Amy Winehouse

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Amy Winehouse
Amy počas vystúpenia na Glastonbury, 2007
Amy počas vystúpenia na Glastonbury, 2007
Základné informácie
Popis umelca britská speváčka
Rodné meno Amy Jade Winehouse
Narodenie 14. september 1983
Anglicko Londýn, Anglicko
Úmrtie 23. júl 2011 (27 rokov)
Londýn, Anglicko
Žáner Soul, R&B, džez, funk, doo-wop, swing
Hrá na nástrojoch spev, gitara
Typ hlasu Contralto.[1]
Vydavateľstvá Island, Lioness Records, Universal Republic (U.S.)
Webstránka www.amywinehouse.co.uk

Amy Jade Winehouse (* 14. september 1983, Londýn, Anglicko – † 23. júl 2011, Londýn, Anglicko) bola anglická jazzová, soulová a R&B speváčka a textárka, známa svojím hlbokým a výrazným hlasom. Jej debutový album Frank, ktorý vyšiel v roku 2003 sa stal veľmi populárnym. Pomohla tomu hlavne pilotná pieseň „Stronger than Me“. Celosvetového úspechu sa ale dočkala až s druhým albumom Back to Black, ktorý vyšiel v roku 2006 a pochádza z neho úspešná pieseň „Rehab“. Zomrela ako 27-ročná na otravu alkoholom.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Amy sa narodila v Londýne v židovskej rodine, kde sa počúval hlavne jazz. Jej otec Mitchell Winehouse bol taxikár a matka pracovala v lekárni.

Zhruba v desiatich rokoch začala pôsobiť v amatérskej rapovej skupine Sweet'n'Sour.

Hudobne ju ovplyvnilo mnoho osobností rôznych žánrov, napríklad Carole King, Prince alebo Madonna. V 16 rokoch začala spievať profesionálne a podpísala prvú zmluvu s vydavateľstvom.

2003 – 2004: Frank[upraviť | upraviť zdroj]

Amyin debutový album vyšiel v roku 2003. Všetky texty na albume si napísala sama a hudba bola ovplyvnená hlavne jazzom. Kritika na album bola veľmi pozitívna, Amy sa mohla tešiť hlavne porovnaniu s Macy Gray.

Na rebríčkoch v Británii sa albumu darilo, pohyboval sa na najvyšších priečkach. To vynieslo albumu i niekoľko nominácií na Brit Awards, kde vyhrala v kategórii Najlepšia pieseň za song "Stronger than Me".

Neskôr sa priznala, že si stojí iba za 80% albumu, pretože sa jej do nahrávania veľa miešal label a to sa jej nepáčilo, ale že je zároveň na svoj album pyšná, aj keby niektoré veci urobila na ňom úplne inak.

2006 – 2007: Back to Black[upraviť | upraviť zdroj]

Album Back to Black vyšiel v roku 2006 a debutoval na siedmom mieste. Neskôr sa ale prepracoval až na najvyššie umiestenie v britskom rebríčku. Hlavnú zásluhu na tom mala pieseň "Rehab", kde s úprimnosťou popisuje svoju náklonnosť k alkoholu, za ktorú ju chcel manažér poslať do protialkoholickej liečebne, ona sa ale vzoprela a celý manažérsky tím vyhodila a začala pracovať s novými ľudmi. Album Back to Black sa dostal tiež na americký trh, kde sa mu veľmi darilo. Najvyššie sa dostal na 6. miesto.

18. mája 2007 sa Amy vydala za svojho priateľa v Miami na Floride.

V júni 2007 bola jednou z hlavných hviezd na festivale Glastonbury.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Amy bola už od útleho veku veľmi problémová, ako v škole tak aj doma. Niekoľkokrát musela prestupovať z jednej školy do druhej. Učitelia ju nemali radi kvôli jej rebelskej povahe.

V puberte prišli problémy spojené s rozvodom rodičov, ktorý niesla veľmi ťažko. V tomto období sa u nej prejavili príznaky depresií. S rodičmi, avšak najmä s otcom mala dobrý vzťah - na otcovu počesť mala aj tetovanie.

18. Mája 2007 sa Amy vydala za Blakea Fielder-Civilema v Miami na Floride. Už v roku 2007 sa objavili špekulácie že spolu so svojim manželom užívajú tvrdé drogy. V októbri roku 2007 boli zatknutí za držanie marihuany.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

V sobotu 23. Júla 2011 bola nájdená mŕtva svojim bodyguardom vo svojom dome v Londýne. Príčina smrti bola objasňovaná niekoľko mesiacov a zverejnená až 3 mesiace po jej smrti. Koroner určil že príčinou smrti bola otrava alkoholom. Obsah alkoholu v jej krvi bol stanovený na 416 mg na deciliter čo sa rovná 4,16 promile. Amy sa tak stala súčasťou Klubu 27.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Piesne[upraviť | upraviť zdroj]

Dokumentárny film[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2015 mal na filmovom festivale v Cannes premieru dokumentárny životopisný film Amy režiséra Asifa Kapadii.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. "Amy Winehouse." The Observer. 2007.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]