Bruno Benetton Free Band

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bruno Benetton Free Band
Základné informácie
Pôvod Slovensko Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) Rock, Elektronická hudba, New Wave
Pôsobenie 2008 – súčasnosť
Vydavateľstvá CCL, BBFB Music
Členovia skupiny
Tomáš Palonder
Martin Krížik
Michal Neffe
Juraj Varga
Michal Danielis
Marek Hradský
Michal Uličný

Bruno Benetton Free Band je elektronicko/pop rocková skupina založená v roku 2008 v Bratislave na Slovensku. Zakladajúcimi členmi sú Michal Neffe (Mustafa) a Martin Krížik (Križo). Bruno Benetton Free Band hrá v zložení Tomáš Palonder (spev), Michal Neffe (gitara, vokály), Martin Krížik (piano, klávesy, vokály), Juraj Varga (basová gitara, vokály), Michal Danielis (syntetizátor, moduly, rhodes piano), Marek Hradský (sólová gitara) a Michal Uličný (bicie).

História kapely[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 sa stretol Michal Neffe (basgitarista skupiny Vanilla club) a Martin Krížik (spevák skupiny Atellier 11) v obchode s hudobnými nástrojmi. Martin zahral Michalovi dve jeho klavírne piesne, ktoré si zväčša skladal pre potešenie doma na malom organe. Táto udalosť podnietila vznik unikátneho hudobného projektu. Krátko nato začali vznikať v provizórnom domácom štúdiu prvé demonahrávky ako: „Vykám“, „Iris“, „Aká reč“, „Štastie“, „Oua he“. Neskôr, v roku 2007, dvojica oslovila Juraja Podmanického, ktorý vtedy pôsobil v kapele Cliché, aby naspieval demo k piesni „Oua he“. Podobné formy spolupráce pokračovali aj v roku 2008 s Antonom Kajanom z kapely Spirit Bar, ale aj so spevákom Jakubom Gabrielom.
Postupne vznikali nové skladby, a keďže Michal Novák v roku 2009 pôsobil v kapele "Zé Dos Frangos" amerického skladateľa a speváka Nathana Livelyho, v tom čase vznikla skladba "Stars are memory" aj v spolupráci s ním.
Koncom roka 2009 prišiel prespievať demopieseň „You're my mate“ Tomáš Palonder, ktorý v tom čase pôsobil na Slovensku, po dvojročnom pobyte v Londýne. Táto spolupráca sa ukázala ako veľmi plodná a konštruktívna, a tak postupne v priebehu pol roka Tomáš naspieval 5 piesní už na pripravovaný album The Phenomenons of Pop, ktorý dozrieval posledné dva, tri roky. Počas masteringu finálneho CD nadobudla kapela súčasné zloženie. Bruno Benetton Free Band spolupracuje s umelcami z európy a aj spojených štátov amerických. Jednu z takýchto spoluprác je možné vidieť v piesni "Stars are memory"[1], ktorej videoklip bol točený v USA, režíroval ho Mark Winslett pochádzajúci z Austinu v štáte Texas. Text piesne napísal americký básnik award-winning poet Richard Lance Williams. V roku 2012 boli dva single z debutového albumu, pieseň „Youre my mate“ a „For sure“ nominované na Radio Head Awards - ceny rádia FM, taktiež bola kapela nominovaná aj v kategórii kapela roka 2011. Videoklip k piesni „For sure“ sa objavil tiež v nomináciach na najlepší slovenský videoklip v ankete slávik[2] za rok 2011. V roku 2012 kapela absolvovala klubové koncerty a tiež účinkovala na niektorých festivaloch ako napríklad AKM festival, Rock Show Vráble alebo Bratislava New Generation-Day FM Festival[3]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

10.11.2010 vychádza pod hlavičkou CCL a BBFB Music debutový album kapely Bruno Benetton Free Band s názvom The Phenomenons of Pop. V tom istom mesiaci kapela vyhrala s prvým singlom z tohto albumu, skladbou „You're my mate“ celoslovenskú súťaž usporiadanú spoločnosťou T-mobile v rámci projektu T-mobile Music City[4], a singel vyšiel na kompilácii T-Musiccity volume 1.

26.01.2011 sa konal oficiálny krst CD[5]. Krstnými rodičmi sa stali manželia Grebeňovci, čiže Bibiana Grebeňová Šedivá alias DJ Biba_FM a Kamil Grebeň pôsobiaci v kapelách Vidiek a Hugo D`Gen.

Na jar 2011 sa dostal singel "You're my mate" a singel "For sure" do dennej hranosti Rádia FM a hudobnej televízie Musiq 1.

Videoklipy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Oua he 2011
  • You're my mate 2011 (David Bowie, Starman)
  • Stars are memory 2011
  • For sure 2011
  • Clothed in roots and fire 2011

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]