Brian Molko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brian Molko
spevák, gitarista a skladateľ skupiny Placebo
spevák, gitarista a skladateľ skupiny Placebo
Narodenie10. december 1972 (51 rokov)
Brusel, Belgicko
Odkazy
Webstránkaco.uk
CommonsSpolupracuj na Commons Brian Molko

Brian Molko (* 10. december 1972, Brusel, Belgicko) je skladateľ, spevák a gitarista britskej skupiny Placebo.

Detstvo a dospievanie[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa americkému bankárovi francúzsko-talianskeho pôvodu a Škótke. Rodina sa počas jeho detstva často sťahovala, vrátane Škótska, Libérie, Libanonu a Luxemburska. Molko hovorí o období strávenom v rodnom meste jeho matky (Dundee v Škótsku) ako o mieste, "kde som vyrástol". Svoje detstvo opisuje ako obdobie, keď sa cítil veľmi osamelý a odcudzený.
Jeho prvé skúsenosti s vystupovaním boli počas hrania v školskom divadle. Zatiaľ čo Molko bol vychovávaný v prísnej domácnosti, ktorá neschvaľovala umelecké vyjadrenie sa (jeho otec chcel aby sa Brian stal bankárom), on protestoval – pôsobil hermafrodickým dojmom, lakoval si nechty, používal rúž a ceruzku na oči, počúval punk. Ku koncu puberty sa priznal k bisexualite.
Molko zo začiatku navštevoval European School of Luxembourg, ale musel odísť kvôli prílišnému šikanovaniu; neskôr navštevoval American International School of Luxembourg a pokračoval divadelným štúdiom na Goldsmiths College v Londýne.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Brian Molko aj Stefan Olsdal navštevovali American International School of Luxembourg, ale nikdy sa nepriatelili. Keď sa Brian presťahoval do Londýna, náhodou stretol Stefana na stanici South Kensington londýnskeho metra a pozval ho na jedno zo svojich vystúpení v klube, ktoré odohral so Steveom Hewittom. Stefan bol ohromený Brianovým hlasom a spolu s bubeníkom Robertom Schultzbergom (priateľ Stefana zo Švédska) založili Ashtray Heart, neskôr zmenili meno kapely na Placebo a nahradili Schultzberga Hewittom, ktorý hral na demo nahrávkach Placebo.

Molka hudobne ovplyvnili Depeche Mode, David Bowie, The Smiths, Iggy Pop, Dead Kennedys, Serge Gainsbourg, Syd Barrett, Bad Religion, Sonic Youth, PJ Harvey, Jane's Addiction, Nick Drake, Joy Division, The Cure a The Pixies. V súčasnosti počúva The Cribs, Peaches, Mogwai a i.

Molko sa sám naučil hrať na gitare; keď mal 16 dostal repliku gitary Telecaster ako dar od rodičov. Krátko na to si kúpil skutočnú gitaru Telecaster. Hrá aj na iné nástroje, napríklad na basgitaru, harmoniku, klávesy, saxofón, bicie a mixpult. Príležitostne sa objavuje v kluboch ako DJ. Keďže rozpráva plynule po francúzsky (vďaka tomu, že vyrastal v Luxembursku), Molko napísal a spieva niektoré pesničky Placebo aj po francúzsky.

Spolu s Hewittom and Olsdalom dostal malú úlohu vo filme Velvet Goldmine z roku 1998, pre ktorý Placebo odohrali pesničku od T. Rex „20th Century Boy“. Hral Malcolma, speváka fiktívnej glam rockovej skupiny "The Flaming Creatures," ktorá sa podobala na skoršiu skupinu Alice Cooper.

V r. 2005 Molkova dlhoročná priateľka, Helena Berg, porodila jeho prvé dieťa, syna Codyho. Brian povedal, že dieťa nazval po jeho dlhoročnom priateľovi, ktorý zomrel pri autonehode. V súčasnosti žije v Londýne, ale často cestuje do Paríža.

V roku 2005 bol čitateľmi časopisu Kerrang! vyhlásený za 39. z 50 najviac sexy rockových hviezd.

Kolaborácie[upraviť | upraviť zdroj]

Vystupoval ako hosť na nahrávkach:

  • Timo Maas – "Pictures", "Like Siamese", "First Day";
  • Asia Argento – „Je t’aime… moi non plus“;
  • Kristeen Young – "No Other God";
  • Dream City Film Club – "Some";
  • Jane Birkin – "Smile";
  • ac acoustics – "Crush";
  • Alpinestars – "Carbon Kid";
  • Trash Palace – "The Metric System";
  • Hotel Persona – "Modern Kids"

Tiež napísal anglický text k "Pink Water 3", pesničke Indochine z albumu "Alice Et June" (2005). Brian sa priatelil s Davidom Bowiem, s ktorým naspieval pesničku Placebo "Without You I'm Nothing" a coververziu "20th Century Boy" naživo.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Brian Molko na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).