Amiibo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo

Amiibo (štylizované ako amiibo) je séria zberateľských figúrok a kariet vyrábaná japonskou firmou Nintendo. Predávať sa začali v novembri roku 2014.[1] Všetky figúrky i karty v sebe majú zabudovaný NFC čip, vďaka čomu môžu byť naskenované konzolami Nintendo 3DS, Wii U a Nintendo Switch, a tak odomykať exkluzívny obsah v hrách.

Takmer všetky Amiibo figúrky a karty predstavujú postavy z rôznych videoherných sérií od Nintenda, ale zastúpených je aj zopár ikonických sérií tretích strán, ako napríklad Pac-Man, Castlevania, alebo Mega Man.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Nintendo prvýkrát odhalilo koncept digitálne interaktívnych figúrok v máji 2014, vtedy ešte pod názvom Nintendo Figurine Platform.[2] V júni 2014 bola na americkej výstave E3 odhalená prvá séria figúrok (na motívy videohernej série Super Smash Bros.) pod novým názvom amiibo.

Potom, ako boli prvé figúrky uvedené na trh, dopyt po nich ďaleko presahoval ponuku. To viedlo k často kritizovanému nedostatku figúrok v obchodoch, za čo sa vtedajší riaditeľ Satoru Iwata ospravedlnil a sľúbil zvýšenie produkcie.[3]

Hardvérová podpora[upraviť | upraviť zdroj]

Konzoly Wii U a Nintendo Switch vo svojich ovládačoch obsahujú NFC čítačku, akékoľvek Amiibo stačí jednoducho priložiť k nim, čo aktivuje špeciálne funkcionality v podporovaných hrách.

Amiibo sú podporované aj prenosnými konzolami Nintenda: konzoly radu New Nintendo 3DS v sebe majú zabudovanú čítačku, avšak predchádzajúce modely (pôvodné Nintendo 3DS a Nintendo 2DS) vyžadujú pripojenie periférneho adaptéra, ktorý sa predáva samostatne.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PHILLIPS, Tom. Super Smash Bros. Wii U and Amiibo release dates announced [online]. eurogamer.net, 2014-10-07, [cit. 2019-12-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. PITCHER, Jenna. Nintendo reveals NFC Nintendo Figurine Platform for Wii U and 3DS [online]. polygon.com, 2014-05-07, [cit. 2019-12-01]. Dostupné online. (po anglicky)
  3. Satoru Iwata Will Return as Nintendo Direct Host, Apologises Again for amiibo Shortages [online]. nintendolife.com, 2015-05-31, [cit. 2019-12-01]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]