Bruce Springsteen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bruce Springsteen

Základné informácie
Popis umelca americký spevák, textár a gitarista
Rodné meno Bruce Frederick Joseph Springsteen
Umelecké mená The Boss
Narodenie 23. september 1949 (74 rokov)
Long Branch, New Jersey, USA
Pôsobenie Hudobník, Spevák-skladateľ
Žáner Heartland rock, Folk rock, Roots rock, Americana
Hrá na nástrojoch Spev, gitara, harmonika, basová gitara, klavír, perkusie
Významné nástroje: Fender Telecaster
Fender Esquire[1]
Takamine Guitars
Gibson J-45
Hohner Marine Band Harmonica
Roky pôsob. 1965-súčasnosť
Vydavateľstvá Columbia Records
Súvisiace
články
E Street Band, Steel Mill, Miami Horns, The Sessions Band, U2
Webstránka www.brucespringsteen.net
Bruce Springsteen na koncerte vo Východnom Berlíne dňa 19. júla 1988

Bruce Frederick Joseph Springsteen (* 23. september 1949, Long Branch, New Jersey, USA), prezývaný "The Boss" je americký spevák-skladateľ, textár a gitarista. Jeho najúspešnejších štúdiových albumov Born in the U.S.A. a Born to Run sa predalo v USA viac ako 65 miliónov kópií a celosvetovo 200 miliónov kópií.[2] Bruce Springsteen získal množstvo ocenení, vrátane 20 cien Grammy, 2 zlatých glóbusov a Oscara. V zozname 500 najlepších albumov všetkých čias, ktorý v roku 2003 vydal časopis Rolling Stone, má Bruce Springsteen osem zo svojich osemnástich vydaných štúdiových albumov.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Od raného detstva sa chcel presadiť ako rockový hudobník a už ako šestnásťročný hral v kaviarňach newyorskej štvrti Greenwich Village, podobne ako Bob Dylan vo svojich začiatkoch. S Dylanom ho spájal aj John Hammond – šéf spoločnosti Columbia, ktorý v roku 1961 odštartoval Dylanovu kariéru. Aj Springsteen na neho zapôsobil a okamžite s ním podpísal zmluvu na prvý album. Nádejný, folkovo orientovaný debutový album Greetings from Asbury Park, N.J. bol vydaný v roku 1973, ale úspech sa zatiaľ nedostavil.[3]

Springsteen však naďalej vytrvalo koncertoval po celom východnom pobreží a pre svoj druhý album zostavil stálu sprievodnú skupinu E-Street Band. Koncerty boli veľmi úspešné a tretí album Born to Run už sprevádzala mohutná reklamná kampaň.

V roku 1984, kedy už mal Springsteen prezývku The Boss, vyšiel album Born in the U.S.A., ktorý býva označovaný ako jeden z najlepších albumov 80-tych rokov. V roku 1994 zostavil Springsteen album Greatest Hits, na ktorý pridal okrem piesne „Streets of Philadelphia“ z oscarového filmu Philadelphia s Tomom Hanksom, ďalšie štyri nové skladby. V roku 1995 nahral kompletne akustický album The Ghost of Tom Joad, inšpirovaný knihou Johna Steinbecka, za ktorý získal cenu Grammy v kategórii Best Contemporary Folk Album.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Bruce Springsteen Guitar Gear Rig and Equipment [online]. uberproaudio.com, [cit. 2009-05-15]. Dostupné online. Archivované 2009-06-11 z originálu.
  2. Top Selling Artists [online]. [Cit. 2008-09-04]. Dostupné online.
  3. Lester Bangs. Greetings From Asbury Park, NJ [online]. Rolling Stone, 5. júl 1973, [cit. 2010-03-21]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]