Chocolate Hills

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Čokoládové vrchy)
Chocolate Hills

Chocolate Hills (doslova Čokoládové vrchy) sú kužeľovité kopce na filipínskom ostrove Bohol nadobúdajúce v období sucha čokoládovú farbu. Pre svoju výnimočnosť boli navrhnuté na zápis na listinu Svetového dedičstva UNESCO.

Bohol je jeden z Visayských ostrovov, ktoré ležia v centrálnej oblasti Filipín. Tomuto ostrovu, veľkému asi ako Malorka, prislúcha osobité miesto vo filipínskej histórii. Práve tu totiž bola roku 1565 uzavretá prvá formálna dohoda medzi obyvateľmi ostrova a španielskym kráľovstvom. Miestny náčelník Datu Sikatua uzavrel zmluvu o priateľstve s Miguelom Lopezom de Legazpi, vyslancom kráľa Filipa II., podľa ktorého bolo súostrovie pomenované. Títo dvaja muži spečatili zmluvu vypitím vína s prímesou vlastnej krvi, ktorú nakvapkali do pohára zo svojich prerezaných zápästí. Odvtedy sa tento dokument nazýva pokrvná zmluva. Pre dnešných Filipíncov je však ostrov predovšetkým krajinou Čokoládových vrchov. Na rozľahlej plošine v strede ostrova sa nachádza 1268 strmých, pravidelných kopčekov, ktorých vrcholy dosahujú výšku od 30 do 100 metrov.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Chocolate Hills majú tvar navzájom si podobných kužeľov či kupol a stoja v skupinách. Ich svahy sú porastené trsmi tvrdej trávy, ktoré v období sucha od februára do mája tak zoschnú, že sa kopce sfarbia do čokoládova. Po prívaloch výdatných tropických dažďov sa kopce opäť zazelenajú. Ich pôvod nie je jednoznačne objasnený, ale je zrejmé, že ich vznik podmienilo vlhké oceánske podnebie Filipín a vlastnosti vápenca, z ktorého sú tvorené. Na rozdiel od kužeľového krasu v Číne, alebo škrapových polí v Dinárskom krase nie sú filipínske vápence celkom čisté. Prímesi iných prvkov a minerálov spôsobujú, že vápence sú odolnejšie proti zvetrávaniu a aj ich vrstvovitosť je menšia, a preto tu nevznikajú podzemné jaskyne. Vrstva pôdy a trávny porast navyše chránia vápenec pred bezprostredným pôsobením dažďovej vody.

Legendy ostrovanov z Boholu však majú pre dôvod Čokoládových vrchov iné vysvetlenie. Podľa jednej povesti vďačia vrchy za svoj vznik neopätovanej láske. Obor Arogo vášnivo miloval krásnu pozemšťanku Aloyu a rozhodol sa uniesť ju. Ona však jeho dvorenie odmietala, chradla a nakoniec zomrela. Zarmútený obor sa nevedel so smrťou milovanej ženy zmieriť a chcel svoj smútok vyplakať. Čokoládové vrchy sú skamenené slzy nešťastného obra.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]