Zoznam vedných disciplín

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento článok obsahuje abecedný zoznam vied, vedných disciplín a náuk so základnou charakteristikou daných vied. Pod väčšinou hesiel sú tzv. "podriadky", kde sú systematicky určené (v uvedenom poradí) niektoré z týchto informácií:

  • (1.) pôvod slova, väčšinou grécky (gr.), často aj latinský (lat.);
  • (2.) veda (al. skupina vied), ktorá danú vedu "obsahuje", napr. optika je odborom fyziky, preto je pod heslom "optika" napísané fyzika a pred ňou šípka (↘);
  • (3.) iný názov (lingvistika = jazykoveda), príp. starší alebo novší ekvivalent (alergológia = alergiológia); poradie: synonymum, archaizmus, neologizmus

Mnoho vied má v slove obsiahnuté grécke slovo logos (λόγος) vo forme -lógia (-λογία), čo znamená slovo, reč, učenie. Niekde je použité aj slovo nomos (νόμος) vo forme -nómia (-νομία), čo grécky preložíme ako zákon.

A[upraviť | upraviť zdroj]

  • aerológia – študuje vyššie atmosférické vrstvy Zeme
    • gr. aér = vzduch; ↘ meteorológia
  • agnoiológia – pozri agnotológia
    • gr. agnoia = neznalosť
  • agnotológia – študuje (ľudskú) neznalosť
    • gr. agnósis = nevedia; agnoiológia
  • akarológia – študuje roztoče a kliešte
    • gr. akari = druh roztoča; ↘ zoológia
  • akustika – študuje zvuky, ich vznik, šírenie, frekvencie, vlastnosti atď.
    • gr. akouein = počuť; ↘ fyzika
  • akvaristika – študuje život rýb, vodných rastlín a i. v akváriách; využitie pri chovaní živočíchov a pestovaní rastlín v akváriách
  • algológia – študuje sinice a riasy
    • lat. alga = chaluha; ↘ botanika; fykológia
  • alergológia – študuje alergény a alergie
    • gr. alos = cudzí, iný + gr. ergon = reakcia; ↘ medicína; novšie alergiológia
  • anatómia – študuje štruktúru a systém organizmov
    • gr. ana-temnein = narezať; ↘ biológia/medicína
  • andragogika – študuje vzdelávanie a výchovu dospelých ľudí
    • gr. andrós = muž + gr. ágein = viesť; ↘ pedagogika
  • anestéziológia – študuje anestézie a anestetiká
    • gr. an = bez + gr. aisthesis = vnem; ↘ medicína
  • antropológia – študuje človeka
    • gr. anthropos = človek; ↘ spoločenské vedy
  • arachnológia – študuje pavúkovce
    • gr. arachne = pavúk; ↘ zoológia
  • archeológia – študuje ľudskú minulosť, taktiež odkrýva a dokumentuje vykopávky
    • gr. archaios = pradávny
  • archivistika – študuje sústreďovanie, spracovanie, opravu, ochranu a sprístupňovanie archívnych dokumentov verejnosti
    • ↘ (pomocné) historické vedy
  • astrobiológia – študuje pôvod pozemského života, život mimo Zeme a jeho vlastnosti, podmienky pre život a pod.
    • gr. astron = hviezda + gr. bios = život; exobiológia, xenobiológia
  • astrofyzika – študuje fyzikálne deje prebiehajúce vo vesmíre
    • gr. astron = hviezda + gr. fysikós = prirodzený; ↘ astronómia/fyzika
  • astrogeológia – študuje geológiu na rôznych vesmírnych telesách
    • gr. astron = hviezda + gr. gé = zem
  • astrológia – študuje vplyv hviezd a planét na človeka
    • gr. astron = hviezda, súhvezdie
  • astronómia – študuje vesmír a javy v ňom
    • gr. astron = hviezda, súhvezdie
  • autekológia – študuje ekológiu jedného druhu
    • gr. autos = sám, ja + gr. oikos = dom
  • axiológia – študuje hodnotenia a hodnoty; usiluje sa o zjednotenie opisov rôznych druhov hodnôt
    • gr. axia = hodnota; ↘ filozofia

B[upraviť | upraviť zdroj]

  • balistika – študuje pohyb striel a rakiet
    • gr. balein = vrhať; ↘ mechanika
  • biochémia – študuje chemické látky a chemické deje v živých organizmoch
    • gr. bios = život + egyp. keme = zem / arab. (zo slova alchýmia); ↘ biológia/chémia
  • biológia – študuje život a organizmy (na Zemi)
    • gr. bios = život
  • botanika – študuje rastliny a príbuzné organizmy (napr. sinice)
    • gr. botané = rastlina; ↘ biológia; staršie fytológia
  • bromatológia – študuje jedlá a pokrmy
    • gr. broma = jedlo

C[upraviť | upraviť zdroj]

D[upraviť | upraviť zdroj]

  • dejepis – študuje minulosť zo starých prameňov informácií
    • ↘ spoločenská veda; historická veda
  • dendrológia – študuje stromy a iné dreviny
    • gr. dendron = strom; ↘ botanika
  • dermatológia – študuje kožu, najmä jej choroby a liečbu takýchto chorôb
    • gr. dérma = koža; ↘ biológia/medicína
  • dialektológia – študuje teritoriálne dialekty (nárečia)
    • gr. dialektos = nárečie; ↘ jazykoveda
  • dietológia – študuje správnu životosprávu
  • dipterológia – študuje dvojkrídly hmyz (napr. muchy) z radu Diptera
    • gr. di = dva, dvojitý + gr. ptera = krídlo; ↘ entomológia
  • dynamika – študuje príčiny pohybu telies a pôsobenie síl na pohyb telies
    • gr. dynamis = sila; ↘ mechanika

E[upraviť | upraviť zdroj]

  • egyptológia – študuje dejiny starovekého Egypta, jeho históriu a umenie starých Egypťanov
    • ↘ orientalistika
  • ekológia – študuje vzťahy medzi organizmami navzájom a medzi nimi a životným prostredím
    • gr. oikos = dom; ↘ biológia
  • ekonómia – študuje vzácnosti a riešenie ich problému spoločenstvom
    • gr. oikos = dom; ↘ spoločenské vedy
  • embryológia – študuje všeobecný a individuálny vývoj eukaryotických jedincov v období od oplodnenia vajíčka po narodenie, príp. vyklíčenie
    • gr. embryon = nenarodený plod; ↘ biológia
  • energetika – študuje hospodárne získavanie a využívanie energie; z praktickej stránky ako priemyselné odvetvie dodáva energiu
    • gr. energeia = činnosť, výkon, aktivita (od energia)
  • enológia – študuje víno a vinárstvo
    • gr. oinos = víno
  • entomológia – študuje hmyz
    • gr. en-tomon = vrezaný; ↘ zoológia
  • environmentalistika – študuje životné prostredie, jeho znečistenie a ochranu prírody
    • ↘ ekológia
  • estetika – študuje prírodnú a umeleckú krásu, jej vysvetlenie, zákony a vplyv na ľudí a iné tvory
    • gr. aisthetikos = vnímavosť, cit pre krásu; ↘ filozofia
  • etika – študuje ľudské správanie, morálku a slušné chovanie
    • gr. ethos = zvyk, charakter; ↘ filozofia
  • etiológia – študuje pôvod a príčiny niečoho, napr. chorôb, výskytu určitých prírodných javov apod.
    • gr. aitia = dôvod
  • etnológia – študuje kultúrny vývoj a zmeny kultúry
    • gr. éthnos = ľud, národ; ↘ antropológia
  • etológia – študuje správanie zvierat, porovnáva ho so správaním človeka a skúma zákonitosti zvieracieho správania
    • gr. ethos = charakter; ↘ zoológia
  • etymológia – študuje pôvod slov
    • gr. etymon = pravda, istota; ↘ jazykoveda
  • exobiológia – pozri astrobiológia
    • gr. esos = vonkajší; xenobiológia

F[upraviť | upraviť zdroj]

  • farmakológia – študuje účinky liečiv a lieky od požitia po vylúčenie
    • gr. farmakon = liečivo/droga
  • felinológia – študuje mačky a mačkovité šelmy
    • gr. felis = mačka; ↘ zoológia
  • filológia – študuje jednotlivé jazyky a ich výtvory, prejavy a systémy a rozoberá svetovú literatúru
    • gr. filein = milovať
  • filozofia – študuje (a odpovedá na) sporné otázky týkajúce sa vesmíru, človeka, hodnôt, duše, lásky apod.
    • gr. filein = milovať + gr. sofia = múdrosť
  • floristika – študuje flóru určitého územia, z praktického hľadiska zbiera a opisuje rastliny danej oblasti
    • lat. Flora = rímska bohyňa kvetov; ↘ botanika
  • fonológia – študuje fonémy – najmenšie jednotky zvukového jazykového systému, a ich využívanie
    • gr. foné = zvuk, hlas; ↘ lingvistika
  • futurológia – študuje budúcnosť, predpokladá nové technológie, životné štýly, ale aj budúce ohrozenia či katastrofy
    • lat. futurum = budúcnosť
  • fykológia – pozri algológia
    • gr. fykos = chaluha; ↘ botanika
  • fyzika – študuje základné zákony prírody, jej stavbu a vývin
    • gr. fysikós = prirodzený; ↘ prírodné vedy
  • fyziológia – študuje funkcie organizmov a ich orgány či orgánové sústavy; taktiež priamo fyziológia ľudí alebo fyziológia rastlín
    • gr. fýsis = príroda; ↘ prírodné vedy

G[upraviť | upraviť zdroj]

  • gemológia – študuje drahé kamene, ich vznik, výskyt, hľadanie, spracovanie, vlastnosti a rozlíšenie od falošných či umelo vytvorených minerálov
    • ↘ mineralógia
  • genetika – študuje dedičnosť a premenlivosť organizmov
    • gr. genesis = pôvod, vznik; ↘ biológia
  • geológia – študuje zloženie, stavbu a historický vývoj Zeme
    • gr. gé = zem; ↘ geovedy
  • geografia – študuje krajinnú sféru, vzťahy medzi systémom prírodného prostredia a systémom ľudskej spoločnosti v priestore a čase
    • gr. gé = zem + grafein = opisovať, písať; ↘ zemepis
  • geometria – študuje vzťahy a zákony v (dvoj- i trojrozmernom) priestore
    • gr. gé = zem + gr. métron = miera; ↘ matematika
  • geomorfológia – študuje reliéf povrchu Zeme, aj vzhľadom na čas
    • gr. gé = zem + gr. morfé = forma; ↘ geovedy
  • gerontológia – študuje proces starnutia a ochorenia súvisiace so starobou
    • gr. géron = starý človek; ↘ medicína
  • grafológia – študuje rukopis(y)
    • gr. grafein = písať; ↘ psychológia
  • gynekológia – študuje choroby a poruchy ženských pohlavných orgánov a ich diagnostiku, liečbu a prevenciu pred nimi
    • gr. gyné = žena; ↘ medicína

H[upraviť | upraviť zdroj]

Ch[upraviť | upraviť zdroj]

  • chémia – študuje vlastnosti, zloženia, štruktúry, prípravy, premeny a zákonitosti prvkov, látok a ich zlúčenín
    • egyp. keme = zem / arab. (zo slova alchýmia)
  • chirurgia – diagnostikuje a lieči operatívne liečiteľné ochorenia a úrazy; ako veda zbiera znalosti pre praktickú chirurgiu
    • gr. cheirourgiké / lat. chirurgiae = ručná práca, umenie ručnej práce; ↘ medicína

I[upraviť | upraviť zdroj]

  • ideológia – tzv. veda ideí
    • gr. idea = myšlienka
  • ichtyológia – študuje ryby, príbuzné drsnokožce (žralok, raja) a i.
    • gr. ichthu = ryba; ↘ zoológia
  • imunológia – študuje imunitu, obranné reakcie proti baktériam či hubám a ich podstatu
    • lat. immunis = oslobodený (od daní, služieb apod.); ↘ biológia/medicína
  • indológia – študuje indické jazyky, dejiny a literatúru Indie
    • ↘ orientalistika
  • iránistika – študuje dejiny, literatúru, umenie a kultúru Iránu
    • ↘ orientalistika

J[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

  • kartografia – študuje mapy, znázorňovanie zemského povrchu a nebeskej klenby a vzťahy medzi objektami; prakt. zhotovovanie máp
    • gr. chartis = mapa
  • kinematika – študuje zmeny vzájomných polôh telies v priestore a čase
    • gr. kinein = hýbať sa; ↘ mechanika
  • klimatológia – študuje podnebie a priebeh klimatických zmien
    • gr. klima = región, oblasť, pásmo; ↘ atmosférické vedy
  • konchológia – študuje schránky mäkkýšov
    • lat. concha = mušľa; ↘ malakológia
  • kozmológia – študuje vznik a vývoj vesmíru
    • gr. kosmos = vesmír; ↘ astronómia
  • kriminológia – študuje kriminalitu, jej príčiny a ako jej predchádzať
    • lat. crimen = obvinenie
  • kryptológia – študuje utajovanie informácií alebo konkrétnejšie obsahov textových správ
    • gr. kryptos = skrytý
  • kryptozoológia – študuje a hľadá nedokázané živočíchy – draky, kolosálne kalmáry, yetti a i. (z legiend, cestovateľských pozorovaní); všeobecne neuznávané za vedu
    • gr. kryptos = skrytý; gr. zoon = zviera; ↘ zoológia
  • kulturológia – študuje kultúru
    • ↘ spoločenské vedy
  • kynológia – študuje psa po všetkých stránkach, jeho biovlastnosti, šľachtenie, výcvik i okrajovo psiu psychiku a veterinárstvo
    • gr. kynos = pes

L[upraviť | upraviť zdroj]

  • lekárstvo – pozri medicína
  • lexikológia – študuje slovnú zásobu (lexiku), jej význam a vývin
    • gr. lexis = slovo/výraz; ↘ lingvistika
  • lichenológia – študuje lišajníky – spoločenstvá húb a rias (al. húb a siníc)
    • gr. leichen = lišajník; ↘ botanika/mykológia
  • limnológia – študuje vnútrozemské vodné objekty (jazerá, rieky, vodné nádrže)
    • gr. límne = jazero; ↘ hydrológia
  • lingvistika – študuje jazyk (lingvistika) (reč)
    • lat. lingua = jazyk; ↘ filológia; jazykoveda
  • logika – študuje správne myslenie a vytvára pravidlá pre rozumné myšlienkové postupy
    • gr. logiké = mysliaci, rozumný; ↘ filozofia

M[upraviť | upraviť zdroj]

  • malakológia – študuje mäkkýše
    • gr. malákós; ↘ zoológia
  • mamalógia – pozri teriológia
    • ↘ zoológia
  • medicína – študuje choroby, ich príčiny a diagnostikuje a lieči ich
    • lat. medicina = lekárstvo, umenie liečiť; lekárstvo
  • mechanika – študuje pohyb, silu a zmeny vzájomných polôh telies
    • gr. mechaniké = umenie stavať stroje; ↘ fyzika
  • metafyzika – študuje bytie (jednoducho povedané)
    • gr. metá = za + gr. fysikós = prirodzený; ↘ filozofia
  • metalografia – študuje tuhé kovy a ich štruktúru
  • metalurgia – študuje získavanie kovov z rúd a výrobu a spracovanie kovov a zliatin
    • gr. metallon = kov + gr. urgos = činný, pôsobiaci; hutníctvo
  • meteorológia – študuje atmosféru, jej stavbu, vlastnosti a javy (najmä počasie)
    • gr. metéoron = "vysoko v oblakoch"
  • mikrobiológia – študuje jednobunkové a nebunkové organizmy, teda najjednoduchšie formy života
    • gr. mikros = malý + gr. bios = život; ↘ biológia
  • mineralógia – študuje minerály (nerasty) a ich vlastnosti
    • ↘ geológia; staršie nerastopis
  • morfológia – študuje tvar niečoho v rôznom chápaní; viacodborová veda: hydromorfológia, geomorfológia a i.
    • gr. morfé = forma
  • muzikológia – študuje hudbu, hudobnú teóriu, h. filozofiu atď.
    • gr. mousiké = hudba; ↘ estetika
  • mykológia – študuje huby ako ríšu domény eukaryoty
    • gr. mýkes = huba; ↘ biológia
  • myrmekológia – študuje mravce
    • gr. myrmex = mravec; ↘ entomológia

N[upraviť | upraviť zdroj]

  • nefrológia – študuje obličky a ich ochorenia
    • gr. nefros = oblička; ↘ medicína
  • neurológia – študuje nervovú sústavu a nervové choroby
    • gr. neuron = nerv; ↘ medicína
  • noológia – študuje myslenie a intelekt, smer náuky o duchovnom poznávaní vecí; opakom je agnotológia (pozri hore)
    • gr. noein = myslím (nous = myseľ)

O[upraviť | upraviť zdroj]

  • oceánológia – študuje oceány a moria, je blízka oceánografii
    • gr. okeanós = oceán
  • oftalmológia – študuje, stanovuje a lieči ochorenia oka
    • gr. ofthalmós = oko; ↘ medicína
  • onkológia – študuje, diagnostikuje a lieči nádorové choroby
    • gr. onkos = tumor; ↘ medicína
  • ontológia – študuje bytie, súcno z filozofického hľadiska
    • gr.; ↘ metafyzika
  • oológia – študuje vajcia, napr. vtáčie
    • gr. oo = vajíčko; ↘ zoológia
  • optika – študuje svetlo, jeho vlastnosti a svetelné javy
    • gr. optiké = vzhľad; ↘ fyzika
  • orientalistika – študuje niektoré africké a ázijské národy a ich vývin a kultúru; viaceré odvetvia, napr. indológia
  • ornitológia – študuje vtáky
    • gr. ornis = vták; ↘ zoológia
  • osteológia – študuje kosti (a iné kostné útvary, ako zuby) a ich rast, vlastnosti a účel
    • gr. osteon = kosť; ↘ anatómia

P[upraviť | upraviť zdroj]

  • paleoklimatológia – študuje podnebie a klimatické zmeny v geologickom praveku
    • ↘ klimatológia
  • paleontológia – študuje vyhynuté druhy organizmov
    • gr. palaiós = staroba
  • parazitológia – študuje parazity a ich hostiteľov
    • ↘ zoológia
  • patológia – študuje choroby, ich príčiny a bunkové či tkanivové zmeny spôsobené chorobami
    • gr. páthos = poškodenie, zranenie; ↘ medicína
  • pedagogika – študuje výchovu a vzdelávanie (najmä ľudí)
    • gr. paidós = dieťa + gr. ágein = viesť
  • pedológia I. – študuje deti po všetkých smeroch; pozri pedológia (dieťa)
    • gr. paidós = dieťa
  • pedológia II. – študuje pôdu, jej zložky, typy, vlastnosti, vplyvy, vznik…; pozri pedológia (pôda)
    • gr. pédon = pôda; pôdoznalectvo
  • petrochémia – študuje premenu ropy a zemného plynu na produkty ako benzín, asfalt či skvapalnený zemný plyn
    • gr. petros = skala + egyp. keme = zem / arab. (zo slova alchýmia)
  • petrológia – študuje horniny, ich stavbu, vznik, typy atď.
    • gr. petros = skala; ↘ geológia
  • planetológia – študuje planéty
    • ↘ astronómia/astrogeológia
  • pneumológia – študuje ochorenia pľúc, ako aj celej dýchacej sústavy a ich liečbu
    • gr. pneúmonas = pľúca; ↘ medicína
  • politológia – študuje politiku, jej formy, spôsoby atď. a politické inštitúcie
    • gr. politiké = umenie spravovať obec; ↘ sociálne vedy
  • primatológia – študuje primáty (ako rad), teda aj ľudí
    • lat. primus = najlepší (od primáty); ↘ zoológia
  • psychológia – študuje duševné javy – vlastnosti, procesy atď.
    • gr. psyché = duša

R[upraviť | upraviť zdroj]

  • rádiológia – odbor medicíny venujúci sa zobrazovacej diagnostike
  • religionistika – študuje viery, mytológie a kulty
    • lat. religio = náboženstvo, viera; ↘ antropologické/humanitné vedy
  • reológia – študuje deformácie a tokové vlastnosti rôznych hmôt
    • gr. rhei = tiecť; ↘ fyzika

S[upraviť | upraviť zdroj]

  • seizmológia – študuje zemetrasenia a všetko s tým súvisiace, ako aj základy o štruktúre Zeme
    • gr. seismos = zemetrasenie; ↘ geofyzika
  • sexuológia – študuje pohlavný život zo všetkých smerov
  • sinológia – študuje čínske jazyky, dejiny a kultúru Číny
    • lat. sino- = čínsky; ↘ orientalistika
  • skatológia – študuje výkaly
    • gr. skatós = výkal; ↘ biológia/medicína
  • sociológia – študuje spoločnosť
    • lat. socius = spoločník
  • somatológia – študuje ľudské telo zo všetkých aspektov – anatómie, fyziológie aj morfológie
    • ↘ biológia; teloveda
  • speleológia – študuje jaskyne, ich vznik a výskyt
    • gr. spelaion = jaskyňa; ↘ geomorfológia; jaskyniarstvo
  • statika – študuje telesá v pokoji al. priamočiarom pohybe a sily (v rovnováhe) na nich pôsobiace
    • ↘ mechanika
  • stereometria – študuje zákony a vzťahy v trojrozmernom priestore, skúma telesá
    • gr. stereos = telesný; ↘ geometria
  • stomatológia – študuje zuby, ich funkciu, miesto a pod.
    • ↘ medicína; zubné lekárstvo

T[upraviť | upraviť zdroj]

  • technológia – študuje tvorenie konečných výrobkov a služieb pomocou (technických a prírodovedných) poznatkov
    • gr. techné = zručnosť
  • teológia – študuje Boha
    • gr. théos = boh
  • terapeutika – študuje spôsoby liečenia, najmä chorôb
    • ↘ medicína
  • teriológia – študuje cicavce
    • gr. therion = zviera; ↘ zoológia; mamalógia
  • topológia
    • gr. topos = miesto; ↘ matematika
  • toxikológia – študuje negatívne vplyvy chemických zlúčenín, jedov, na organizmy
    • gr. toxikos = jed; ↘ chémia/medicína
  • turkológia – študuje dejiny, históriu a jazyk Turecka (turečtina)
    • ↘ orientalistika
  • typológia I. – študuje delenia rôznych vecí a javov (z biológie, histórie apod.), ako aj spôsoby týchto delení
    • gr. typos = vzor, predobraz
  • typológia II. – študuje súlad Starého a Nového zákona z Biblie
    • gr. typos = vzor, predobraz; ↘ teológia

U[upraviť | upraviť zdroj]

  • ufológia – študuje objekty UFO; všeobecne neuznávané za vedu
    • angl. UFO (skr.) = neidentifikovateľný lietajúci objekt
  • urológia – študuje choroby vylučovacej a pohlavnej sústavy mužov
    • gr. uron = moč; ↘ medicína/chirurgia

V[upraviť | upraviť zdroj]

  • venerológia – študuje pohlavné choroby, z praktickej stránky ich určuje a lieči
    • lat. venereus; ↘ medicína
  • veterinárstvo – študuje a lieči choroby zvierat, zaoberá sa aj neškodlivosťou živočíšnych surovín
    • lat. veterinae; ↘ medicína
  • vexilológia – študuje vlajky, prápory a štandardy
    • lat. vexillum = vlajka rímskych vojakov; ↘ historické vedy
  • viktimológia – študuje obete trestných činov a ich životný štýl
    • lat. victima = obeť; ↘ kriminológia
  • virológia – študuje víry, viroidy apod.
    • lat. virus = jed; ↘ biológia/medicína
  • vulkanológia – študuje sopky, ich stavbu, produkty (napr. láva) a erupcie
    • lat. Vulcan = rímsky boh ohňa

X[upraviť | upraviť zdroj]

Z[upraviť | upraviť zdroj]