César Pelli

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
César Pelli
argentínsky architekt
argentínsky architekt
Narodenie12. október 1926
San Miguel de Tucumán, Argentína
Úmrtie19. júl 2019 (92 rokov)
Alma materUniversidad Nacional de Tucumán
University of Illinois at Urbana–Champaig
ManželkaDiana Balmori (1949)
Odkazy
Webstránkapcparch.com
CommonsSpolupracuj na Commons César Pelli

César Pelli (* 12. október 1926, San Miguel de Tucumán, Argentína – † 19. júl 2019[1][2]) bol argentínsky architekt.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Študoval architektúru na Universidad Nacional de Tucumán, ktorú v roku 1949 ukončil s titulom bakalár. Po promócii sa oženil so svojou spolužiačkou Dianou Balmoriovou, ktorá sa neskôr stala významnou osobnosťou v oblasti urbanizmu a krajinnej architektúry a vlastinila firmu Balmori Associates.

Po dobu nasledujúcich dvoch rokov pracoval ako riaditeľ dizajnu v OFEMPE. V rokoch 1952 - 1954 študoval na University of Illinois at Urbana–Champaig v Illinois, kde získal titul magistra architektúry . Do značnej miery ho ovplyvnil architekt Eero Saarinen, u ktorého po skončení štúdií pracoval. Spolu so Saarinenom sa podieľal na mnohých významných stavbách v USA, ako napríklad budova letiska JFK v v New Yorku.

V roku 1964 sa stal občanom USA a o sedem rokov neskôr si založil vlastný ateliér v New Haven, v Connecticute a tiež od toho roku bol zvolený za dekana na Yalskej Univerzite architektúry. V roku 1984 rezignoval na post dekana a začal sa naplno venovať svojej tvorbe. Popri práci však stále prednášal na univerzite.

Uznania sa mu dostalo v roku 1991 od Amerického ústavu architektov (AIA). Jeho najznámejšou stavbou sú známe „dvojičky“ pod názvom Petronas Towers v meste Kuala Lumpur. Sú to najvyššie rovnaké budovy na svete. Cesar Pelli je považovaný za jediného, pôvodom argentínskeho architekta, ktorému bolo umožnené projektovať jednu z najvyšších stavieb sveta.

Projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. David Henry: „Cesar Pelli, U.S. Architect Who Altered Skylines, Dies Aged 92“, Bloomberg News, 20. júl 2019
  2. César Pelli, Argentine architect behind the Petronas Towers, dies... [online]. 2019-07-19, [cit. 2019-07-20]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému César Pelli

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]