Baskovia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Známi Baskovia

Baskovia (bask. Euskaldunak, šp. Vascos, fr. Basques) sú obyvatelia severovýchodného Španielska a juhozápadného cípu Francúzska pri Biskajskom zálive. Strediskom francúzskych Baskov je mesto Biarritz. Väčšina z nich je sústredená v autonómnom spoločenstve Baskicko, kde ich žije okolo 2 milióny.

Baskovia sú pravdepodobne neindoeurópskeho pôvodu. Niekedy bývali označovaní ako autochtónne obyvateľstvo, inokedy na základe spoločného jazyka, baskičtiny, aj za národ, to je však aj v samotnom Baskicku sporné. Existujú baskicky hovoriaci ľudia považujúci sa za Španielov alebo španielskojazyční Baskovia, ako aj radikálni baskickí separatisti. Podľa prieskumu z roku 2005 v autonómnom Baskicku sa 26 percent obyvateľov cítilo byť Baskami, 21,8 % skôr Baskami ako Španielmi a 38,5 % rovnako Baskami ako aj Španielmi.

Rozšírenie Baskov[upraviť | upraviť zdroj]

Množstvo Baskov odišlo z Baskicka do rozličných častí sveta často z ekonomických alebo politických dôvodov. Veľa baskických potomkov žije v Južnej Amerike, Austrálii a Severnej Amerike (hlavne v USA, Mexiku a v Kanade najmä v provinciách New Brunswick a Quebec.

Veľká časť Baskov emigrovala do Južnej Ameriky, najmä do Peru, Venezuely, Argentíny, Uruguaja, Mexika. V štáte Kalifornia sa nachádza najviac Baskov v USA.

Jazyk[upraviť | upraviť zdroj]

Jazykom Baskov je baskičtina, ktorá je izolovaným jazykom. Nepatrí medzi indoeurópske jazyky. Baskičtina je dnes moderný jazyk, ktorý je používaný v novinách, ako aj v každodennej komunikácii.

Baskická kuchyňa[upraviť | upraviť zdroj]

Baskická kuchyňa je srdcom baskickej kultúry. Považuje sa za jednu z najlepších v Španielsku. V 19. storočí v San Sebastiáne vznikli prvé gastronomické spolky. Hrali sa v nich karty a iné stolné hry a hlavne sa tu dobre varilo. Ženy sem však nemali prístup. Gastronomické spolky existujú dodnes a byť členom spolku je otázkou mužskej prestíže.

Náboženstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšina Baskov sú rímskokatolíci. Približne 50 % z nich sú veriaci a zvyšok sú agnostici alebo ateisti. Z Baskicka pochádzajú mnohé cirkevné osobnosti ako František Xaverský alebo Ignác z Loyoly, zakladateľ Jezuitov.

Športy[upraviť | upraviť zdroj]

Baskovia súťažia v mnohých netradičných športoch:

Sokatira - preťahovanie lanom

Segalaritza - kosenie trávy kosou

Estropadak - preteky na regatách

Aizkolaritza - preteky v rúbaní dreva

Pelota - je druh tenisovej hry. Hráči odpaľujú loptičku proti stene, pričom sa môže dotknúť zeme len jeden raz a potom sa musí odohrať. Hráč získava bod keď protihráč nie je schopný loptu odohrať alebo ju odpáli mimo hry.