečíslované - z 201 na 71, z 202 na 72, z 203 na 44, z 204 na 64, z 205 na 60, z 207 na 47, z 208 na 48, z 209 na 49, z 210 na 40, z 211 na 45 a z 212 na 42.

Číslo Trasa Vlastnosti vozidla Vozidlo
Wheelchair symbol.svg Snowflake-black.png
Denné linky
33
Riviéra - Dlhé diely Black check.svg Black check.svg Škoda 25Tr Irisbus
40
Hlavná stanica - Nové SND Black check.svg Black check.svg Škoda 30Tr SOR
42
Červený most - Cintorín Vrakuňa Black check.svg Black check.svg Škoda 31Tr SOR
44
Búdková - Koliba Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Škoda 30Tr SOR

Škoda 15Tr

45
Červený most - NOÚ Black check.svg Black check.svg Škoda 30Tr SOR
47
Červený most - Zimný štadión Black check.svg Black check.svg Škoda 31Tr SOR
49
Mliekarenská - NOÚ / NÚSCH Black check.svg Black check.svg Škoda 30Tr SOR
60
Rádiová - Rajská Black check.svg Black check.svg Škoda 30Tr SOR
64
Rádiová - Valašská Black check.svg Black check.svg Škoda 31Tr SOR
71
Hlavná stanica - Čiližská Black check.svg Black check.svg Škoda 31Tr SOR
72
Rajská - Čiližská Black check.svg Black check.svg Škoda 31Tr SOR
Nočné linky
N44
Hodžovo nám. - Koliba Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Škoda 30Tr SOR

Škoda 15Tr

N47
Hodžovo nám. - Valašská Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Škoda 30Tr SOR

Škoda 15Tr

N72
Hodžovo nám. - Čiližská Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Black check.svg

X mark 18x18 02.svg

Škoda 30Tr SOR

Škoda 15Tr

Zmeny číslovania trolejbusových liniek[upraviť | upraviť zdroj]

1. január 1944[upraviť | upraviť zdroj]

1. januára 1944 sa podľa vzoru iných veľkomiest zaviedlo číselné označovanie vnútromestských liniek.[1]

Číslo linky Trasa linky po zmene
do 1. januára 1944 od 1. januára 1944
M
11
Reduta - Hlavná stanica
P
12
Šancová - Patrónka
H
13
Červený kríž - Koliba

17. august 1981[upraviť | upraviť zdroj]

17. augusta 1981 došlo k reorganizácii trolejbusovej dopravy.[2]

Číslo linky Trasa linky po zmene
do 17. augusta 1981 od 17. augusta 1981
13
213
Búdková - Koliba

1. september 1981[upraviť | upraviť zdroj]

1. septembra 1981 došlo k reorganizácii trolejbusovej dopravy.[2]

Číslo linky Trasa linky po zmene
do 1. septembra 1981 od 1. septembra 1981
14
214
Rádiová - Šulekova
15
215
Rádiová - Škarniclova
17
217
Lovinského - Ružová dolina
18
218
Jelačičova - Prievoz, most

23. december 1999[upraviť | upraviť zdroj]

23. decembra 1999 došlo k úplnej reorganizácii trolejbusovej dopravy.[3] Linky 206, 210 a 212 zostali nezmenené.

Číslo linky Trasa linky po zmene
do 23. decembra 1999 od 23. decembra 1999
215
205
Rádiová - Rajská
218
201
Hlavná stanica - Čiližská
219
204
Valašská - Rádiová
220
202
Rajská - Čiližská
213 + 216
203
Búdková - Koliba
216 + 217
207
Valašská - Ružová dolina
208 + 213 + 216
208
Šulekova - Cintorín Ružinov
207 + 209
209
Ružová dolina - NOÚ

1. november 2021[upraviť | upraviť zdroj]

1. novembra 2021 došlo k prečíslovaniu trolejbusových liniek. Namiesto doterajších trojciferných čísel sú linky číslované jednotne s autobusovými – dvojcifernými číslami, ktorých čislice rámcovo označujú zdrojovú resp. cieľovú mestskú časť, kam linka premáva.[4][5]

Číslo linky Vysvetlenie nového čísla
do 1. novembra 2021 od 1. novembra 2021 oblasť poznámka
201
71
7 - Dolné hony zachovanie poslednej číslice
202
72
7 - Dolné hony podľa linky N72; zachovanie poslednej číslice
203
44
4 - Koliba podľa linky N44
204
64
6 - Trnávka zachovanie poslednej číslice
205
60
6 - Trnávka princíp „na Autobusovú stanicu premávajú linky 40, 50, 60, 70
207
47
4 - Patrónka podľa linky N47
208
48
zachovanie poslednej číslice; linka od 1. septembra nepremáva
209
49
4 - oblasť Kramáre zachovanie poslednej číslice
210
40
princíp „na Autobusovú stanicu premávajú linky 40, 50, 60, 70“; zachovanie poslednej číslice
211
45
4 - Kramáre, Patrónka zachovanie poslednej číslice
212
42
4 - Prievoz zachovanie poslednej číslice; použitie pôvodného čísla autobusovej linky, ktorú trolejbusy nahradili

Špeciálne linky[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Vznik Zánik Trasa Poznámky
H207
26.06.2021 27.06.2021 Červený most - Zimný štadión

Zaniknuté linky[upraviť | upraviť zdroj]

Denné linky[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Vznik Zánik Trasa Poznámky
EALDVD
19.07.1909 ??.11.1914 Palugyayho podnik - Železná studnička Prvá trolejbusová linka v Bratislave a druhá na Slovensku (po Vysokých Tatrách). Počas svojej päťročnej existencie spájala mesto (prestupom z električkovej siete pri Pražskej ulici) do rekreačnej zóny na Železnej studienke.[6]
11
01.01.1944 Reduta - Hlavná stanica
12
01.01.1944 Patrónka - Žabotova
13
01.01.1944 Červený kríž - Koliba
14
15.03.1951 Zimný štadión - Pilárikova
15
01.05.1953 Trnávka-Krajná - Centrálne trhovisko
16
31.01.1955 01.12.1964 Šafárikovo nám. - Prievoz
17
02.05.1960 Ružová dolina - Šulekova
18
01.10.1958 Prievoz - Centrálne trhovisko
64
27.03.2012 Lovinského - Jelačičova Linka vznikla zatrolejovaním časti autobusovej linky 41 s predĺžením na Jelačičovu na jednej a Lovinského na druhej strane. Zrušená bola k 1. júlu 2020, nahradila ju autobusová linka 41, ktorá bola predĺžená až na Hlavnú stanicu. Obratisko Jelačičova tak ostalo nateraz bez využitia.
206
11.09.1998 04.07.2016 NÚSCH - Autobusová stanica Linka zanikla 4. júla 2016. Nahradila ju linka 209.
208
07.11.1994 01.09.2021 Hlavná stanica - Cintorín Vrakuňa Linka pôvodne premávala na trase Cintorín Vrakuňa - Šulekova, no 4. júla 2016 prebrala jej trasu od zastávky Kollárovo nám. linka 212 a 208 bola skrátená po Mliekarenskú. V súvislosti s uzatvorením ulice Mlynské nivy vo februári 2018 bola najprv dočasne zrušená, neskôr obnovená na zmenenej trase Šulekova - Nemocnica sv. Michala. Po otvorení ulice Mlynské nivy, začala premávať na trase Šulekova - Mliekarenská. Spája centrum mesta s Ružovou dolinou.[7]
M
31.07.1941 Reduta - Hlavná stanica Linka bola prečíslovaná 1. januára 1944 na linku 11.
P
01.10.1941 Žabotova - Patrónka Linka bola prečíslovaná 1. januára 1944 na linku 12.
H
16.11.1943 Červený kríž - Koliba Linka bola prečíslovaná 1. januára 1944 na linku 13.

Nočné linky[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Vznik Zánik Trasa Poznámky
NV13
31.03.1961 Búdková - Koliba, Brečtanová

Výlukové linky[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Vznik Zánik Trasa Poznámky
X212
10.10.1997 12.10.1997 Vojenská nemocnica - Ružová dolina
X215
10.10.1997 12.10.1997 Rádiová - Hlavná stanica
X216
10.10.1997 12.10.1997 Lovinského - Ružinov-cintorín

Špeciálne linky[upraviť | upraviť zdroj]

Linka Vznik Zánik Trasa Poznámky
X212
31.12.2006 01.01.2007 Vojenská nemocnica - Trnávka, Rádiová
X212
31.12.2007 01.01.2008 Vojenská nemocnica - Trnávka, Rádiová

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]