Anton van Leeuwenhoek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Antonie van Leeuwenhoek
Anton van Leeuwenhoek
Narodenie24. október 1632
Delft, Holandsko
Úmrtie30. august 1723 (90 rokov)
Delft, Holandsko
PodpisAnton van Leeuwenhoek, podpis (z wikidata)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Anton van Leeuwenhoek
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Anton van Leeuwenhoek

Anton van Leeuwenhoek, tiež Thonius Philips van Leeuwenhoek (* 24. október 1632, Delft, Holandsko – † 30. august 1723, Delft) bol holandský obchodník a vedec. Bol známy ako „otec mikrobiológie“.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako syn výrobcu košov. Ako 16 ročný nastúpil do učenia obchodníkovi so škótskym súknom v Amsterdame. Je známy najmä zdokonalením mikroskopu a prispením k vzniku mikrobiológie. S použitím vlastnoručne vyrobeného mikroskopu prvý spozoroval a opísal jednobunkové organizmy, ktoré prvý označil ako animalcules, a ktoré teraz nazývame mikroorganizmy. Ako prvý opísal mikroskopické vlákna svalu, baktérie, spermie a ako prvému človeku sa mu podarilo objaviť, že ľudská krv preteká tenkými cievami (kapilárami) a opísal tiež krvné bunky.

Van Leeuwenhoekove objavy na poli mikrobiológie sa môžu porovnať s Galileovými objavmi na poli astronómie. Obaja vylepšili vtedajšie optické technológie a urobili prevratné objavy, ktoré úplne zmenili názory a teórie vo svojich odboroch a obaja muži sa pôvodne stretli so silným skepticizmom. Navzdory tomu robili svoje objavy úspešne. Ale van Leeuwenhoek mal viac šťastia než Galileo, lebo jeho objavy boli prijaté a ocenené odborníkmi ešte počas jeho života, zatiaľ čo Galileove neboli.

Počas celého svojho života van Leeuwenhoek vybrúsil vyše 500 optických šošoviek a vyrobil viac než 400 rozdielnych typov mikroskopov, no iba deväť sa zachovalo dodnes. Rámy jeho mikroskopov boli zhotovené zo strieborného alebo medeného kovu a šošovky boli brúsené ručne. Tie, ktoré sa zachovali sú schopné až 270-násobného zväčšenia. No predpokladá sa, že vyrobil aj mikroskopy, ktoré museli zväčšovať viac ako 500-krát.

V roku 1877 Holandská kráľovská akadémia umenia a prírodných vied na počesť Antona van Leeuwenhoeka začala udeľovať ocenenie Leeuwenhoekova medaila.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]