Andrej Fáy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Andrej Fáy
Fáy András
Andrej Fáy
Narodenie30. máj 1786
Kochanovce, Uhorsko
Úmrtie26. júl 1864 (78 rokov)
Pešť, Uhorsko
RodičiaLadislav Fáy
Kristína, rod. Semereová
ManželkaZuzana, rod. Sirákiová
DetiGustáv (? – 1866)
PoznámkyGenealogické údaje podľa Biografického lexikónu Slovenska II., s. 508
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Andrej Fáy
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Andrej Fáy

Andrej Fáy (maď. Fáy András; * 30. máj 1786, Kochanovce, Uhorsko – † 26. júl 1864, Pešť, Uhorsko) bol uhorský advokát, podnikateľ a politik, spisovateľ a dramatik, prekladateľ a reformátor školstva.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Kochanovciach (maď. Kohány, dnes mestská časť Sečoviec), v rodinnej zemepánskej kúrii.[1] Bol známy ako zberateľ aj spisovateľ rozprávok, bájok a taktiež sa venoval prekladu, písaniu románov aj divadelných hier. Vydal 8-zväzkové knižné dielo. Bol milovníkom umenia a popri spisovateľskej činnosti pôsobil aj ako riaditeľ divadla.

V politickom živote pôsobil ako advokát a hlavný slúžny. Založil družstevné spolkové sporiteľne a poisťovne a tiež ako reformátor protestantskej únie sa venoval zveľaďovaniu školstva.[2] Bol známy aj ako „Priateľ nášho ľudu.“

Pamiatka[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1964, pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia, vydala maďarská pošta príležitostnú poštovú známku. Fáyho spoločnosť so štátnou sporiteľňou ocenili toto jubileum pamätným žetónom, bustou a pamätnicou.

Na strednej časti múra rodnej kúrie, ktorá bola roku 1933 zbúraná pre nevyhovujúci stav, osadila Prvá peštianska krajanská sporiteľná spoločnosť s prispením Zemplínskej župy v roku 1886 pamätnú tabuľu. Pôvodný text bol v maďarskom jazyku: „V tomto dome sa narodil 30. mája 1786 Andrej Fáy, významný spisovateľ, rodoľub a zakladateľ Prvej peštianskej krajanskej sporiteľnej spoločnosti. ‚Byť prospešnýmʹ bolo jeho životným krédom.“ Po druhej svetovej vojne bol odstránený aj zvyšok múra.[3]

Neskôr bola na priečelí budovy detských jaslí, ktorá stojí na mieste kúrie, je inštalovaná pamätná tabuľa s reliéfom jeho hlavy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Sečovce: Významné osobnosti [online]. secovce.sk, 2010. Dostupné online.
  2. Spisovateľ, bájkar a reformátor školstva [online]. korzar.sme.sk, 17. september 2001. Dostupné online.
  3. KORČMÁROŠ, Štefan. Sečovské obrázky. Ed. Peter Sklenčár. Košice : Pastel Sečovce, 2010. ISBN 978-80-89412-10-5. S. 79. (strana 21)

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

FÁY, Andrej. In: Biografický lexikón Slovenska, II. (C – F). Martin: Slovenská národná knižnica, 2004, s. 508

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Andrej Fáy