Barbar Conan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Barbar Conan je fiktívna postava.

Pôvod hrdinu[upraviť | upraviť zdroj]

Barbar Conan je výtvorom spisovateľa Roberta Erwina Howarda (1906 - 1936). Prvýkrát sa postava Conana objavila v r. 1932. Howard sa v tej dobe už venoval písaniu dobrodružných príbehov pre rôzne magazíny. Conan nebol jeho prvým hrdinom ale zatienil svojich predchodcov, ktorými boli napríklad kráľ Kull, Bran Mak Morn a ďalší.

Conanov svet[upraviť | upraviť zdroj]

Dobrodružstvá barbara Conana sa odohrávajú vo vymyslenom svete, ktorí sa ale veľmi podobá Zemi v časoch, o ktorých sa dá hovoriť ako veku barbarov. V tomto svete ale existuje mágia a nadprirodzené javy a rôzne obludy zasahujú do osudov hlavného hrdinu viac ako by si sám želal.

Množstvo názvov národov žijúcich v tomto svete si autor požičal z dejín Zeme, primiešal k nim báje a leegendy o zaniknutých civilizáciách a zmes, ktorá z toho vznikla sa stala podkladom pre prostredie, v ktorom Conan prežíva svoje dobrodružstvá. Thuraniánsky kontinent, časť sveta, v ktorom sa odohrávajú hrdinove príbehy tvorí množstvo väčších, či menších kráľovstiev a ríši. Conan, ktorého prezývajú tiež Cimmeran, podľa jeho pôvodu, precestuje z rôznych dôvodov veľa z týchto krajín a v mnohých sa zapletie do boja o moc. Často je to práve on, kto sa ukáže ako rozhodujúci faktor pre víťazstvo tej alebo onej súperiacej strany. Medzi kráľovstvá ležiace na Thuraniánskom kontinente patria Nemédia, Hyperborea, Zamora, Stýgia, Hyrkánia, Aquilónia a ďalšie.

Príbehy[upraviť | upraviť zdroj]

Aj keď je autorom Conana R. E. Howard, po jeho smrti sa Conanove dobrodružstvá neskončili. Viac alebo menej úspešne množstvo autorov pokračuje v opisovaní príbehov tohto nesmrteľného hrdinu.

Filmový hrdina[upraviť | upraviť zdroj]

Príbehmi barbara Conana sa nechal inšpirovať aj Hollywood a v roku 1981 vznikol film Barbar Conan (Conan The Barbarian), v hlavnej úlohe s Arnoldom Schwarzeneggerom. Fanúšikovia fantasy žánru považujú tento film za jeden z najlepších nielen, čo sa týka fantastických filmov ale za jeden z naljepších filmov A. Schwarzeneggera. V roku 1984 vznikol film Conan Ničiteľ (Conan The Destroyer) , ktorý už podľa niektorích kritikov nedosiahol kvalitu prvého filmu, napriek tomu patrí do klenotnice filmov fantasy žánru.