Bystrická dolina (Kysuce)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bystrická dolina
dolina
Dolina pri Zborove
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský
Okres Čadca
Pohorie Kysucká vrchovina
Povodie Kysuca
Nadmorská výška 400 – 700 m n. m. m n. m.
Súradnice 49°20′38″S 18°55′23″V / 49,344°S 18,923°V / 49.344; 18.923
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Bystrická dolina leží v Kysuckej vrchovine vo východnej časti Kysúc v okrese Čadca. Je pomenovaná podľa rieky Bystrica, ktorá tvorí prirodzenú os územia a priberá všetky prítoky z tejto oblasti.

Vymedzenie[upraviť | upraviť zdroj]

Dolina zaberá celé povodie Bystrice, od pramennej oblasti na východnom okraji Kysuckej vrchoviny, po ústie rieky do Kysuce pri Krásne nad Kysucou. Jej strednú časť zaberá Bystrická brázda, západný okraj patrí do podcelku Krásňanská kotlina.[1]

Osídlenie[upraviť | upraviť zdroj]

Dolina patrí medzi husto osídlené územia a najmä v dolnej (západnej) a strednej časti sa nachádzajú husto obývané obce. Pri ústí Bystrice leží mesto Krásno nad Kysucou, proti prúdu rieky sú to potom obce Zborov nad Bystricou, Klubina, Stará Bystrica, Radôstka a Nová Bystrica. Charakteristické laznícke osídlenie je v tejto časti Kysúc zastúpené menej.

Doprava[upraviť | upraviť zdroj]

Územím vedie hlavná spojnica Kysúc a Oravy, cesta II/520, na ktorú sa napájajú všetky obce regiónu. Významnou turistickou atrakciou regiónu je Historická lesná úvraťová železnica.

Turizmus[upraviť | upraviť zdroj]

Bystrická dolina je atraktívnou turistickou oblasťou, patriacou do CHKO Kysuce. Najväčšími lákadlami je Múzeum kysuckej dediny s lesnou železničkou, orloj i rozhľadňa v Starej Bystrici, či Kysucká cyklomagistrála s napojením na Oravu, Terchovskú dolinu i Poľsko. Obľúbený pre horských cyklistov je okruh okolo Vodnej nádrže Nová Bystrica a celá oblasť je známa hojným výskytom húb.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2018-05-01]. Dostupné online. Archivované 2017-09-23 z originálu.
  2. mapový portál HIKING.SK [online]. mapy.hiking.sk, [cit. 2018-07-23]. Dostupné online.