Asjút (mesto)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zástava Asjútskeho guvernorátu

Asjút (arab. أسيوط‎) je hlavné mesto rovnomenného guvernorátu v Egypte. Meno je odvodené zo staroeg. s3wtjSaut (do koptčiny prešlo ako ϹοουτSjút). Gréci a Rimania ho nazývali starogr. Λύκων πόλις / ΛυκόπολιςLykónpolis, lat. Lykopolis, Lykon alebo Lyko, čo v preklade znamená „Mesto vlkov“.

Staroveký Asjút[upraviť | upraviť zdroj]

V staroveku bol Saut (st. alt. Sawet) hlavným mestom 13. nomu Horného Egypta. Ležal na západnom brehu Nílu. Dve kultové božstvá mesta boli Anup a vlčí boh Vepuauet.

Počas Prvého prechodného obdobia stáli vládcovia mesta – Chetej I., Itefibi a Chetej II. – na strane kráľov z Herakleopolu (9. a 10. dynastia). Ich nom tvoril južnú hranicu územia spadajúceho pod vplyv týchto kráľov. Po víťazstve 11. dynastie sídliacej v južnejšie položenom Vesete Saut stratil na význame. V Asjúte bol objavený štít kráľa menom Recamaj, ktorý vládol v Hornom Egypte pravdepodobne počas nadvlády „pastierskych kráľov“ v Dolnom Egypte.

Z mesta sa nezachovali žiadne významnejšie pamiatky, ale v neďalekom skalnom údolí sa nachádzajú pohrebné komory s múmiami vlkov, ktoré súhlasia s gréckym názvom mesta aj s rozprávaním Diodora Sicílskeho, podľa ktorého útočiacu etiópsku armádu zahnali až k Elefantíne svorky vlkov. Usir bol v meste uctievaný v podobe vlka. Podľa jedného mýtu v tejto forme prišiel na pomoc Eset a Horovi v boji s Apopom (Tyfónom). K ďalším pamiatkam Asjútu patrí pohrebisko (západne od moderného mesta), hroby z 9., 10. a 12. dynastie a hrobky Siesa a Amenhotepa z ramesseovského obdobia.

V grécko-rímskej dobe sa v Asjúte používalo miestne nárečie známe ako „lykopolčina“. Zriedkavejšie sa toto nárečie označuje aj ako asjútčina alebo subachminčina.

Moderný Asjút[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes má Asjút približne 1,5 milióna obyvateľov. Je to mesto s najvyššou koncentráciou koptských kresťanov. Koptským ortodoxným metropolitom Asjútu bol v rokoch 1946 – 2014 Anba Michail (1921 – 2014). Zomrel v roku 2014 ako v tom čase najdlhšie úradujúci orientálny ortodoxný biskup na svete. V meste sa nachádzajú Asjútska univerzita, jedna z najväčších v Egypte, a sirotinec Lillian Trasherovej.

V Asjúte sa údajne zjavila Panna Mária. Zjavenie potvrdila ako pravé Koptská ortodoxná cirkev.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]