Académie des sciences

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jean Baptiste Colbert predstavuje Ľudovítovi XIV. prvých členov Akadémie vied v roku 1667

Académie des sciences (slov. Akadémia vied), v roku 1666 pri jej založení pod názvom l’Académie royale des sciences, je jedna z piatich akadémií zoskupených do Institut de France. Združuje francúzskych vedcov a pridružuje vybraných zahraničných vedcov. Podporuje a ochraňuje ducha výskumu a prispieva k pokroku vo vedách a ich aplikáciách.

Súčasná Académie des sciences[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1816 Académie des sciences našla svoju autonómiu v rámci reformovaného inštitútu Institut de France. Najvyšší predstaviteľ štátu zostal jej ochrancom. Dôležitý vývoj nastal v roku 1835, keď pod vplyvom Françoisa Arago začali vychádzať prvé vydania Comptes rendus, ktoré sa stali najdôležitejším nástrojom šírenia výsledkov výskumov a vedeckých prác domácich a zahraničných vedcov.

Na začiatku 20. storočia Académie des sciences z dôvodov zmien v demografii zaznamenala relatívny pokles vplyvu. Zoči-voči zrýchlenému rozvoju vedeckých výskumov vo Francúzsku musela Académie des sciences prispôsobiť štruktúry.

Uskutočnila hlbokú reformu. Prvá zmena 2. mája 2002 umožnila zvolenie 26 nových členov. Druhá zmena bola vyhlásená 31. januára 2003. Zákon o výskumnom programe č. 2006-450 z 18. apríla 2006 urobil z Académie des sciences právnickú osobu podľa verejného práva s osobitným postavením.

Bližšie informácie v hlavnom článku: Zoznam členov akadémie vied Francúzska

Účasť žien[upraviť | upraviť zdroj]

Académie des sciences odmietla Émilie du Châtelet (†1749) a Mariu Curieovú-Skłodowskú napriek jej udelenej Nobelovej cene za fyziku v 1903. Prvou korešpondujúcou členkou Académie des sciences bola Marguerite Perey v roku 1962. Prvou riadnou zvolenou členkou sa stala Yvonne Choquet-Bruhat v roku 1979.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]