Zubenelgenubi

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zubenelgenubi alebo Zuben El Genubi (α Lib / α Librae / Alfa Librae) je druhá najjasnejšia hviezda v súhvezdí Váhy. Jej názov znamená Južné (ľavé) klepeto. Názov pochádza ešte z čias, keď súhvezdie Váhy tvorilo časť súhvezdia Škorpión. Jej ďalšie názvy sú Kiffa Australis alebo Elkhiffa Australis, čo znamená to isté.

Je to vizuálna dvojhviezda, ktorej zložky sú od seba vzdialené 4´. V skutočnosti sú tieto zložky od seba vzdialené na 140-násobok priemernej vzdialenosti Pluta od Slnka. Tomu zodpovedá vzdialenosť 730 svetelných hodín. Hlavná zložka je hviezda hlavnej postupnosti spektrálneho typu A3, ktorú obieha slabá biela hviezdička spektrálneho typu F4 IV. Napriek tomu je aj táto slabšia zložka jasnejšia a teplejšia ako Slnko. Vizuálne jasnosti zložiek sú 2,75 a 5,15 magnitúd. Doba obehu je zhruba 200 000 rokov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • PLAUCHOVÁ, Jana. Súhvezdia od Andromedy po Žirafu. Redakcia Eduard Koči; ilustrácie Peter Zimnikoval; Beata Zimnikovalová, Michal Mojžiš, Tibor Krátky. prvé vyd. Hurbanovo : Slovenská ústredná hvezdáreň Hurbanovo, 2023. 592 s. ISBN 978-80-89998-357. Kapitola Váhy, s. 129.