Bamse

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Socha Bamse ve meste Angus

Bamse (* 1937 - † 22. júl 1944) bol legendárny nórsky pes plemena svätobernardský pes (ľudovo bernardín). Preslávil sa počas druhej svetovej vojny ako maskot nórskych námorných síl.

Bamse sa preslávil jednak ako maskot a miláčik nórskych námorníkov ale aj ako zachránca ľudských životov. 9. februára 1940 bol vymenovaný za plnohodnotného člena posádky lode Thorodd. Táto loď bola jedna z 13 nórskych lodí, ktoré po páde Nórska do rúk nacistického Nemecka utiekli do Spojeného kráľovstva. Bola prebudovaná na mínolovku a zúčastňovala sa bojových operácii na strane spojencov. Jej domovskými prístavmi boli mestá Montrose a Dundee v Škótsku. Je známe, že Bamse počas tohoto obdobia zachránil minimálne 2 životy a o záchranu ďalších sa pokúsil.

Bernardínovi Bamse bola udelená zvieracia obdoba významného britského rádu Kríž kráľa Juraja za statočné činy a na jeho pamiatku bola v škótskom meste Angus postavená jeho socha.

Uhynul v roku 1944 a je pochovaný v Montrose. Na jeho pohrebe sa zúčastnili posádky šiestich námorných lodí a stovky miestnych školákov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]