Charta 08

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Charta 08 (čín. 零八宪章, pchin-jin: Língbā Xiànzhāng) je manifest, ktorý vznikol v roku 2008 v Číne. Požaduje politické reformy a demokratizáciu čínskej spoločnosti.

Charta bola zverejnená 10. decembra 2008, pri príležitosti 60. výročia prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv . Je inšpirovaná československou Chartou 77, ktorá o 31 rokov skôr vyzvala k dodržiavaniu ľudských práv v Česko-Slovensku.

Jeden z autorov Charty 08, Liou Siao-po získal v roku 2010 Nobelovu cenu za mier.

Preambula[upraviť | upraviť zdroj]

V úvodnom odseku sa píše:

Tohto roku si pripomíname, že uplynulo sto rokov od prijatia prvej čínskej ústavy, šesťdesiat rokov od uverejnenia Všeobecnej deklarácie ľudských práv, tridsať rokov od hnutia Múru demokracie a desať rokov od chvíle, kedy čínska vláda podpísala Medzinárodný dohovor o občianskych a politických právach.

Občania Číny, ktorí precitli po dlhej dobe naplnenej útrapami, katastrofami v oblasti ľudských práv a mnohými zložitými zápasmi si deň odo dňa zreteľnejšie uvedomujú, že sloboda, rovnosť a ľudské práva sú univerzálnymi hodnotami spoločnými pre všetkých ľudí, a že demokracia, republika a ústavná vláda tvoria základný rámec moderného politického systému.

„Modernizácia“, ktorá je izolovaná od týchto univerzálnych hodnôt a základného rámca politického systému, je zhubným procesom, ktorý pripravuje ľudí o ich práva, otupuje ľudskú prirodzenosť a ničí ľudskú dôstojnosť. Akým smerom sa vydáva Čína v 21. storočí?

Bude pokračovať v „modernizácii“ pod autoritárskou vládou? Alebo sa prihlási k univerzálnym hodnotám, primkne sa k hlavnému prúdu civilizácie a vybuduje demokratický politický systém? Ide o závažné rozhodnutie, ktorému sa nedá vyhnúť. ''

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Charta 08

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Charter 08 na anglickej Wikipédii.