Pomoc:Ako upravovať stránku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Wikipediáni vytvorili video, ktoré vás oboznamuje s dvoma témami – Základom upravovania a ako byť smelí pri úprave stránky. Dostupné sú titulky v dolnom paneli

Wikipédia je WikiWiki, čo znamená, že každý môže ľahko upravovať každý článok a uverejniť zmeny ihneď. Táto stránka je popisom Wiki značiek.

Je veľmi ľahké upravovať Wiki stránku. Jednoducho klikni na odkaz „Upraviť“ (horná pravá časť stránky) na zmenu stránky, alebo klikni na odkaz „Diskusia“ a následne na odkaz „Upraviť“ na zápis do zodpovedajúcej diskusnej stránky. Toto otvorí stránku s editovateľným textboxom obsahujúcim editovateľný text danej Wiki stránky.

Na záver napíš krátke zhrnutie úprav do malého textového poľa pod editovacím boxom a keď skončíš stlač „Publikovať zmeny“! Pred samotným uložením zmien si môžeš zobraziť náhľad. Záleží od systému, stlačenie klavésy Enter keď nie je editovací box aktívny (vnútri nie je zobrazený žiadny kurzor) môže mať rovnaký efekt ako stlačenie Save.

Použite prosím nestranný pohľad na vec a prosím citujte vaše zdroje (en) takže iní môžu skontrolovať a rozšíriť vašu prácu.

Často je pohodlnejšie skopírovať text do vášho obľúbeného textového editora, tam ho upraviť a skontrolovať preklepy a následne vložiť text späť do prehliadača. Toto je tiež cesta ako mať lokálnu záložnú kópiu stránok ktoré práve robíte, takže môžete robiť zmeny offline. Niektoré textové editory môžu byť prispôsobené na editáciu člankov Wikipédie: pozri zobrazovanie syntaxe (en).

Po tvorbe novej stránky je dobré:

  • na zobrazenej stránke použiť odkaz Odkazy na túto stránku na kontrolu už existujúcich odkazov na stránku a uistiť sa, že všetky očakávajú rovnaký význam aký ste práve dodali;
  • použiť tlačidlo Hľadaj na spustenie prehľadávania Wikipédie pomocou Google pre nadpis vášho článku (a možné varianty), na nájdenie článkov, ktoré sa o ňom zmieňujú a spraviť z nich odkazy tam, kde je to vhodné;
  • skontrolovať zodpovedajúce články vo Wikipédiach iných jazykov.

Drobná úprava[upraviť | upraviť zdroj]

Ak upravujete stránku ako prihlásený používateľ, máte možnosť označiť úpravu ako „drobnú úpravu“. Je otázkou osobných preferencií kedy tento spôsob používať. Základné pravidlo je, že úprava stránky, kde opravujete preklepy, formátovanie a menšie reorganizovanie textu, má byť označená ako „drobná úprava“. Veľká úprava je vlastne to, čo robí záznam hodnotnejším a pre niekoho kto chce sledovať články podrobne, takže vlastne každá „reálna“ zmena, týkajúca sa hoc jedného slova je veľká úprava. Táto vlastnosť je dôležitá, lebo užívateľ sa môže rozhodnúť skryť drobné úpravy vo svojom pohľade Posledných úprav, na udržanie množstva zmien na zvládnuteľnej úrovni.

Dôvod pre nemožnosť drobnej úpravy pre neprihláseného užívateľa je, že vandalizmus (en) nemôže byť označený ako drobná úprava, v tom prípade by ostal nespozorovaný dlhšie. Toto obmedzenie je tiež dôvod na prihlásenie sa.

Označenie reálnej zmeny ako drobná úprava je považované za zlé správanie a o to horšie ak zahŕňa mazanie nejakého textu. Ak omylom označíte úpravu ako malá, urobte ďalšiu úpravu a označte ju ako veľká a napíšte do Zhrnutia Úprav text: „predchádzajúca úprava bola veľká“. Na správne uloženie stránky musí byť spravená minimálne triviálna úprava, jednoduché otvorenie edit box-u a uloženie (bez žiadnych zmien) nepomôže. Taktiež nepomôže pridanie bieleho znaku na koniec riadku alebo nový riadok na konci stránky, v týchto prípadoch je úprava zrušená a text Zhrnutia Úprav zabudnutý. No môžete napríklad pridať extra medzeru medzi dve slová, zalomenie riadku (changing the number of line breaks at that point from 0 to 1 or from 2 to 3, not from 1 to 2), tieto zmeny sú zachované vo wikitexte a zaznamenané ako úprava, hoci samotné nemenia výsledný vzhľad stránky.

Wiki značky[upraviť | upraviť zdroj]

Presný a aktuálny popis wiki značiek je na stránke Pomoc:Wikitext.

Ak chcete vyskúšať editovacie značky bez rizika poškodenia stránky, môžete použiť Pieskovisko.