Alexej Stanislavovič Jelisejev

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alexej Jelisejev
kozmonaut NPO Energija
Št. príslušnosťZSSR/Rusko
Narodenie13. júl 1934 (89 rokov)
Žizdra, Ruská SFSR, ZSSR (dnešné Rusko)
Iné zamestnanieinžinier
Čas vo vesmíre8 dní, 22 hodín, 20 minút
Kozmonaut od27. mája 1968
MisieSojuz 4, Sojuz 5, Sojuz 8, Sojuz 10
Znaky misií
Kozmonaut do19. decembra 1985

Alexej Stanislavovič Jelisejev (rus. Алексей Станиславович Елисеев; * 13. júl 1934, Žizdra[1]) je bývalý sovietsky kozmonaut.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po ukončení 10. triedy sa prihlásil na Baumannovu vysokú technickú školu. Matka bola chemička, stala sa doktorkou vied a k učeniu ho cieľavedomo viedla. Na vysokej škole sa venoval hlavne teórii automatického riadenia a potom rozvoju kozmickej techniky. Získal titul majster športu, bol šampiónom ZSSR v šerme.[2] Zaujímal sa o maliarstvo a rád navštevoval výstavy.

Medzi kozmonautov sa dostal neskoro, ale veľmi rýchlo zvládol prípravné etapy a na začiatku roku 1969 už odštartoval z Bajkonuru v lodi Sojuz 5 na obežnú dráhu Zeme. Partnermi mu boli kozmonauti Volynov a Chrunov. Na obežnej dráhe prešli do lode Sojuz 4 (prvý prestup posádok vo vesmíre na svete) a s ňou sa vrátil na Zem. Ešte v tom istom roku štartoval do vesmíru po druhýkrát, bolo to v Sojuze 8 so Šatalovom, na obežnej dráhe leteli spoločne so Sojuzom 6 a Sojuzom 7 (prvý hromadný let troch kozmických lodí). A za necelé dva roky bol v Sojuze 10 so Šatalovom a Rukavišnikovom, pripojili sa k novej orbitálnej stanici Saľut 1. Pri všetkých letoch bol vo funkcii palubného inžiniera-technika. Neskôr sa stal doktorom technických vied, bol riaditeľom programu Sojuz-Apollo za sovietsku stranu. V roku 2007 sa zúčastnil XX. Medzinárodného planetárneho kongresu v Škótsku.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha : Mladá fronta, 1982. Kapitola Kosmonauti-specialisté SSSR, s. 355.
  2. CODR, Milan. O kosmických dnech a nocích. Praha : Práce, 1987. Kapitola První spojení, s. 8.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Alexej Jelisejev na českej Wikipédii.