Arabeska (architektúra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Výzdoba mešity Wazir khan v Pakistane

Arabeska je plošný dekoratívny prvok zložený z rastlinných motívov (lístie, poplazy rastlín). Dekorácie sú často zložité a hravé. Geometrické vzory sú preloženými vlnitými čiarami. Tie úplne pokrývajú povrch so kľukatými líniami a špirálami. Ľudský motív sa nepoužíva.[1]

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé arabesky sú známe už z čias antického Grécka, tieto relatívne komplikované vzory sa objavujú v tzv. helenistickom umení vo forme ornamentov na vlysoch.

V období talianskej renesancie, kedy prišli opäť do módy rôzne antické motívy, sa tieto dekoratívne motívy opäť vrátili do európskeho výtvarného umenia. Nemecká a holandská výtvarná škola k ním neskôr pridala ďalšie sprievodné motívy – hlavy, masky a pod. V období rokoka sa potom arabeska opäť vrátila najmú na štukoch.

Španielska Alhambra obsahuje viaceré zachovalé arabesky[1].

Islamské umenie[upraviť | upraviť zdroj]

Arabeska sa tiež objavuje v islamskej architektúre, kde je označovaná aj ako mareska, podľa jej maurského pôvodu, oproti európskym arabeskám pôsobia mierne naturalisticky.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b AMBROSE, Gavin; HARRIS, Paul; STONE, Sally. The Visual Dictionary of Architecture. [s.l.] : AVA Publishing, 2008. 288 s. ISBN 978-2-940373-54-3. S. 39.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Arabeska (architektura) na českej Wikipédii.