Dejiny letectva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Návrh Ornitoptéry Leonarda da Vinciho z roku 1488. Konštrukcia

História letectva sa zaoberá vývojom mechanického letectva od prvých pokusov v lietaní šarkanov až do neprerušovaných, kontrolovaných motorových letov až do súčasnosti.

Túžba ľudstva lietať sa pravdepodobne prejavila v Číne, kde sú zaznamenané prvé pokusy lietať na šarkanoch zo 6. storočia. Prvý let klzákom predviedol Abbas Ibn Firnas v Andalúzii v 9. storočí. Sen Leonarda da Vinci lietať možno nájsť vo viacerých jeho dielach, ale da Vinci sa letieť nikdy nepokúsil. Prvé vážne pokusy lietať sa konali v 18. storočí v Európe s teplovzdušnými balónmi (1783), klzákmi (Otto Lilienthal, 1891) a lietadlá s vlastným pohonom (bratia Wrightovci, 1903).

Odvtedy sa konštruktéri lietadiel pokúšajú o väčšiu rýchlosť, vzdialenosť, vyššiu výšku a lepšiu kontrolovateľnosť letov. Zoznam dôležitých faktorov ovplyvnil vynájdenie lietadla:

  • Kontrola – pôvodné klzáky boli kontrolované pohybmi tela pilota (Lilienthal), alebo skrútením krídel (Wrightovci). Moderné lietadlá sú ovládané ovládacím plochami a výškovými kormidlami a tie sú zautomatizované počítačom.
  • Sila – motory lietadiel sa stávajú ľahšie a efektívnejšie, od parného pohonu Clémenta Adera až po piestové, prúdové a raketové motory.
  • Materiál – pôvodné konštrukcie boli vyrobené z plátna, či dreva, neskôr boli vyrábané z hliníka a zo zložených materiálov.[chýba zdroj]

Medzníky v rozvoji letectva[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé lety[upraviť | upraviť zdroj]

Sen ľudí lietať nastal z pozorovania vtákov a bol zobrazený v rôznych mýtoch (napríklad mýtus o Daidalovi a Ikarovi v gréckej mytológii, alebo mýtický lietajúci stroj Vimana v Rámájane). Prvé pokusy spočívali väčšinou v tom, že ľudia sa snažili pripojiť k sebe krídla ako imitácia vtákov, akým bol aj Daidalos a jeho krídla z pier a vosku. Pokusy napodobniť vtákov pripojením krídel pokračovali až do 17. storočia.

Balóny a šarkany v Číne[upraviť | upraviť zdroj]

V Číne boli prvýkrát použité teplovzdušné balóny, ktoré sa volali Kongming lantern. Ich vynálezcom bol vojenský generál Zhuge Liang, ktorý ich vraj používal na odstrašenie nepriateľov. Podľa britského vedca Josepha Needhama bolo podobné zariadenie používajúce lampu v papierovom kryte už skôr v 3. storočí pred Kr. tiež v Číne.

Počas vlády dynastie Jüan (13. storočie), vojvodcovia ako Chubilaj používali obdĺžnikovité lampy hojne počas festivalov, kde priťahovali pozornosť ľudí. V období Mongolskej ríše sa konštrukcia lámp rozšírila po Hodvábnej ceste do Strednej Ázie a na Blízky východ. Skoro rovnaké objekty s lampami sa používajú na oslavách v Tibetu a počas osláv Díválí v Indii. Neexistuje ale dôkaz, ktorý by hovoril o tom, že tieto prostredníctvom týchto balónov sa ľudia snažili lietať.

V roku 559 bol počas boja o moc zaznamenaný ľudský let na šarkanovi v provincií Severné Wei. Po smrti panovníka Juana Langa sa novým panovníkom stal Gao Huan. Po smrti Gao Huana sa novým panovníkom stal jeho syn, Gao Huan, jeho synom bol Juan Huangtou. Ten bol uväznený a prinútený letieť na šarkanovi z veže Ye. Juan Huangtou letel cez mesto a let prežil, ale zakrátko bol popravený. Pravdepodobne sa tento nápad objavil opäť o pár storočí neskôr, keď s ním prišiel Marco Polo.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Telegram from Orville Wright in Kitty Hawk, North Carolina, to His Father Announcing Four Successful Flights, 1903 December 17 [online]. 1903-12-17, [cit. 2013-07-21]. Dostupné online.
  2. NEEDHAM, Joseph; Wang Ling. Science and Civilisation in China. Volume 4 Physics and Physical Technology, Part II : Mechanical Engineering. Cambridge : Cambridge University Press, 1965. 816 s. S. 588 – 590.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aviation history na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).