Brunichilda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Brunichilda

Brunichilda, prípadne Brunhilda, (* asi 545/550 – † 613, zavraždená) bola franská kráľovná.

Bola dcéra vizigótského kráľa Athanagilda a Goiswinthy. Od jari roku 566 manželka kráľa Sigiberta I., východofranského kráľa z Remeša, ktorý bol roku 575 zavraždený. Potom si vzala Merowecha († 577), druhého syna kráľa Chilpericha I..

Brunichilda získala vládu v Austrázii a po smrti Fredegundy v celej Franskej ríši ako regentka za svojho syna Childeberta II. (571–596) a po jeho smrti roku 696 sa stala regentkou za svojich vnukov Teudeberta II. a Teudericha II.. Za jej vlády sa posilnila moc majordomátu. Jej moc sa rozpadla, keď musela vykúpiť vpád Avarov v Durínsku.

Ďalšie roky strávila väčšinou v Chalon-sur-Saône na dvore vnuka Teudericha, až kým ju vládca Neustrie Chlotar II. nedal roku 613 rozštvrtiť, pretože ju považoval za zodpovednú za všetky ukrutnosti, ktoré sa od roku 575 prihodili Merovejovcom. Pochovaná je v kostole Sv. Martina v Autune.

Dejepisci ju tradične považujú za vzor zlomyseľnej, ale ráznej panovníčky. Niekedy sa považuje sa predlohu Brunhildy, prípadne Kriemhildy, v Piesni o Nibelungoch.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Brunichilda