Armáda Českej republiky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Armáda Českej republiky
Znak AČR
Znak AČR

Znak AČR
KrajinaČesko Česko
Vznik1. január 1993
Veľkosť28 000 + 4000 AZ
PosádkaPraha
VeliteliaVrchný veliteľ
Petr Pavel
Minister obrany
Jana Černochová
Náčelník generálneho štábu
generálmajor Karel Řehka
Podriadené jednotky Pozemné sily
Vzdušné sily
Špeciálne sily
Kybernetické sily
Nadradené jednotkyOzbrojené sily Českej republiky
Insígnie
ZnakNárodný rozlišovací znak

Armáda Českej republiky (AČR) predstavuje hlavnú zložku ozbrojených síl Českej republiky, ktoré ďalej tvorí Vojenská kancelária prezidenta republiky a Hradná stráž. Jej vrchným veliteľom je súčasný český prezident. V čele organizačnej štruktúry stojí generálny štáb, ktorého súčasným náčelníkom je od 1. júla 2022 generálmajor Karel Řehka. Civilné riadenie a demokratickú kontrolu armády zaisťuje Ministerstvo Obrany Českej republiky. Od 1. januára 2005 je česká armáda plne profesionalizovaná; dobrovoľníci slúžia v jednotkách aktívnych záloh (AZ).

Česká armáda je tvorená predovšetkým niekoľkýcmi druhmi síl. Základom pozemných síl sú dve mechanizované brigády a výsadkový pluk, ktoré sú spolu s ďalšími jednotkami pozemného vojska určené na plnenie úloh na území Česka aj mimo neho. Vzdušné sily zahrňujú vojenské letectvo a protivzdušnú obranu zabezpečujúcu suverenitu a obranyschopnosť vzdušného priestoru Česka v rámci NATINAMDS. Špeciálne sily sú od roku 2015 samostaným druhom síl určený pre špeciálne operácie. Kybernetické sily sú samostatným druhom síl pre kybernetické operácie od roku 2019. Od toho istého roku je samostatné aj Velitelstvo vojsk teritória majúcí na starosti jednotky aktívnych záloh.

Hlavné úlohy Armády Českej republiky stanovuje zákon č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách Českej republiky, ako obranu proti vonkajšiemu napadnutiu a plnení úloh na základe medzinárodných záväzkov týkajúcich sa spoločnej obrany alebo operácií na udržanie mieru a bezpečnosti. AČR sa primárne pripravuje na obranu územia štátu alebo spojencov v rámci kolektívnej obrany NATO v zmysle článku 5 Severoatlantickej zmluvy, prípadne spoločnú obrannú politiku Európskej únie. Zahraničné nasadenie AČR vychádza rovnako aj z členstva v OSN, OBSE alebo V4.

V súčasnej dobe nadväzuje tiež na tradiciu Českých legií

Hodnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Postavenie vojákov upravuje zákon o ozbrojených silách Českej republiky a na neho nadväzujíce zákony. Od 1. januára 2011 sa vojaci členia do hodnostných zborov podľa hodnosti nasledujúcim spôsobom:

Mužstvo, poddůstojníci a praporčíci[upraviť | upraviť zdroj]

Mužstvo Poddůstojníci Praporčíci

Pozemní síly

Vzdušné síly
Názov vojín svobodník desátník četař rotný rotmistr nadrotmistr praporčík nadpraporčík štábní praporčík
Kód NATO OR-1 OR-2 OR-3 OR-4 OR-5 OR-6 OR-7 OR-8 OR-9

Důstojníci a generálové[upraviť | upraviť zdroj]

Nižší důstojníci Vyšší důstojníci Generálové

Pozemní síly

Vzdušné síly
Názov poručík nadporučík kapitán major podplukovník plukovník brigádní generál generálmajor generálporučík armádní generál
Kód NATO OF-1 OF-2 OF-3 OF-4 OF-5 OF-6 OF-7 OF-8 OF-9


Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Armáda České republiky na českej Wikipédii.