Archibald Hill

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny
Archibald Vivian Hill
anglický fyziológ, biofyzik
Archibald Hill
Narodenie26. september 1886
Bristol, Spojené kráľovstvo
Úmrtie3. jún 1977 (90 rokov)
Cambridge, Spojené kráľovstvo
Alma materCambridge University
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Archibald Hill

Archibald Vivian Hill (* 26. september 1886, Bristol – † 3. jún 1977, Cambridge) bol anglický fyziológ, spoluzakladateľ mnohých odvetví biofyziky a operačného výskumu. Za objavy v oblasti tvorby tepla v svaloch získal roku 1922 Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu, spolu s ním bol tohto roku ocenený aj Otto Fritz Meyerhof.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Archibald Hill študoval v Cambridge na Trinity College a na univerzite zostal aj po absolutóriu. Objavil radu zákonitostí vo fyziológii a spolu s Hermannom Helmholtzom býva považovaný za otca biofyziky. V roku 1914 vstúpil do armády, kde okolo seba zhromaždil tím špičkových vedcov, ktorý položil základy operačného výskumu. Po vojne sa vrátil do Cambridge, ale už v roku 1920 prešiel na Victoria University v Manchesteri, kde sa stal profesorom fyziológie a svojim výskumom pomohol objasniť funkciu svalov. Roku 1923 sa stal profesorom na University College v Londýne, kde zotrval až do emeritovania roku 1951. Vo vedeckej práci pokračoval až do roku 1966.

Podieľal sa tiež na politickom živote Británie (bol nezávislým poslancom za Univerzitu Cambridge v rokoch 19401945) a organizácii vedy. Významná je jeho činnosť v charitatívnej organizácii Academic Assistance Council, ktorá sa ujímala vedcov ohrozených Hitlerovým režimom a asi 900 ich zachránila.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Archibald Hill na českej Wikipédii.