Aleksander Wolszczan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Aleksander Wolszczan
poľský astronóm
poľský astronóm
Narodenie29. apríl 1946 (77 rokov)
Szczecinek, Poľsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Aleksander Wolszczan

Aleksander Wolszczan [aleksander volščan] (* 29. apríl 1946, Szczecinek, Poľsko) je poľský astronóm, objaviteľ prvých planét mimo slnečnú sústavu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1969 ukončil Univerzitu Mikuláša Kopernika v Toruni. V roku 1973 absolvoval stáž v Ústave Maxa Plancka v Bonne. V roku 1975 získal na materskej univerzite doktorát z fyziky za prácu venovanú pulzarom. Od roku 1982 je trvale v zahraničí.

V októbri 1991 s pomocou rádioteleskopu v Arecibo (Portoriko) objavil prvé tri planéty mimo slnečnú sústavu (tzv. extrasolárne planéty), ktoré krúžia okolo pulzaru PSR B1257+12 v súhvezdí Panny. Objav bol oficiálne oznámený na zjazde Americkej astronomickej spoločnosti v Atlante v januári 1992. Dňa 22. marca 1994 publikoval úplné výsledky svojho objavu. Vo februári 2005 na konferencii v Aspene v Colorade oznámil, že spolu s Maciejom Konackim objavil v tomto systéme ešte štvrtú planétu.

Od roku 1992 vedie výskum a prednáša ako profesor astronómie a astrofyziky na Štátnej univerzite v Pensylvánii (Penn State) a na svojej materskej univerzite. Bol ocenený časopisom Nature ako autor jedného z 15 základných objavov z fyziky, ktoré tento časopis publikoval. Je členom Poľskej akadémie vied.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aleksander Wolszczan na českej Wikipédii.