Casus belli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Casus belli (z lat. „prípad/udalosť vojny“ alebo „dôvod na vojnu“) je výraz, ktorý označuje incident, udalosť alebo skutočnosť, ktorú štát uvádza ako postačujúci dôvod na vyhlásenie vojny.

Podľa súčasného medzinárodného práva môže byť casom belli ozbrojené napadnutie alebo napadnutie spojeneckého štátu, resp. rozhodnutie Rady bezpečnosti OSN o vojenských akciách proti útočníkovi.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

  • 1914 – atentát spáchaný na Františka Ferdinanda d’Este 28. júna 1914, ktorý využilo Rakúsko-Uhorsko ako zámienku na vyhlásenie vojny Srbsku, čím de facto začala prvá svetová vojna.
  • 1939 – fingované prepadnutie vysielača v Gliwiciach poslúžilo ako zámienka na útok na Poľsko.
  • 2022 – Ruská invázia na Ukrajinu je prebiehajúci vojenský konflikt, ktorý začal v ranných hodinách 24. februára 2022 inváziou ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajinu. Ozbrojená kampaň je pokračovaním eskalácie napätia trvajúceho od začiatku roku 2022 a rozšírením konfliktu na východnej Ukrajine trvajúceho od roku 2014. 21. februára 2022 uznalo Rusko samozvanú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku, po čom nasledoval vstup ruských ozbrojených síl do oblasti Donbasu a Luhanska na východnej Ukrajine. Tieto oblasti vyhlásili nezávislosť v roku 2014, keď boli obsadené proruskými separatistami, ktorých údajnú genocídu označil Putin ako postačujúci dôvod (casus belli) na faktické vyhlásenie vojny.