Zoznam výstupov do otvoreného vesmíru z Medzinárodnej vesmírnej stanice

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Počítačový model ISS po dokončení.

Toto je zoznam výstupov do otvoreného vesmíru z Medzinárodnej vesmírnej stanice, spoločného projektu 5 vesmírnych agentúr: americkej NASA Ruskej kozmickej agentúry, japonskej JAXA Kanadskej vesmírnej agetúry (CSA/ASC) a európskej ESA a dvoch pridružených agentúr: Brazílskej vesmírnej agentúry (AEB) a Talianskej vesmírnej agentúry.

Stav[upraviť | upraviť zdroj]

K 23. marcu 2009 bolo uskutočnených celkovo 123 výstupov z telesa Medzinárodnej vesmírnej stanice v celkovom čase 776 hodín, 54 minút. 95 z týchto výstupov v celkovom čase 579 hodín a 42 minút boli priamo zo stanice. 28 výstupov sa uskutočnilo z raketoplánu, 73 z modulu Quest Joint Airlock a 22 z modulu Pirs.[1]

1998 – 2000[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Kozmonauti Začiatok (UTC) Koniec (UTC) Trvanie Poznámky
1. STS-88
EVA 1
Jerry L. Ross
James H. Newman
7. december 1998
22:10
8. december 1998
05:31
7 hodín, 21 minút Pripojenie káblov modulu Unity.
2. STS-88
EVA 2
Jerry L. Ross
James H. Newman
9. december 1998
20:33
10. december 1998
03:35
7 hodín, 2 minúty Inštalácia antén modulu Unity.
3. STS-88
EVA 3
Jerry L. Ross
James H. Newman
12. december 1998
20:33
13. december 1998
03:32
6 hodín, 59 minút Inštalácia vybavenia pre výstupy do vesmíru modulu Unity.
4. STS-96 Tamara E. Jernigan
Daniel T. Barry
30. máj 1999
02:56
30. máj 1999
10:51
7 hodín, 55 minút Inštalácia žeriava.
5. STS-101 James S. Voss
Jeffrey N. Williams
22. máj 2000
01:48
22. máj 2000
08:32
6 hodín, 44 minút Oprava žeriava.
6. STS-106 Edward T. Lu
Jurij Malenčenko
11. september 2000
04:47
11. september 2000
11:01
6 hodín, 14 minút Inštalácia magnetometra a plošiny.
7. STS-92
EVA 1
Leroy Chiao
William S. McArthur
15. október 2000
14:27
15. október 2000
20:55
6 hodín, 28 minút Pripojenie káblov a inštalácia antén.
8. STS-92
EVA 2
Michael E. Lopez-Alegria
Peter J.K. Wisoff
16. október 2000
14:15
16. október 2000
21:22
7 hodín, 07 minút Inštalácia prípojného miesta PMA-3.
9. STS-92
EVA 3
Leroy Chiao
William S. McArthur
17. október 2000
14:30
17. október 2000
21:18
6 hodín, 48 minút Inštalácia nosníka Z1 na modul Unity.
10. STS-92
EVA 4
Michael E. Lopez-Alegria
Peter J.K. Wisoff
18. októbra 2000
15:00
18. október 2000
21:56
6 hodín, 56 minút Dokočenie inštalácia Z1.
11. STS-97
EVA 1
Joseph R. Tanner
Carlos I. Noriega
3. december 2000
18:35
4. december 2000
02:08
7 hodín, 33 minút Inštalácia solárnych panelov P6 na nosník Z1.
12. STS-97
EVA 2
Joseph R. Tanner
Carlos I. Noriega
5. december 2000
17:21
5. december 2000
23:58
6 hodín, 37 minút Inštalácia a aktivácia solárnych panelov P6.
13. STS-97
EVA 3
Joseph R. Tanner
Carlos I. Noriega
7. december 2000
16:13
7. december 2000
21:23
5 hodín, 10 minút Inštalácia elektrických snímačov.

2001[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Kozmonauti Začiatok (UTC) Koniec (UTC) Trvanie Poznámky
14. STS-98
EVA 1
Thomas D. Jones
Robert L. Curbeam
10. február 2001
15:50
10. február 2001
23:24
7 hodín, 34 minút Inštalácia a pripojenie modulu Destiny k modulu Unity.
15. STS-98
EVA 2
Thomas D. Jones
Robert L. Curbeam
12. február 2001
15:59
12. február 2001
22:49
6 hodín, 50 minút Inštalácia prípojného miesta na modul Destiny.
16. STS-98
EVA 3
Thomas D. Jones
Robert L. Curbeam
14. február 2001
14:48
14. február 2001
20:13
5 hodín, 25 minút Inštalácia antény, uvoľnenie radiátora.
17. STS-102
EVA 1
James S. Voss
Susan J. Helms
11. marec 2001
05:12
11. marec 2001
14:08
8 hodín, 56 minút Príprava prípojného miesta pre MPLM Leonardo.
18. STS-102
EVA 2
Andrew S. W. Thomas
Paul W. Richards
13. marec 2001
05:23
13. marec 2001
11:44
6 hodín, 21 minút Inštalácia dusíkovej chladiacej pupmy.
19. STS-100
EVA 1
Chris Hadfield
Scott E. Parazynski
22. apríl 2001
11:45
22. apríl 2001
18:55
7 hodín, 10 minút Inštalácia antény UHF a Canadarm2.
20. STS-100
EVA 2
Chris Hadfield
Scott E. Parazynski
24. apríl 2001
12:34
24. apríl 2001
20:14
7 hodín, 40 minút Kontrola a inšpekcia Canadarm2.
21. Expedícia 2 Jurij Usačov
James Voss
8. jún 2001
14:21
8. jún 2001
14:40
0 hodín, 19 minút Presun prípojného miesta.
22. STS-104
EVA 1
Michael L. Gernhardt
James F. Reilly
15. júl 2001
03:10
15. júl 2001
09:09
5 hodín, 59 minút Inštalácia modulu Quest na modul Unity.
23. STS-104
EVA 2
Michael L. Gernhardt
James F. Reilly
18. júl 2001
03:04
18. júl 2001
09:33
6 hodín, 29 minút Inštalácia prvých dvoch zásobníkov na modul Quest.
24. STS-104
EVA 3
Michael L. Gernhardt
James F. Reilly
21. júl 2001
04:35
21. júl 2001
08:37
4 hodín, 2 minúty Inštalácia posledných dvoch zásobníkov na modul Quest.
25. STS-105
EVA 1
Daniel T. Barry
Patrick G. Forrester
16. august 2001
13:58
16. august 2001
20:14
6 hodín, 16 minút Inštalácia dusíkovej servisnej jednotky.
26. STS-105
EVA 2
Daniel T. Barry
Patrick G. Forrester
18. august 2001
13:42
18. august 2001
19:11
5 hodín, 29 minút Inštalácia zábradlia na modul Destiny.
27. Expedícia 3
EVA 1
Vladimir Dežurov
Michail Ťurin
8. október 2001
14:24
8. október 2001
19:22
4 hodín, 58 minút Inštalácia káblov medzi medzi modulmi Pirs a Zvezda.
28. Expedícia 3
EVA 2
Vladimir Dežurov
Michail Ťurin
15. október 2001
09:17
15. október 2001
15:08
5 hodín, 51 minút Inštalácia ruských komerčných experimentov (MPAC-SEEDS) na vonkajšiu plošinu modulu Pirs.
29. Expedícia 3
EVA 3
Vladimir Dezhurov
Frank Culbertson
12. november 2001
21:41
13. november 2001
02:46
5 hodín, 05 minút Inštalácia of the Kurs automated docking system cables between Pirs and Zvezda.
30. Expedícia 3
EVA 4
Vladimir Dežurov
Michail Ťurin
3. december 2001
13:20
3. december 2001
16:06
2 hodiny, 46 minút Oprava prípojného miesta lode Progress.
31. STS-108 Linda M. Godwin
Daniel M. Tani
10. december 2001
17:52
10. december 2001
22:04
4 hodín, 12 minút Inštalácia tepelných chráničov.

2002 – 2003[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Kozmonauti Začiatok (UTC) Koniec (UTC) Trvanie Poznámky
32. Expedícia 4
EVA 1
Jurij Onufrijenko
Carl E. Walz
14. január 2002
20:59
14. január 2002
03:02
6 hodín, 03 minút Inštalácia antény na modul Zvezda.
33. Expedícia 4
EVA 2
Jurij Onufrijenko
Daniel W. Bursch
25. január 2002
15:19
25. január 2002
2118
5 h, 59 minút Inštalácia druhej rádioantény na modul Zvezda.
34. Expedícia 4
EVA 3
Carl E. Walz
Daniel W. Bursch
20. február 2002
11:38
20. február 2002
17:25
5 hodín, 47 minút Inštalácia káblov, utiahnutie príchytiek zásobníkov.
35. STS-110
EVA 1
Steven L. Smith
Rex J. Walheim
11. apríl 2002
14:36
11. apríl 2002
22:24
7 hodín, 48 minút Inštalácia nosníka S0 na modul Destiny
36. STS-110
EVA 2
Jerry L. Ross
Lee M.E. Morin
13. apríl 2002
14:09
13. apríl 2002
21:39
7 hodín, 30 minút Pokračovanie inštalácia nosníka S0
37. STS-110
EVA 3
Steven L. Smith
Rex J. Walheim
14. apríl 2002
13:48
14. apríl 2002
20:15
6 hodín, 27 minút Rekonfigurácia Canadarm2 pre nosník S0
38. STS-110
EVA 4
Jerry L. Ross
Lee M.E. Morin
16. apríl 2002
14:29
16. apríl 2002
21:06
6 hodín, 37 minút Inštalácia jednotiek pre budúce výstupy
39. STS-111
EVA 1
Franklin R. Chang-Diaz
Philippe Perrin
9. jún 2002
15:27
9. jún 2002
22:41
7 hodín, 14 minút Pripojenie solárnych panelov P6
40. STS-111
EVA 2
Franklin R. Chang-Diaz
Philippe Perrin
11. jún 2002
15:27
11. jún 2002
22:41
5 hodín, 00 minút Pripojenie Mobile Base System na Mobile Transporter
41. STS-111
EVA 3
Franklin R. Chang-Diaz
Philippe Perrin
13. jún 2002
15:16
13. jún 2002
22:33
7 hodín, 17 minút Nahradenie kĺbu Canadarm2
42. Expedícia 5
EVA 1
Valerij Korzun
Peggy Whitsonová
16. august 2002
09:25
16. august 2002
1348
4 hodiny, 23 minút Inštalácia nosníka Strela na Pirs
43. Expedícia 5
EVA 2
Valerij Korzun
Sergej Tresčev
26. august 2002
05:27
26. august 2002
10:48
5 hodín, 21 minút Inštalácia podpory výstupov na modul Zaria.
44. STS-112
EVA 1
David A. Wolf
Piers J. Sellers
10. október 2002
15:21
10. október 2002
22:22
7 hodín, 01 minút Inštalácia prepojenia medzi nosníkmi S0 a S1
45. STS-112
EVA 2
David A. Wolf
Piers J. Sellers
12. október 2002
14:31
12. október 2002
20:35
6 hodín, 04 minút Instaštalácia podpory budúcich výstupov.
46. STS-112
EVA 3
David A. Wolf
Piers J. Sellers
14. október 2002
14:08
14. október 2002
20:44
6 hodín, 36 minút Dokončenie inštalácie S1.
47. STS-113
EVA 1
Michael Lopez-Alegria
John Herrington
26. november 2002
19:49
27. november 2002
02:34
6 hodín, 45 minút Inštalácia nosníka P1.
48. STS-113
EVA 2
Michael Lopez-Alegria
John Herrington
28. november 2002
18:36
29. november 2002
00:46
6 hodín, 10 minút Inštalácia TV kamier, presun CETA.
49. STS-113
EVA 3
Michael Lopez-Alegria
John Herrington
30. november 2002
19:25
1. december 2002
02:25
7 hodín, 00 minút Inšpekcia Mobile Transporter.
50. Expedícia 6
EVA 1
Kenneth Bowersox
Donald Pettit
15. január 2003
12:50
15. január 2003
19:41
6 hodín, 51 minút Uvoľnenie radiátorového systému nosníka P1
51. Expedícia 6
EVA 2
Kenneth Bowersox
Donald Pettit
8. apríl 2003
12:40
8. apríl 2003
19:06
6 hodín, 26 minút Presun káblov medzi nosníkmi S0, S1 a P1

2004 – 2006[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Kozmonauti Začiatok (UTC) Koniec (UTC) Trvanie Poznámky
52. Expedícia 8 Michael Foale
Alexander Kaleri
26. február 2004
21:17
27. február 2004
01:12
3 hodiny, 55 minút Inštalácia a deištalácia experimentov.
53. Expedícia 9
EVA 1
Gennadij Padalka
Edward Fincke
24. jún 2004
21:57
24. jún 2004
22:10
0 hodín, 13 minút (Výstup prerušený kvôli strate tlaku v kyslíkovej nádrži Finckeho).
54. Expedícia 9
EVA 2
Gennadij Padalka
Edward Fincke
30. jún 2004
21:19
1. júl 2004
02:59
5 hodín, 40 minút Kontrola gyroskopov ISS.
55. Expedícia 9
EVA 3
Gennadij Padalka
Edward Fincke
3. august 2004
06:58
3. august 2004
11:28
4 hodiny, 30 minút Inštalácia dvoch antén, výmena troch 3 laserových reflektorov.
56. Expedícia 9
EVA 4
Gennadij Padalka
Edward Fincke
3. september 2004
16:43
3. september 2004
22:04
5 hodín, 20 minút Inštalácia ATV antén pre komunikáciu pri pripájaní.
57. Expedícia 10
EVA 1
Leroy Chiao
Saližan Šaripov
26. január 2005
07:43
26. január 2005
13:11
5 hodín, 28 minút Externé vybavenie modulu Zvezda.
58. Expedícia 10
EVA 2
Leroy Chiao
Saližan Šaripov
28. marec 2005
06:25
28. marec 2005
11:31
5 hodín, 06 minút Príprava ISS pre pripojenie európskej lode ATV, vypustenie melého ruského satelitu, TNS 0 (alebo TEKh-42).
59. STS-114
EVA 1
Sóiči Noguči
Stephen K. Robinson
30. júl 2005
09:48
30. júl 2005
17:36
6 hodín, 50 minút Oprava CMG 2.
60. STS-114
EVA 2
Sóiči Noguči
Stephen K. Robinson
1. august 2005
08:44
1. august 2005
16:14
6 hodín, 30 minút Výmena CMG 1.
61. STS-114
EVA 3
Sóiči Noguči
Stephen K. Robinson
3. august 2005
08:48
3. august 2005
15:49
6 hodín, 1 minút Odstránenie poškodeného filtra na Discovery. Vypustenie satelitu PCSAT2.
62. Expedícia 11
EVA
Sergej Krikaľov
John Phillips
18. august 2005
19:02
19. august 2005
00:00
4 hodiny, 58 minút Odobratie ruských materiálových experimentov; odstránenie panelu MPAC z modulu Zvezda; ukončeni experimentu Matroska; inštalácia TV kamier.
63. Expedícia 12
EVA 1
William S. McArthur
Valerij Tokarev
7. november 2005
15:32
7. november 2005
20:54
5 hodín, 22 minút Inštalácia a nastavenie kamery nosníka P1, odstránenie poškodeného motora, odhodenie Floating Potential Probe, výmena diaľkového ovládača na Mobile Transporter.
64. Expedícia 12
EVA 2
William S. McArthur
Valerij Tokarev
3. február 2006
9:55
3. február 2006
16:27
5 hodín, 43 minút Vypustenie SuitSat-1, zber výsledkov experimentu Biorisk, fotografovanie senzora mikrometeorického experimentu a uvoľnenie spojovacieho kábla mobilného trasportéra.
65. Expedícia 13
EVA 1
Pavel Vinogradov
Jeffrey Williams
1. jún 2006
23:48
2. jún 2006
06:19
6 hodín, 31 minút Oprava jednotky Elektron produkujúcej kyslík pre stanicu, výmena kamery na vonkajšej plošine a zber výsledkov experimentov.
66. STS-121
EVA 1
Piers Sellers
Michael E. Fossum
8. júl 2006
13:17
8. júl 2006
20:49
7 hodín, 32 minút Príprava kabelového systém mobilnej základne MBS, testovanie schopností ramena raketoplánu pre inšpekciu a prípadnú opravu tepelného štítu raketoplánu.
67. STS-121
EVA 2
Piers Sellers
Michael E. Fossum
10. júl 2006
7:14
10. júl 2006
14:01
6 hodín, 47 minút Oprava kabelového systému mobilnej základne MBS, uloženie bloku čerpadla kvapalného amoniaku na vonkajšiu plošinu.
68. STS-121
EVA 3
Piers Sellers
Michael E. Fossum
júl 12 2006
7:11
júl 12 2006
13:31
6 hodín, 20 minút Skúšky metód opravy panelov nábežnej hrany.
69. Expedícia 13
EVA 2
Jeffrey Williams
Thomas Reiter
3. august 2006
14:04
3. august 2006
19:58
5 hodín, 54 minút Inštalácia Thermal Rotary Joint Motor Controller a výmena STR MDM.
70. STS-115
EVA 1
Joe Tanner
Heidemarie Stefanyshynová-Piperová
12. september 2006
10:17
12. september 2006
15:43
5 hodín, 26 minút Inštalácia nosníkov P3/4 na ISS.
71. STS-115
EVA 2
Dan Burbank
Steve MacLean
13. september 2006
9:05
13. september 2006
16:16
7 hodín, 11 minút Inštalácia nosníkov P3/4 na ISS.
72. STS-115
EVA 3
Joe Tanner
Heidemarie Stefanyshynová-Piperová
15. september 2006
10:00
15. september 2006
16:42
6 hodín, 42 minút Inštalácia radiátorov na nosník P3/4.
73. Expedícia 14
EVA 1
Michail Ťurin
Michael Lopez-Alegria
22. november 2006
23:17
23. november 2006
04:55
5 hodín, 38 minút Inštalácia experimentu BTN neutron, relokácia antény WAL, kontrola antény Kurs, golfový odpal.
74. STS-116
EVA 1
Robert Curbeam
Christer Fuglesang
12. december 2006
20:31
13. december 2006
03:07
6 h, 36 min Inštalácia segmentu P5 a výmena kamier na nosníku S1.
75. STS-116
EVA 2
Robert Curbeam
Christer Fuglesang
14. december 2006
19:41
15. december 2006
00:41
5 h, 00 min Prekáblovanie elektrického systému ISS, okruhy 2/3.
76. STS-116
EVA 3
Robert Curbeam
Sunita Williamsová
16. december 2006
19:25
17. december 2006
02:57
7 h, 31 min Prekáblovanie elektrického systému ISS, okruhy 1/4. Pomoc pri zbalení solárnych panelov. Sunita Williamsová sa stala 9 ženou, ktorá uskutočnila výstup do otvoreného vesmíru.
77. STS-116
EVA 4
Robert Curbeam
Christer Fuglesang
18. december 2006
19:00
19. december 2006
01:38
6 h, 38 min Pomoc pri zbalení solárnych panelov.

2007[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Kozmonauti Začiatok (UTC) Koniec (UTC) Trvanie Poznámky
78. Expedícia 14
EVA 2
Michael Lopez-Alegria
Sunita Williamsová
31. január 2007
15:14
31. január 2006
23:09
7 hodín 55 minút ?
79. Expedícia 14
EVA 3
Michael Lopez-Alegria
Sunita Williamsová
4. február 2007
13:38
4. február 2007
20:49
7 hodín, 11 minút Prekonfigurovanie chladiaceho okruhu; pripojenie káblov jednotky Station-to-Shuttle Power Transfer System (SSPTS); stiahnutie radiátora nosníka P6; odpojenie Early Ammonia Servicer.
80. Expedícia 14
EVA 4
Michael Lopez-Alegria
Sunita Williamsová
8. február 2007
13:26
8. február 2007
20:06
6 hodín, 40 minút Odstránenie tepelného krytu z Rotary Joint Motor Controllers; odstránenie tepelného krytu z P3 Bays 18 a 20; nainštalovanie UCCAS; odstránenie zabezpečovacích úchytiek z nosníka P5; pripojenie káblov Station-to-Shuttle Power Transfer System (SSPTS) na PMA-2.
81. Expedícia 14
EVA 5
Michail Ťurin
Michael Lopez-Alegria
22. február 2007
10:27
22. február 2007
16:45
6 hodín, 18 minút Stiahnutie antény lode Progress; fotografovanie ruskej antény; výmena ruských experimentov; fotografovanie a kontrola antény Automated Transfer Vehicle (ATV); fotografovanie nemeckého experimentu; fotografovanie a kontrola žeriava Strela.
82. Expedícia 15
EVA 1
Fiodor Jurčichin
Oleg Kotov
30. máj 2007
19:05
31. máj 2007
00:30
5 hodín, 25 minút Inštalácia panela Service Module Debris Protection (SMDP); presmerovanie antény GPS.
83. Expedícia 15
EVA 2
Fiodor Jurčichin
Oleg Kotov
6. jún 2007
14:23
6. jún 2007
20:00
5 hodín, 37 minút Inštalácia ethernetového kábla do modulu Zaria; Inštalácia panela Service Module Debris Protection (SMDP) na modul Zvezda; inštalovanie ruského vedeckého experimentu.
84. STS-117
EVA 1
James F. Reilly
John D. Olivas
11. jún 2007
20:02
12. jún 2007
02:17
6 hodín, 15 minút Inštalácia nosníkov S3/S4.
85. STS-117
EVA 2
Patrick G. Forrester
Steven Swanson
13. jún 2007
18:28
14. jún 2007
01:44
7 hodín, 16 minút Pomoc pri rozvinutí solárnych panelov na nosníku P6. Ukončenie inštalácie nosníkov S3/S4. Čiastočné zlyhanie pre problémy s SARJ.
86. STS-117
EVA 3
James F. Reilly
John D. Olivas
15. jún 2007
17:24
16. jún 2007
01:22
7 hodín 58 minút oprava tepelnej izolácie OMS, ukončenie rozbalenia P6, inštalácia vodíkového ventilu na Destiny.
87. STS-117
EVA 4
Patrick G. Forrester
Steven Swanson
17. jún 2007
16:25
17. jún 2007
22:54
6 hodín 29 minút Ukončenie inštalácie otočného mechanizmu pre solárn panely, inštalácia kamier a počítačovej siete, zaistenie mikrometeorického štítu.
88. Expedícia 15
EVA 3
Clayton Anderson
Fiodor Jurčichin
23. júl 2007
10:25
23. júl 2007
18:06
7 hodín, 41 minút Výmena komponentov pre mobilný transportér; odhodenie amoiakovej nádrže; vyčistenie CBM modulu Unity.[2][3]
89. STS-118
EVA 1
Richard Mastracchio
Dafydd Williams
11. august 2007
16:28
11. august 2007
23:45
6 hodín 17 minút Inštalácia P5; odstránenie radiátora P6.
90. STS-118
EVA 2
Richard Mastracchio
Dafydd Williams
13. august 2007
15:32
13. august 2007
22:00
6 hodín, 28 minút Výmena CMG. Inštalácia poškodeného CMG na ESP-2.
91. STS-118
EVA 3
Richard Mastracchio
Clay Anderson
15. august 2007
14:37
15. august 2007
20:05
5 hodín, 28 minút Inštalácia P1 XPDR. Premiestnenie P6 SASA. Premiestnenie CETA cart 1, CETA cart 2. Premiestnenie antény S-band z P6 na P1.
92. STS-118
EVA 4
Dafydd Williams
Clay Anderson
18. august 2007
14:17
18. august 2007
19:02
5 hodín, 2 minúty Inštalácia OBSS Boom Stand; zber výsledkov MISSE; inštalácia antény EWIS; zaistenie poistiek na Z1.
93. STS-120
EVA 1
Scott E. Parazynski
Douglas H. Wheelock
26. október 2007
10:02
26. október 2007
16:16
6 hodín, 14 minút Inštalácia modulu Harmony (Node 2), oprava antény S-Band Support Assembly (SASA), odpojenie nosníkov P6/Z1.
94. STS-120
EVA 2
Scott E. Parazynski
Daniel M. Tani
28. október 2007
09:32
28. október 2007
16:05
6 hodín, 33 minút odpojenie káblov zo Z1 do P6, odpojenie P6, konfigurácia radiátora na S1, inštalácia koľajníc na Node 2. Inšpekcia S4 Solar Alpha Rotary Joint (SARJ).
95. STS-120
EVA 3
Scott E. Parazynski
Douglas H. Wheelock
30. október 2007
08:45
30. október 2007
15:53
7 hodín, 08 minút Pripojenie P6 na P5. Prekáblovanie P6/P5, kofigurácia S1 po inštalácii, kontrola SARJ.
96. STS-120
EVA 4
Scott E. Parazynski
Douglas H. Wheelock
3. november 2007
10:03
3. november 2007
17:22
7 hodín, 19 minút Kontrola a oprava poškodeného solárneho panela na nosníku P6.
97. Expedícia 16
EVA 1
Peggy Whitsonová
Jurij Malenčenko
9. november 2007
09:54
9. november 2007
16:49
6 hodín, 55 minút Odpojenie a odloženie káblov SSPTS, uloženie PMA2, stočenie káblov avioniky Node 2.
98. Expedícia 16
EVA 2
Peggy Whitsonová
Daniel M. Tani
20. november, 2007
10:10
20. november, 2007
17:26
7 hodín, 16 minút Prepojenie modulov PMA-2 a Harmony: Pripevnenie oporného nosníka pre hadice prívodu a odvodu chladiacej zmesi a elektrické a dátové káble.
99. Expedícia 16
EVA 3
Peggy Whitsonová
Daniel M. Tani
24. november 2007
09:50
24. november 2007
16:54
7 hodín, 4 minúty Dokončenie prepojenia modulov PMA-2 a Harmony: upevnenie druhého oporného nosníka pre hadice na prívod a odvod kvapalného čpavku a elektrické a dátové káble. Fotografická analýza mechanického kĺbu na otáčanie solárnych panelov pre neskoršiu opravu.
100. Expedícia 16
EVA 4
Peggy Whitsonová
Daniel M. Tani
18. december 2007
09:50
18. december 2007
16:46
6 hodín, 56 minút Inšpekcia nosníka S4, zariadenia na otáčanie slnečných panelov Solar Alpha Rotary Joint (SARJ) a Beta Gimbal Assembly (BGA).[4] Rekordy: Stý výstup do otvoreného vesmíru počas existencie ISS. Whitsonová sa stala ženou s najväčším počtom výstupov (päť) a najdlhším časom stráveným v otvorenom vesmíre (32 hodín a 36 minút).[5][6]

2008[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Kozmonauti Začiatok (UTC) Koniec (UTC) Trvanie Poznámky
101. Expedícia 16
EVA 5
Peggy Whitsonová
Daniel M. Tani
30. január 2008
09:56
30. január 2008
17:06
7 hodín, 10 minút Výmena motora, ktorý natáča jeden zo solárnych panelov.
102. STS-122
EVA 1
Rex J. Walheim
Stanley G. Love
11. február 2008
14:13
11. február 2008
22:11
7 hodín, 58 minút Príprava modulu Columbus pre pripojenie k ISS, prvá časť demontáže prázdnej nádrže NTA z nosníka P1, vytiahnutie modulu Columbus z nákladového priestoru raketoplánu a jeho pripojenie k stanici.
103. STS-122
EVA 2
Rex J. Walheim
Hans Schlegel
13. február 2008
14:27
13. február 2008
21:12
6 hodín, 45 minút Odstránenie NTA (Nitrogen Tank Assembly), ktorý je súčasťou tepelného systému ISS a uloženie ho do nákladového priestoru raketoplánu. Presmerovanie Station-to-Shuttle Power Transfer System (SSPTS).
104. STS-122
EVA 3
Rex J. Walheim
Stanley G. Love
15. február 2008
14:27
15. február 2008
20:32
7 hodín, 25 minút Inštalácia teleskopu SOLAR a zariadenia EuTEF na External Stowage Platform (ESP) laboratória Columbus, odmontovanie chybného Control Moment Gyroscope (CMG) a uloženie ho do nákladového priestoru raketoplánu, inšpekcia poškodeného madla pri prechodovej komore.
105. STS-123
EVA 1
Rick Linnehan
Garrett Reisman
14. marec 2008
01:18
14. marec 2008
08:19
7 hodín, 1 minúta Inštalácia prvej časti japonského laboratória Kibó na modul Harmony ISS a inštalácia torza kanadského robota Dextre.
106. STS-123
EVA 2
Rick Linnehan
Mike Foreman
15. marec 2008
23:49
16. marec 2008
06:57
7 hodín, 8 minút Inštalácia dvoch ramien kanadského robota Dextre.
107. STS-123
EVA 3
Rick Linnehan
Robert Behnken
17. marec 2008
22:51
18. marec 2008
05:44
6 hodín, 53 minút Inštalácia kamier a prístrojov kanadského robota Dextre. Neúspešná inštalácia experimentu na vonkajšiu plošinu laboratória Columbus.
108. STS-123
EVA 4
Mike Foreman
Robert Behnken
20. marec 2008
22:04
21. marec 2008
04:28
6 hodín, 24 minút Otestovanie nového spôsobu opravy tepelného štítu raketoplánu.
109. STS-123
EVA 5
Mike Foreman
Robert Behnken
22. marec 2008
20:34
23. marec 2008
02:36
6 hodín, 2 minúty Preloženie robotické rameno určené na prehliadku tepelného štítu raketoplánu z raketoplánu na stanicu. Jeho príprava pre nasledujúci let STS-124, pri ktorom raketoplán Discovery kvôli nákladu nemôže niesť podobné rameno.
110. STS-124
EVA 1
Michael E. Fossum
Ronald J. Garan
3. jún 2008
16:24
3. jún 2008
23:12
6 hodín, 48 minút Uvoľnenie popruhov na robotickom ramene raketoplánu. Presun OBSS naspäť na raketoplán. Príprava laboratória Kibó JEM na inštaláciu. Výmena poškodenej časti Solar Alpha Rotary Joint na nosníku S3/S4. Inšpekcia poškodenia SARJ.
111. STS-124
EVA 2
Michael E. Fossum
Ronald J. Garan
5. jún 2008
15:04
5. jún 2008
22:15
7 hodín, 11 minút Nainštalovanie kamier na modul Kibó. Príprava na pripojenie logistického modulu laboratória Kibó. Príprava výmeny nádrže NTA.
112. STS-124
EVA 3
Michael E. Fossum
Ronald J. Garan
8. jún 2008
13:55
8. jún 2008
20:28
6 hodín, 33 minút Výmena nádrže NTA. Príprava japonského manipulátora. Inštalácia kamier.
113. Expedícia 17
EVA 1
Sergej Volkov
Oleg Kononenko
10. júl 2008
18:48
11. júl 2008
1:06
6 hodín, 33 minút Odstránenie pyrotechnickej nálože z pripojenej lode Sojuz[7]
114. Expedícia 17
EVA 2
Sergej Volkov
Oleg Kononenko
15. júl 2008
17:08
15. júl 2008
23:02
5 hodín 54 minút Inštalácia pripojovacieho cieľa na servisný modul Zvezda. Inštalácia experimentu Vsplesk. Narovnanie rádioantény. Odinštalovanie experimentu Biorisk.[8]
115. STS-126
EVA 1
Heide Stefanyshynová-Piperová
Steve Bowen
18. november 2008
18:09
19. november 2008
01:01
6 hodín, 52 minút Premiestnenie nádrže NTA. Výmena poškodených segmentov otočného spoja SARJ.
116. STS-126
EVA 2
Heide Stefanyshynová-Piperová
Robert S. Kimbrough
20. november 2008
17:58
21. november 2008
00:46
6 hodín, 45 minút Príprava na inštaláciu posledného bloku solárnych panelov. Práce na oprave otočného spoja SARJ.
117. STS-126
EVA 3
Heide Stefanyshynová-Piperová
Steve Bowen
22. november 2008
18:01
23. november 2008
00:58
6 hodín, 57 minút Výmena poškodených segmentov otočného spoja SARJ.
118. STS-126
EVA 4
Steve Bowen
Robert S. Kimbrough
24. november 2008
18:24
25. november 2008
00:31
6 hodín, 7 minút Dokončenie opravy otočného spoja SARJ.
119. Expedícia 18
EVA 1
Jurij Lončakov
Michael Fincke
23. december 2008
00:51
23. december 2008
7:01
6 hodín, 10 minút Inštalácia zariadenia, ktoré bude merať elektické prostredie v okolí stanice.

2009[upraviť | upraviť zdroj]

Misia Kozmonauti Začiatok (UTC) Koniec (UTC) Trvanie
120. Expedícia 18
EVA 2
Jurij Lončakov
Michael Fincke
10. marec 2009
16:22
10. marec 2009
21:11
4 hodiny, 49 minút
Inštalácia a aktivácia experimentu EXPOSE-R na univerzálnej vedeckej platforme modulu Zvezda, demontáž upevňovacej aramidovej pásky v mieste inštalácie zameriavacieho terča na povrchu modulu Pirs, dôkladná kontrola a fotografovanie exteriéru ruskej časti stanice.[9][10]
121. STS-119
EVA 1
Steven R. Swanson
Richard R. Arnold
19.marec 2009
17:16
19. marec 2009
23:23
6 hodín, 7 minút
Pripojenie nosníka S6 k nosníku S5, prepojenie káblov S5/S6, odomknutie vzletových aretačných poistiek transportných púzdier SABB panelov fotovoltaických batérií S6,

demontáž kýlového tŕňa nosníka S6, rozloženie panelu radiátora termoregulačného systému elektroniky S6.[11]

122. STS-119
EVA 2
Steven R. Swanson
Joseph M. Acaba
21. marec 2009
16:51
21. marec 2009
23:21
6 hodín, 30 minút
Príprava na demontáž akumulátorovej batérie fotovoltaických článkov ITS-P6. Rozloženie nechránenej plošiny pre náklad UCCAS. Inštalácia antény systému GPS pre navigáciu nákladných lodí typu HTV na povrch modulu Kibó. Rozloženie plošiny pre náklad na segmente ITS-S3 sa celkom nepodarilo.[12]
123. STS-119
EVA 3
Joseph M. Acaba
Richard R. Arnold
23. marec 2009
15:37
23. marec 2009
22:04
6 hodín, 27 minút
Dokončiť práce s nosníkom nákladu UCCAS na priehradovej konštrukcii ITS-P3 sa ani pri použití väčšej sily a kladiva nepodarilo. Dokončovacie práce na prepojovaní káblov na rozvodnej doske priehradovej konštrukcie ITS-Z1.[13]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NASA. Extravehicular Activities (EVA) Statistics Current as of 2/23/08 [online]. National Aeronautics and Space Administration Office of Space Operations, 2008-02-23, [cit. 2009-03-20]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. NASA. Station Crew Winds Up Ammonia Reservoir Jettison Spacewalk [online]. NASA, [cit. 2007-07-23]. Dostupné online.
  3. Spaceflightnow.com. Shuttle Endeavour readied for rollout to launch pad [online]. Spaceflight Now, [cit. 2007-07-23]. Dostupné online.
  4. Associated Press. Astronauts Take Spacewalk to Inspect Defective Solar Wing Mechanisms [online]. Fox News, 2007. Dostupné online.
  5. NASA. Spacewalkers Find No Solar Wing Smoking Gun [online]. NASA, 2007. Dostupné online.
  6. Tariq Malik. Space Station Commander Breaks Spacewalking Record [online]. Space.com, 2007. Dostupné online. (English)
  7. Astronauts handle explosives on daring spacewalk [online]. AP, 11.7.2008. Dostupné online.
  8. Russian Spacewalkers Outfit Station's Exterior [online]. NASA, 15.7.2008. Dostupné online.
  9. Brian Wagner. Space Station Astronauts Complete Space Walk Ahead of Shuttle Launch [online]. Voice of America, 2009/03/10, [cit. 2009-03-11]. Dostupné online.
  10. NASA. ISS On-Orbit Status 03/11/09 [online]. NASA, 2009/03/11, [cit. 2009-03-11]. Dostupné online.
  11. NASA. STS-119 MCC Status Report #08 [online]. NASA, 2009/03/19, [cit. 2009-03-19]. Dostupné online.
  12. NASA. STS-119 MCC Status Report #12 [online]. NASA, 21. marec 2009, [cit. 2009-03-21]. Dostupné online.
  13. NASA. STS-119 MCC Status Report #16 [online]. NASA, 23. marec 2009, [cit. 2009-03-23]. Dostupné online.