Bitka v Teutoburskom lese

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bitka v Teutoburskom lese
Súčasť Rímsko-germánskych vojen

Teutoburský les
Dátum približne september, 9
Miesto Osnabrück, Dolné Sasko
Výsledok Rozhodujúce Germánske víťazstvo. Strategické stiahnutie Rímskej ríše z Magna Germania
Protivníci
Germáni Rímska ríša
Velitelia
Arminius Publius Quinctilius Varus
Sila
Neznáma, ale odhady sa pohybujú od 12 000 do 32 000 20 000-max.36 000
Straty
Neznáme 16 000 až 20 000 mŕtvych. Niektorí ďalší boli zotročení

Bitka v Teutoburskom lese alebo Varova bitka, po latinsky Clades Variana bola bitka medzi rímskou armádou pod vedením Publia Quinctilia Vara a aliancie germánskych kmeňov s hlavným slovom Cheruskov pod vedením Arminia („Hermann“). Bitka sa konala 9. septembra roku 9. Rímska armáda bola v močaristom teréne počas pochodu prepadnutá Germánmi a boli takmer úplne zničené tri légie aj s pomocnými zbormi. Zahynul aj Varus, ktorý spáchal samovraždu.

Päť storočí sa historici a laická verejnosť snažili nájsť v lesoch Teutoburg pri Bielefelde miesto bitky. Podarilo sa im to až v roku 1987. Ide o klin medzi vysýchajúcim močariskom a vrchom Kalkriese, ktorý sa nachádza pri venci pohoria Wiehengebirge neďaleko Osnabrücku a je vzdušnou čiarou asi 30 km vzdialený od Teutoburského lesa.

Aj keď Rimania uskutočnili množstvo výprav do Germanie Magny, táto bitka ukončila plány cisára Augusta ovládnuť a pripojiť k Rímskej ríši aj územia napravo od Rýna hlavne kvôli tomu, že v Teutoburskom lese stratil Rím viac ako desatinu celej armády.

Pozadie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 4, vstúpil do Germánie rímsky generál (a neskôr cisár) Tiberius a podmanil si Cananefates v provincií Germanského Inferiora, Chatti pri hornej rieke Weser a Bructeri južne od Teutoburského lesa. Po týchto bojoch viedol svoju armádu cez Weser.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]