Boris Kudlička

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Boris Kudlička
slovenský scénograf
Narodenie5. december 1972 (51 rokov)
Ružomberok, Slovensko

Boris Kudlička (* 5. december 1972, Ružomberok) je slovenský scénograf.

Počas štúdia na Katedre scénického a kostýmového výtvarníctva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave (1990-1996) využil aj možnosť študijného pobytu na Akadémii výtvarných umení v Groningene v Holandsku. Po ukončení štúdia, debutoval v Balete SND scénickou výpravou k baletu Oskara Nedbala Z rozprávky do rozprávky (1996, réžia: Ján Ďurovčík a Igor Holováč). V roku 1995 sa stal asistentom Andrzeja Kreutz Majewského v Národnej opere vo Varšave. Od roku 1996 tu pracuje ako samostatný scénograf. V rokoch 20052006 zastával funkciu hlavného scénografa Veľkého divadla vo Varšave. Vytvoril tu scénické návrhy pre baletný večer s názvom Poľský triptych, Rossiniho operu Tancredi, Pucciniho Madama Butterfly, Szymanowského Kráľa Rogera, Verdiho Othella, Čajkovského Eugena Onegina a Mozartovho Dona Giovanniho. V roku 2003 vytvoril scénu k Čajkovského opere Piková dáma v berlínskej Staatsoper.

Taktiež sa vracia na Slovensko, kde pre Slovenské národné divadlo vytvoril výpravu k baletu Henricha Leška Rasputin. Tá bola ocenená cenou DOSKY 2003 za najlepšiu scénografiu sezóny. O rok neskôr vytvoril v Slovenskom národnom divadle ďalšiu výpravu pre balet Spartakus od Arama Chačaturjana. Spolupracuje s domácimi a svetovými divadelnými režisérmi, predovšetkým s Mariuszom Trelińským, ale i s Keithom Warnerom, Dalom Duisingom. Trelińského a Kudličkovu inscenáciu Madama Butterfly a Bohému uviedol Plácido Domingo v opere vo Washingtone a ich Dona Giovanniho v Los Angeles.

Boris Kudlička v roku 2007 dostal zlatú medailu na Pražskom quadriennale. O rok neskôr bol menovaný generálním komisařem Pražského Quadriennale 2011[1], je zodpovedný aj za svetelno-zvukovú sekciu tohto medzinárodného divadelného podujatia.[2]

V roku 2009 dostal Boris Kudlička Ceny Nadácie Tatrabanky v kategórii divadlo.[3]

Výber z tvorby[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Boris Kudlička [online]. Praha: Pražské Quadriennale, [cit. 2011-06-16]. Dostupné online. (čeština)
  2. Světlo a zvuk [online]. Praha: Pražské Quadriennale, [cit. 2011-06-16]. Dostupné online. (čeština)
  3. Laureáti [online]. Bratislava: Nadácia Tatra banky, [cit. 2011-06-19]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]