Zoznam najvyšších budov v Bratislave

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Na jeseň 2023 sa Eurovea Tower s výškou 168 metrov stala najvyššou budovou v Bratislave.
Nivy Tower, 128 metrov
Národná banka Slovenska 111,6 metra
Slovenská televízia, 108 metrov
City Business Center I, 95 metrov, s anténou 107 metrov
Tower 115, výška 104 metrov, s anténou 115 m
Glória, 100 metrov
Technopol, 90 metrov
TatraCity, 72 metrov
Slavín: Centrálny stĺp 39,5 metra a socha Víťazstvo! 11 metrov
Komíny Slovnaftu 126 metrov, 118 metrov, 110 metrov a 106 metrov
Katedrála sv. Martina, 85 metrov a Michalská brána, 51 metrov
Letisková riadiaca veža, cca 40 metrov
Socha leva, 3,8 m + podstavec 18,9 m, Socha M. R. Štefánika, 7,4 m + podstavec 2,7 m
Cyklomost slobody, 18 metrov
Podpery Sedačkovej lanovky Železná studienka, Koliba 12 metrov
Vodná veža v Petržalke, 20 metrov
Nové Nivy
Nové Nivy

V Bratislave sa momentálne nachádza 11 budov s výškou nad 100 metrov, dve sú vo výstavbe a ďalšie sa plánujú. Najvyššou budovou je od polovice roku 2023 obytná veža Eurovea Tower s výškou 168 m, ktorá je aj prvým a jediným mrakodrapom na Slovensku. V okolí sa uvažuje aj nad dvomi vežami s výškou nad 200 metrov na mieste plánu East Tower.[1]

Najvyššou stavbou v Bratislave je Televízna veža na Kamzíku s výškou 194 m po vrchol antény.[2]

Dokončené budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa najvyšších budov v okolí centra Bratislavy. Zelenou sú dokončené budovy a červenou rozostavané projekty.
Poradie Názov Mestská časť Výška (m) Poschodí Rok otvorenia Využitie
1 Eurovea Tower Staré Mesto 168 45 2023 bytový dom
2 Nivy Tower Ružinov 125 31 2020 kancelárie
3 Klingerka Ružinov 118 37 2020 bytový dom
4 Tower 115 Staré Mesto 115 28 1984, rek. 2006 kancelárie
5 Panorama Tower 1 Staré Mesto 112 33 2014 bytový dom
6 Panorama Tower 2 Staré Mesto 112 33 2014 bytový dom
7 Národná banka Slovenska Staré Mesto 111 33 2002 národná banka
8 Budova tvorby programu RTVS Karlova Ves 104 28 1975 opustená
9 Sky Park Residence 1 Staré Mesto 104 32 2020 bytový dom
10 Sky Park Residence 2 Staré Mesto 104 32 2020 bytový dom
11 Sky Park Residence 3 Staré Mesto 104 32 2020 bytový dom
12 Sky Park Residence 4 Staré Mesto 104 32 2023 bytový dom
13 Obytný dom Glória Ružinov 100 29 2005 bytový dom
14 Aupark Tower Petržalka 96 22 2007 kancelárie
15 City Business Center I Ružinov 95 24 2006 kancelárie
16 Twin City Tower Staré Mesto 93 23 2019 kancelárie
17 Technopol Petržalka 90 20 1984 kancelárie
18 City Park Ružinov Veža B Ružinov 89 27 2018 bytový dom
19 VÚB centrála Ružinov 88 25 1996 banka
20 Manhattan Nové Mesto 86 26 2009 bytový dom
21 Incheba, výšková b. Petržalka 85,6 19 1985 kancelárie
22 Lakeside Park I Nové Mesto 85 20 2008 kancelárie
23 Myhive Vajnorská Tower 2 Nové Mesto 85 23 2003 kancelárie
24 Matadorka Petržalka 85 29 2020 bytový dom
25 Tower 5 Nové Mesto 84,5 20 2020 kancelárie
26 Centrál Nové Mesto 83,5 20 2012 kancelárie
27 Budova Slovenského rozhlasu Staré Mesto 82,6 9 1985 rozhlas
28 Hviezda (Kukurica) Nové Mesto 82 25 1977 opustená
29 Rozadol Ružinov 82 21 2006 bytový dom
30 Sky Park Offices Staré Mesto 80 19 2020 kancelárie
31 Retro Ružinov 80? 25 2011 bytový dom
32 Dominant Petržalka 80? 20 2008 bytový dom
33 Myhive Vajnorská Tower 1 Nové Mesto 80 19 2001 kancelárie
34 City Park Ružinov Veža C Ružinov 78 24 2019 bytový dom
35 Vienna Gate Petržalka 78 22 2008 bytový dom
36 Stavebná fakulta STU Staré Mesto 78 24 1977 univerzita
37 Byty Tehelné Pole Nové Mesto 77,8 23 2020 bytový dom
38 Apollo Business Center II Ružinov 76,5 17 2008 kancelárie
39 City Park Ružinov Veža A Ružinov 76 23 2012 bytový dom
40 Fuxova Petržalka 75 23 2018 bytový dom
41 Universo Ružinov 75? 21 2008 bytový dom
42 Jégého alej II. Ružinov 75? 21 2009 bytový dom
43 III Veže Veža 1 Nové Mesto 74 24 2008 bytový dom
44 III Veže Veža 2 Nové Mesto 74 24 2008 bytový dom
45 III Veže Veža 3 Nové Mesto 74 24 2008 bytový dom
46 Jégého alej IV. Ružinov 73? 20 2016 bytový dom
47 TatraCity Petržalka 72 19 2008 kancelárie
48 Première Staré Mesto 72 22 2020 bytový dom
49 Einsteinova Business Center Petržalka 71 17 2019 kancelárie
50 Westend Square Karlova Ves 66,8 17 2011 kancelárie
51 Hotel Kyjev Staré Mesto 65 19 1973 opustená
52 Forum Business Center Ružinov 65 17 2013 kancelárie
53 PO Bosáková III.A Veža 1 Petržalka 64,3 20 2010 bytový dom
54 PO Bosáková III.A Veža 2 Petržalka 64,3 20 2010 bytový dom
55 Westend Tower Karlova Ves 61,7 16 1969, rek. 2002 kancelárie
56 Landererova 12 Staré Mesto 60,7 16 2018 kancelárie
57 Administratívna budova Istropolis Nové Mesto 60 16 1967-2022 zbúrané
58 Jarabinky Grande Ružinov 60? 16 2020 bytový dom
59 Humenské námestie 4 Petržalka 49.5 17 2008 bytový dom
... Obchodný a obytný dom Manderla Staré Mesto 45 11 1936 bytový dom
  • Zoznam obsahuje iba budovy vyššie ako 60 metrov a prvú výškovú budovu v meste (Manderla) pre porovnanie.

Výškové budovy vo výstavbe a plánované budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Názov Mestská časť Výška (m) Poschodí Výstavba Využitie
1. East tower Ružinov 260 - 2029+ bytový dom
2. East tower 2 Ružinov 180 - 2029+ bytový dom
3. Ryba (Port Tower) Ružinov 150+ (?) - 2026+ kancelárie a bytový dom
4. Klingerka 2 Ružinov 141 35 2023 – 2026 kancelárie a bytový dom
5. Matadorka Tower Petržalka 126 - 142 37-42 2026+ bytový dom
6. Sky Park Tower Staré Mesto 120 27 plán (2023) kancelárie
7. Jégeho alej V Nové Mesto 118 34 plán (2024) bytový dom
8. Portum 1 Staré Mesto 117 36 plán (2021) bytový dom
9. Mlynské Nivy Košická Ružinov 115 30 plán (2023) kancelárie
10. Southbank tower Petržalka 105+ - 2026+ bytový dom
11. Southbank tower 2 Petržalka 105+ - 2026+ kancelárie
12. Nový Istropolis Nové Mesto 102,5 28 2022-2026 kancelárie
13. Vajnorská Nové Mesto 102 27 ? kancelárie
14. Ister Tower Staré Mesto 102 32 plán (2026) bytový dom
15. Lakeside tower 3 Nové mesto 102 - 2025+ bytový dom
16. Portum 2 Staré Mesto 97 30 plán (2021) bytový dom
17. Metropolis B Staré Mesto 83 18 2021 – 2023 bytový dom
18. Metropolis A Staré Mesto 83 17 2021 – 2023 bytový dom

Inžinierske stavby[3][upraviť | upraviť zdroj]

Názov Mestská časť Výška (m) Rok dokončenia Poznámky
Televízna veža Kamzík Nové Mesto 194 1975 televízna veža
Komín v závode Volkswagen Slovakia Devínska Nová Ves 150 1971
Komín rafinérie Slovnaft Ružinov 124[4]
Komín teplárne na Poliankach Dúbravka 122[4]
Komín spaľovne odpadu vo Vlčom hrdle Ružinov 121[4]
Komín etylénovej jednotky Ružinov 120[4]
Komín v Ružinove Ružinov 120[4]
Komín teplárne na Továrenskej ul. Staré Mesto 120 1972 rozobraný[5]
Komín teplárne Ružinov 119[4]
Komín Slovnaft Ružinov 118[4]
Komín Slovnaft 19 Ružinov 110[4]
Komín v Petržalke Petržalka 110[4]
Starý Vysielač Kamzík Nové Mesto 110 1956 [6] odstrelený v roku 1979
Komín Slovnaft 24 Ružinov 106[4]
Komín paraxylénu Ružinov 106[4]
Komín teplárne II Nové Mesto 103[4]
Pylón Mostu SNP Petržalka 95[7] 1972
Katedrála svätého Martina Staré Mesto 85 1510
Kostol Nanebovzatia Panny Márie Staré Mesto 78[8] 1888
Centrálny stĺp na Slavíne Staré Mesto 52 1960 po vrchol sochy Víťazstvo!
Michalská brána Staré Mesto 51 koniec 14. stor.
Kostol Panny Márie Snežnej Staré Mesto 50 1943 výška zred. konc. 50. rokov[9]
Korunná veža, Bratislavský hrad[10] Staré Mesto 47 okolo 1250
Kostol svätých Petra a Pavla Záhorská Bystrica 42 1834 [11]
Letisková riadiaca veža, Letisko M. R. Štefánika Vajnory asi 40[12] 1998[13]
Kostol svätej Alžbety (Modrý kostolík) Staré Mesto 36,8[14] 1913
Oblúk mostu Apollo Staré Mesto 36[15] 2005
Kostol svätých Filipa a Jakuba Rača 33 1306 [16]
Kostol Ducha Svätého Dúbravka 30 2002
Chrám svätého Rastislava Ružinov 27 2012[17]
Katedrála svätého Šebastiána Krasňany 25[18] 2009
Kostol Panny Márie, Pomocnice kresťanov Ružinov 24 1997 [19]
Vodná veža v Petržalke Petržalka 20 1828
Podstavec sochy leva pred budovou SND Staré Mesto 18,9 2009 socha je vysoká 3,8 m[20]
Pylón Cyklomostu slobody Devínska Nová Ves 18[15] 2012
Kostol svätého Víta Rusovce 17 1613
Pylóny Červeného mostu Lamač 17[21] 1848
Podpery Sedačkovej lanovky Železná studienka – Koliba Nové Mesto 12[22] 1972 18 podpier
Víťazstvo! Staré Mesto 11 1960 [23] Najvyššia socha na Slovensku (Slavín)
Maximiliánova fontána Staré Mesto 10,5 1572 [24]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. REFRESHER. FOTO: Bude mať Bratislava nový 250-metrový mrakodrap? Doteraz najvyššia budova na Slovensku by oproti nemu nemala žiadnu šancu [online]. refresher.sk, [cit. 2024-04-11]. Dostupné online.
  2. FOTO: Televíznu vežu na Kamzíku začali stavať presne pred 50 rokmi. Bratislavské noviny (Bratislava: NIVEL PLUS), 2017-10-12. Dostupné online [cit. 2024-04-11]. ISSN 1336-362X.
  3. Opatrenie Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 128/2000 [online]. Štatistický úrad SR. Dostupné online.
  4. a b c d e f g h i j k l ENR 5.4 LETECKÉ PREKÁŽKY [online]. LPS SR, [cit. 2018-05-23]. Dostupné online. Archivované 2018-05-24 z originálu.
  5. Penta rozmýšľa, ako zbúrať komín teplárne v Bratislave [online]. SME. Dostupné online.
  6. Zaujímavosti z histórie TV a FM vysielačov na Slovensku [online]. Power.SZM.sk. Dostupné online.
  7. UFO [online]. World Federation of Great Towers, [cit. 2013-02-06]. Dostupné online. Archivované 2014-07-18 z originálu. (anglicky)
  8. Náš kostol, naša farnosť [online]. Blumentál. Dostupné online.
  9. Kostol Panny Márie Snežnej [online]. Dominikáni, [cit. 2013-02-06]. Dostupné online. Archivované 2012-04-12 z originálu.
  10. Rekonštrukčné práce v Korunnej veži [online]. Bratislavský hrad. Dostupné online.
  11. Farnosť a Kostol sv. Petra a Pavla v Záhorskej Bystrici [online]. Fara Bystrica, [cit. 2013-04-08]. Dostupné online. Archivované 2013-09-10 z originálu.
  12. Rekonštrukcia strechy riadiacej veže letiska M.R.Štefánika v Bratislave [online]. Sika, [cit. 2013-02-07]. Dostupné online. Archivované 2016-03-05 z originálu.
  13. História [online]. Letisko Bratislava. Dostupné online.
  14. Modrý Kostolík [online]. Zimný štadión Ondreja Nepelu. Dostupné online.
  15. a b PAULÍK, Peter. Mosty na území Slovenska. [s.l.] : Jaga, 2012. ISBN 978-80-8076-103-5.
  16. Rača: 3. Kostoly [online]. Ľudovít Havlovič. Dostupné online.
  17. Pravoslávny kostol už dokončili, sponzori sú neznámi [online]. SME. Dostupné online.
  18. Pútnik svätovojtešský 2011. [s.l.] : Spolok svätého Vojtecha, 2011. ISBN 978-80-7162-824-8.
  19. Bratislavské kostoly I. (Saleziánsky-Miletičova) [online]. blog.sme.sk. Dostupné online.
  20. Socha Štefánika už stojí pri Dunaji [online]. SME. Dostupné online.
  21. MLYNKA, Ladislav. Technické pamiatky. [s.l.] : Vydavateľstvo DAJAMA, 2007. ISBN 978-80-89226-43-6.
  22. Sedačková lanovka Železná studnička - Kamzík [online]. Lanovky.sk. Dostupné online.
  23. Najvyššia a najvyššie stojaca socha [online]. Bratislava Visit. Dostupné online.
  24. Kam v Bratislave [online]. REACH Conference. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]