Damon Salvatore

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Damon Salvatore

Ian Somerhalder ako Damon Salvatore v seriáli Upírske denníky
Informácie
Prvýkrát sa objavil (kniha)Prebudenie
Prvýkrát sa objavil (seriál)Pilot, epizóda 1.01
VytvorilL. J. Smith
StvárnilIan Somerhalder
AliasDamon Salvatore
Druhupír
Pohlaviemužské
BlízkyGiuseppe Salvatore (otec)

Lilly Salvatore (matka)
Stefan Salvatore (brat)
Zach (synovec)
Sarah Salvatore (pra-neter)
Elena Gilbert (priateľka) Katherina Pierce (expriateľka)
Caroline Forbes (expriateľka)
Andie Star (expriateľka)

Rose (exmilenka)

Damon Salvatore je fiktívna postava z knižnej série Upírske denníky od L. J. Smithovej. V seriáli rovnomenného názvu ho stvárňuje herec Ian Somerhalder.

Poznámka[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšie uvedené údaje popisujú seriálovú a nie knižnú postavu. Preto sa niektoré údaje pochádzajúce z pôvodného diela môžu od tu uvedených líšiť.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Spočiatku je Damon zápornou postavou. Ako plynú epizódy, pridáva sa na stranu svojho mladšieho brata, Stefana Salvatoreho a jeho priateľky Eleny Gilbertovej, ktorí bojujú proti zlu. Postupne ho Elena začne považovať za svojho priateľa.

Damon sa v roku 1864 stal upírom po tom, ako ho jeho vlastný otec zastrelil, pretože mal v tom čase v tele krv upírky Katherine Pierceovej (Katerina Petrova). Premenu na upíra dokončil až po svojom bratovi Stefanovi, ktorý ho presvedčil, aby zabil ženu. Táto nedobrovoľná premena spôsobila medzi bratmi storočnú roztržku.

Vývoj postavy[upraviť | upraviť zdroj]

Kasting[upraviť | upraviť zdroj]

Ian Somerhalder sa zúčastnil na kastingu v marci 2009, šesť mesiacov pred premiérou seriálu. Pred začiatkom filmovania knihy nečítal. V 2010 sa stal najlepšie plateným hercom, s príjmom až 40 000 dolárov za epizódu.

Seriál[upraviť | upraviť zdroj]

O postave[upraviť | upraviť zdroj]

Damon Salvatore je upír, premenený svojou expriateľkou Katherine Pierceovou v roku 1864. Je synom Giuseppeho Salvatoreho a starším bratom Stefana. V prvých epizódach seriálu je vyobrazený ako príťažlivý, egoistický, milujúci zahrávanie sa s ľuďmi a kŕmenie sa na nich. Jeho postava sa postupne vyvíja a mení.

Dej seriálu[upraviť | upraviť zdroj]

1. séria[upraviť | upraviť zdroj]

V prvej sérii je Damon strach naháňajúcim bratom Stefana a v počiatočných epizódach je vykreslený ako úhlavný nepriateľ so skrytými úmyslami. Neskôr začína byť láskavejší a k niektorým postavám seriálu sa začína chovať ľudsky; napr. sa ospravedlní za premenenie Vicky Donovanovej na upíra a prizná, že to nebolo správne. Neskôr v dome Gilbertových, keď sa Elena vracia domov, priznáva, že do mesta prišiel so zámerom zničiť ho, ale zmenil názor a po udalostiach na oslave zakladateľov ho chce naopak chrániť. Povie, že nie je žiadny hrdina a nie je dobrý. Damon Elenu v ten večer pobozkal, ale vyrušila ich Elenina teta Jenna. Neskôr sa ukáže, že Damon nepobozkal Elenu, ale jej dvojníčku Katherine.

2. séria[upraviť | upraviť zdroj]

V druhej sérii sa Katherine prizná Damonovi, že ho nemiluje a že vždy milovala len Stefana. Elena mu neskôr povie niečo veľmi podobné, čo spôsobí Damonovi veľkú bolesť. V snahe ublížiť Elene napadne a zabije jej brata Jeremyho. V tom čase si ale neuvedomil, že Jeremy má na ruke zázračný prsteň, ktorý ho chráni pred smrťou spôsobenou nadprirodzenými bytosťami. Len čo čarodejnica Bonnie zistí, že práve Damonova krv premenila jej kamarátku Caroline Forbesovú na upírku, znenávidí ho ešte viac. Keď v 8. epizóde zachráni Elenu a Stefana, príde za Elenou aj s jej náhrdelníkom so železníkom (rastlina, ktorá chráni ľudí pred ovládaním upírmi), ktorý jej strhli z krku v predošlej epizóde. Predtým, ako je ho vráti jej vyzná lásku a povie jej, že nemôžu byť spolu. Pobozká ju na čelo a prizná, že si praje aby si to mohla zapamätať, ale nejde to. Pri zábere na Damonovu tvár vidno, že plače popritom, ako jej túto spomienku maže z pamäti. Elena vzápätí žmurkne a zjaví sa vo svojej izbe s náhrdelníkom na krku. Damon sa neskôr pripojí k Rose a pokúša sa zistiť prečo rodina pôvodných upírov ide po Elene. Damonova exmilenka Rosa zomiera, kvôli vlkolačiemu uhryznutiu. Na konci sezóny Damona uhryzne miestny vlkolak Tyler Lockwood. Sprievodnym prejavom sú halucinácie, popri ktorých si pomýli Elenu s Katherine a uhryzne ju. Elena sa oňho postará a tesne predtým než Katherine prinesie Damonovi liek, pobozká ho.

3. séria[upraviť | upraviť zdroj]

V tretej sérii Damon pomáha Elene pri hľadaní Stefana, ktorý uzavrel dohodu s pôvodným upírom Klausom, že s ním odíde z Mystic Falls, výmenou za liek pre Damona. Spočiatku sa mu nepáči predstava, že sa Elena zapojí do hľadania Stefana, pretože Klaus nevie, že je nažive po obrade, pri ktorom mala zomrieť (tento obrad spremení Klausa na hybrida vlkolaka a pôvodného upíra). Elenu ale nič nezastaví a čím ďalej tým viac sa snaží nájsťho. Damonovi sa to nepáči, pretože ju miluje a chce ju chrániť. V tejto sérii začína byť jasné, že Elena prechováva nejaké city aj k Damonovi. Keď sa Stefan vráti do Mystic Falls, správa sa inak, ako predtým, čo spôsobí, že vzťah medzi Damonom a Elenou sa prehlbuje a stáva sa intímnejším. Stále lojálna Elena, si však odmieta pripustiť, že by k Damonovi niečo cítila. V jednej epizóde mu dokonca povie, že jeho láska k nej je problém a môže spôsobiť nepríjemnosti. To Damona zlomí a znova sa z neho stane zloduch, ako v predchádzajúcich častiach. Ich vzťah ale pokračuje, až kým vášeň, ktorú Elena cíti k Damonovi „nevybuchne“. Niekoľkokrát ho dobrovoľne pobozká. Tieto bozky spôsobia, že Elena si prizná, že miluje oboch bratov a vie, že si musí vybrať. Keď uvažuje o svojich citoch, povie: „Damon sa tak nejak dostal až ku mne. Dostal sa mi pod kožu a bez ohľadu na to čo robím, nemôžem sa ho striasť.“ Vo finále sa Elena musí rozhodnúť, či pôjde za Damonom a možno naposledy ho uvidí, alebo ísť za Stefanom a jej priateľmi, a stráviť s nimi posledné chvíle. O svojom rozhodnutí povie Damonovi, ktorý sa snaží zastaviť Alarica, a on jej voľbu príjíma. Nakoniec sa mu prizná, že možno ak by ho stretla skôr ako Stefana, jej rozhodnutie by bolo iné. Tieto slová mu pripomenú noc, kedy skutočne prvýkrát Elenu stretol. Bola to noc, kedy Elena spolu s rodičmi havarovala a oni zomreli. Nechcel, aby niekto vedel o jeho prítomnosti v meste a po tom čo jej dá radu o láske a živote vymaže jej spomienku naňho so slovami, že chce aby našla v živote šťastie. Damon je nešťastný a chce sa nechať zabiť Alaricom, no Alaric umiera z dôvodu, že jeho život je viazaný na Elenu a môže žiť len kým žije Elena. Keď si Damon uvedomí, čo sa deje zúfalo vykríkne: „Nie ty nie si mŕtvy!“ Damon potom ide do nemocnice, kde sa mu doktorka Meredith Fellová prizná, že Elene dala v ten deň jeho krv, aby ju vyliečila. Posledný záber zo série ukazuje premenu Eleny na upíra.

4. séria[upraviť | upraviť zdroj]

V štvrtej sérii je Damon pri Elene a snaží sa ju prinútiť, aby dokončila premenu tým, že sa napije ľudskej krvi. Damon sa pokúsi zabiť Rebeku kolom z bieleho dubu, ale ona ho premôže. Neskôr Damon využíva Matta Donovana, ako návnadu na pastora Younga, ktorý uväznil Rebeku, Elenu a Stefana. Keď je po všetkom, Damon chce zabiť Matta, ale zastaví ho Elena. Potom, čo Elena a Stefan poľujú na zvieratá sa Elena nakŕmi z jeleňa a okamžite krv vyvráti. Do mesta prichádza nový lovec. Elena poprosí Damona o pomoc a on sa na ňu obráti so slovami: „Potrebuješ teplú krv zo žily, snáď to bude stačiť,“ ponúkne jej svoju krv. Povie, že zdieľanie krvi je osobné a Elena chce vedieť prečo, ale odpovede sa nedočká. Keď Stefan zistí, že Elena pila Damonovu krv naštve sa a vrazí Damonovi, ktorý je práve po bitke s upírím lovcom. Damon má neskôr dôverný rozhovor so svojim mŕtvym kamarátom Alaricom. Elena začína mať vidiny v ktorých vidí Damona.

Vzťahy[upraviť | upraviť zdroj]

Damon je do seba uzavretý samotár. Dôverne sa s ním zblížia učiteľ dejepisu Alaric Saltzman a šerifka Forbesová. Damon postupne rozvíja priateľstvá s viacerými ľuďmi z mesta. Má veľmi komplikovaný vzťah so svojim bratom Stefanom – predtým ako sa stali upírmi, obaja milovali upírku Katherine Pierceovú. V prvej sérii chce Damon Katherine naspäť, no neskôr ju znenávidí. Aj napriek zlým vzťahom medzi bratmi, Damon Stefanovi vždy pomáha a kryje mu chrbát a Stefan sa rozhodne vzdať sa svojho života pre Damona. Počas tretej série sa vyvíja vzťah Eleny a Damona, no keď sa Elena rozhodne pre Stefana, Damonovi tým uštedrí obrovské sklamanie.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]