Car-puška

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Car-puška v moskovskom Kremli

Car-puška (rus. Царь-пушка; puška znamená po rusky delo) je veľkokalibrové delo (bombarda) vyrobené v roku 1586 v Moskve zbrojmajstrom Andrejom Čochovom pre cára Fiodora I.. Svojim kalibrom je to najväčšie delo na svete. Kanón nikdy nevystrelil. Jeho dĺžka je 5,34 m, hmotnosť 39,312 ton a kaliber 890 mm. Vyrobené je z bronzu. Gule umiestnené okolo dela boli odliate v roku 1834, vážia 1,97 ton. Pôvodné gule o hmotnosti približne 800 kg sa nezachovali. Delo bolo istú dobu zapísané v Guinessovej knihe rekordov ako najväčšie delo na svete. Cez druhú svetovú vojnu ho prekonala iba dvojica nemeckých kanónov Schwerer Gustav a Dora, ktoré mali síce menší kaliber (800 mm) ale boli podstatne väčšie, každý vážil až 1 350 ton.

V súčasnosti je umiestnené na Ivanovskom námestí v Kremli v Moskve ako historická pamiatka a atrakcia pre turistov.

Delo je zdobené reliéfom a troma nápismi, na pravej strane je vyobrazený cár Fiodor I. na koni s korunou a žezlom. Od tohoto vyobrazenia sa odvodzuje aj pomenovanie kanóna - „Car-puška“.

História[upraviť | upraviť zdroj]

„Lobnoje mesto“ - pôvodné umiestnenie car-pušky na Červenom námestí

Delo bolo uliate z bronzu v roku 1586 ruským majstrom Andrejom Čochovom v moskovskej manufaktúre na objednávku ruského cára Fiodora I.. Pôvodne malo delo slúžiť na obranu Moskvy pred votrelcami a bolo umiestnené ako súčasť opevnenia na Červenom námestí, na mieste zvanom v ruštine „Lobnoje mesto“. Do bojov však delo nikdy nezasiahlo. Dekoratívne lafety s ornamentami a delové gule boli vyrobené v roku 1835 v Petrohrade. V 18. storočí bola car-puška premiestnená do Moskovského kremľa, aby slúžilo ako vojenský historický pamätník. Najprv bolo delo umiestnené na dvore Arzenálu, počas sovietskej éry (v 60. rokoch 20. storočia) bolo premiestnené pri výstavbe Zjazdového paláca pred Kostol Dvanástich apoštolov.

V roku 1980 bolo delo reštaurované sovietskymi odborníkmi v meste Serpuchov a podrobené viacerým analýzam. Z výsledkov vyplynulo, že delo bolo určené pre kamenné gule s hmotnosťou okolo 800 kg a s najväčšou pravdepodobnosťou z neho vystrelili len jediný raz. Liatinové gule umiestnené pri dele by sa v dele nedali použiť.

Kópie „Car-pušky“[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2001 bola na objednávku moskovskej radnice v strojárskej továrni v ruskom meste Iževsk vyrobená kópia Car-pušky z liatiny (hmotnosť 42 ton, kaliber 890 mm), ktorá bola darovaná ukrajinskému mestu Doneck. Delo bolo v máji 2001 umiestnené pred tamojšiu radnicu.

Druhá kópia cárskeho dela bola zhotovená v roku 2007 pre mesto Joškar-Ola, hlavné mesto Marijska (jedna z republík Ruskej federácie). Pri príležitosti 87. výročia vzniku republiky bola vzácna replika dela umiestnená na novom námestí pred budovou národnej galérie.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Car-puška