Mrakodrap

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Taipei 101, v súčasnosti tretia najvyššia budova sveta

Mrakodrap je vysoká budova s výškou nad 150 metrov (niekedy aj nad 100 metrov) alebo výšková budova s kovovou nosnou konštrukciou, ktorá nesie väčšinu hmotnosti budovy. Za mrakodrap sa vo všeobecnosti nepovažuje vyhliadková veža alebo vysielač. Budovy s výškou menšou ako 150 metrov sa častejšie nazývajú výškové budovy.

Anglická podoba výrazu (skyscraper) vznikla v Spojených štátoch amerických, kde boli postavené prvé mrakodrapy. Neskôr sa rozšírili do veľkých miest celého sveta. Najvyšší mrakodrap na svete je v súčasnosti Burdž Chalífa v meste Dubaj v Spojených arabských emirátoch s výškou 828 metrov.

Zatiaľ čo pri starších budovách bola ich výška motivovaná praktickými alebo ideovými dôvodmi (majáky, kostolné veže), dôvody, ktoré viedli k stavbe mrakodrapov, sú komerčné. S rastom mestskej populácie v druhej polovici 19. storočia sa zvyšovali nároky na výstavbu, čo viedlo k výraznému zvýšeniu cien stavebných pozemkov. V Chicagu bol priamym impulzom na výstavbu mrakodrapov veľký požiar v roku 1871. Dôležitú úlohu zohral aj začiatok priemyselnej výroby ocele a vývoj výťahov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Home Insurance Building

Prvý mrakodrap bol postavený v rokoch 1884 – 1885 v Chicagu a to desaťposchodový Home Insurance Building. Dnes už jeho výška nie je výnimočná, no architekt William Le Baron Jenney tu prvýkrát použil rámovú nosnú konštrukciu. Celú tiaž nesie namiesto nosných stien oceľová konštrukcia. Tento vynález bol základným kameňom v ďalšom vývoji skeletových stavieb.

Aj Spojené kráľovstvo prispelo skorými mrakodrapmi. K prvým patril v tom čase najväčší hotel sveta, Grand Midland Hotel, známy ako St Pancras Chambers v Londýne, otvorený v roku 1873. Jeho hodinová veža dosiahla výšku 82 m.

New York City a Chicago už od skorého vývoja mrakodrapu súťažili medzi sebou o najvyššiu budovu sveta. V roku 1895 v New Yorku dokončili American Surety Building, ktorou získali prvenstvo. Chicago stanovilo maximálnu výšku budov a to 40 podlaží, čím ponechalo víťazstvo na dlhý čas New Yorku. Tam sa začali obchodníci predbiehať medzi sebou s túžbou získať titul najvyššej budovy sveta. Od roku 1930, kedy bola postavená Chrysler Building a roku 1931 Empire State Building, sa tieto stavby držali na rebríčku najvyšších budov až 40 rokov. Od tohto roku sa začali objavovať mrakodrapy aj v Latinskej Amerike (São Paulo, Caracas, Mexiko) a v Ázii (Tokyo, Šanghaj, Hongkong, Singapur, Mumbai, Jakarta, Kuala Lumpur, Taipei, Bangkok).

Po druhej svetovej vojne naplánoval Sovietsky zväz výstavbu 8 masívnych mrakodrapov v Moskve, z ktorých bolo nakoniec zrealizovaných 7, dnes prezývaných "Stalinskije vysotki" či Sedem sestier. Európa taktiež začala postupne prispievať mrakodrapmi, začala v Madride, v Španielsku, v 50. rokoch. Nakoniec sa začali objavovať aj v Afrike, Stredovýchodnej Ázii a Oceánii (predovšetkým v Austrálii) koncom 50. a začiatkom 60. rokov 20.storočia.

Silueta Chicaga nedovolila presiahnuť výškové obmedzenie, až kým ho nezrušili v roku 1960. Nasledujúcich 15 rokov vyrástli mnohé veže, vrátane 442-metrovej Sears Tower. Chicago prežíva v súčasnosti stavebný boom, ktorý výrazne zmení siluetu mesta. Od roku 2000 postavili viac než 40 budov s minimálnym počtom 50 podlaží. Chicago Spire, Trump International Hotel and Tower (Chicago), Waterview Tower, Mandarin Oriental Tower, 29 – 39 South LaSalle, Park Michigan, a Aqua sú len niektoré z významných projektov.

Hongkong je ďalším mestom s veľkým množstvom mrakodrapov a predpokladá sa ešte s ďalším početným nárastom, ktorý vyžaduje potreba ďalších administratívnych, ako aj obytných priestorov v tejto oblasti. Nový komplex v Kowloon zahrňuje viac polyfunkčných veží, jedna z nich by mala mať 118 podlaží.

Chicago, Hongkong a New York, známe ako „veľká trojka“, majú najpôsobivejšie siluety. Mnoho ďalších veľkých miest však prežíva obrovský boom vo výstavbe mrakodrapov napríklad Šanghaj v Číne, Dubaj v Spojených arabských emirátoch a Miami v USA.

Súťaž o najvyšší mrakodrap na svete[upraviť | upraviť zdroj]

Skyscrapercompare
Chrysler Building
Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam najvyšších budov sveta

Na začiatku 20.storočia bolo centrom architektonického smeru Beaux-Arts New York. Priťahoval takých talentovaných architektov ako napríklad Stanford White a Carrere and Hastings. S pokrokovým storočím prichádzali stále lepšie konštrukčné a inžinierske technológie a New York sa stal ohniskom pretekov o najvyššiu budovu sveta. Siluetu mesta rýchlym tempom komponovali početné mrakodrapy, z ktorých mnohé sa stali ikonami architektúry 20.storočia.

  • Flatiron Building (žehlička), vysoká 87 m, sa po jej dokončení v roku 1902 patrila k najvyšším budovám mesta. Bola jednou z prvých budov s oceľovou rámovou konštrukciou, keďže takúto výšku by bolo veľmi ťažké dosiahnuť inou konštrukčnou metódou.
  • Woolworth Building, neo-gotickú „Katedrálu obchodu“ navrhol Cass Gilbert.[1] Dokončená bola roku 1913,[1] a tak sa so svojou výškou 241 metrov stala v tom čase najvyššou budovou sveta. Tento post zastávala až do roku 1930, keď ju prekonala 40 Wall Street.
  • V tom istom roku získala prvenstvo Chrysler Building, ktorá dosiahla výšku 319 m. Navrhol ju architekt William Van Alen. Toto majstrovské dielo v štýle Art Deco je do dnešných dní jednou z najobľúbenejších ikon obyvateľov mesta New York.
  • Empire State Building, prvá budova, ktorá má viac ako 100 podlaží (presne 102), bola dokončená v roku 1931. Návrh pripravili architekti Shreve, Lamb a Harmon v štýle Art Deco. Vežu pomenovali podľa prezývky štátu New York. Na vrchole je anténa, ktorá vytŕča až do výšky 448 m. Na dlhý čas sa stala najvyššou budovou sveta.
  • Porazilo ju až World Trade Center dokončené v roku 1973, známe pod prezývkou „The Twin Towers“ (dvojičky). 11. septembra 2001 sa po teroristickom útoku obe budovy zrútili. Empire State Building sa opäť stalo najvyššou budovou v New York City.

Prvenstvo najvyššej budovy udržali Spojené Štáty do roku 1997, kedy otvorili Petronas Towers v Kuala Lumpur, v Malajzii. O ďalší rekord sa postarala opäť Ázia a to roku 2004 otvorením Taipei 101 v meste Taipei, na Taiwane. V roku 2009 prekonal všetky doterajšie rekordy mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji s výškou 828 metrov, v Spojených Arabských Emirátoch.

Mrakodrapy na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

Tower 115, oficiálne najvyššia budova na Slovensku
Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam výškových budov v Bratislave

Na Slovensku sa v súčasnosti nachádza mrakodrap vyhovujúci definícii (výška 150 metrov). Prvou obývateľnou výškovou budovou na Slovensku bol obytný dom Manderlák v Bratislave, ktorý je pomenovaný po Rudolfovi Manderlovi, s výškou 45 metrov. V súčasnosti sa prevažná väčšina moderných výškových budov na Slovensku nachádza a stavia v Bratislave. Aktuálne je najvyššia budova s výškou 161 metrov Eurovea Tower ako kancelárska budova. Bude súčasťou nákupného centra Eurovea 2. V Košiciah sa práve teraz nenachádza žiadna budova podobná mrakodrapu.

Mrakodrapy v Česku[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam najvyšších budov v Česku

V Česku sa v súčasnosti nenachádza žiadny mrakodrap vyhovujúci definícii (výška 150 metrov). Väčšina výškových budov sa nachádza v Prahe a niekoľko v Brne, hoci v Bratislave sa ich nachádza a stavia viac ako v Prahe a Brne dokopy. Najvyššou budovou v Česku je výšková budova AZ Tower v Brne s výškou 111 metrov, 2. najvyššia je City Tower v Prahe s výškou 109 metrov, nasleduje City Empiria s výškou 104 metrov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Study for Woolworth Building, New York [online]. 1910-12-10, [cit. 2013-07-25]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Mrakodrap

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]