Bussardov náporový motor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Umelecká predstava Bussardovho náporového motora ako pohonu medzihviezdnej kozmickej lode.
Bussardov náporový motor, 1-medzihviezdna hmota, 2-zbieranie medzihviezdnej hmoty, 3-transport hmoty povedľa užitočného nákladu, 4-jadrová syntéza, 5- dýza pohonu, 6- výtok hmoty z dýzy

Bussardov náporový motor alebo Bussardov kolektor (angl. Bussard ramjet[1][2] alebo Bussard ramscoop[2] alebo Bussard collector[2]) je teoretický spôsob kozmického pohonu navrhnutý v roku 1960 americkým fyzikom Robertom W. Bussardom.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Bussard navrhol variant pohonu fúznej kozmickej lode založený na náporovom motore, pri ktorom je táto loď schopná vykonať medzihviezdny let. Palivo získava s využitím obrovských elektromagnetických polí (v rozsahu od kilometrov po mnoho tisíc kilometrov v priemere) ako vstupného kolektora na zber a stláčanie vodíka z medzihviezdnej hmoty. Vysoké rýchlosti kozmickej lode vtlačia naberanú medzihviezdnu hmotu do postupne sa zužujúceho magnetického poľa a stláčajú ju, kým nedôjde k termonukleárnej fúzii. Magnetické pole potom smeruje energiu do dýzy rakety a poskytuje ťah.[3] Predpokladalo sa, že dynamický odpor na vstupe je nižší ako ťah, vytvorený pohonom.[4]

Uskutočniteľnosť projektu[upraviť | upraviť zdroj]

T. A. Heppenheimer analyzoval Bussardov pôvodný návrh s fúziou protónov, ale zistil, že straty pri kompresii medzihviezdnych protónov v porovnaní s hustotou fúzie boli väčšie ako výkon, ktorý bolo možné vyrobiť, čo naznačuje, že navrhovaná verzia Bussardovho náporového motora bola nerealizovateľná.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TUKE SPACE FORUM, POPULARIZAČNÝ PROJEKT O VESMÍRNOM VÝSKUME, ASTROFYZIKA A IT [online]. kpi.fei.tuke.sk, [cit. 2021-09-21]. Dostupné online.
  2. a b c FRECH, Susana; FRECH, Stefan. Fachwörterbuch Astronomie. [s.l.] : BoD – Books on Demand, 2011. 176 s. ISBN 978-3-8423-1963-9. S. 23. (po nemecky)
  3. JURČÍK, Marek. Alternatívne vesmírne pohony: Koniec klasických rakiet? [online]. invivomagazin.sk, [cit. 2021-09-21]. Dostupné online.
  4. Galaktická hmota a medzihviezdny let, Astronautica Acta, 1960, BUSSARD, Robert W.. Galactic Matter and Interstellar Flight [online]. askmar.com, [cit. 2021-09-21]. Dostupné online. Archivované 2018-04-17 z originálu. (po anglicky)
  5. HEPPENHEIMER, T.A.. On the Infeasibility of Interstellar Ramjets. Journal of the British Interplanetary Society, 1978, s. 222. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Bussard ramjet na anglickej Wikipédii.