Delta Nílu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Delta Nílu
Delta Nílu v noci

Delta Nílu (arab. دلتا النيل‎ – diltá an-Níl, staroeg. Ta-Mehet) je delta rieky, ktorá sa rozkladá na území, kde sa Níl vlieva do Stredozemného mora. Ide o jednu z najväčších riečnych delt na svete.

Zemepis[upraviť | upraviť zdroj]

Delta Nílu leží na území severného Egypta. Rozkladá sa na rozľahlom území (22000 až 24 000 km²): od Alexandrie na západe po Port Said na východe zaberá približne 240 km pobrežia, zo severu na juh je dlhá približne 160 km. Delta Nílu sa začína asi 20 km na sever od Káhiry.

Delta má trojuholníkový tvar gréckeho písmena delta a dala meno všetkým ostatným riečnym deltám. Vonkajšie okraje delty erodujú a slanosť niektorých pobrežných lagún sa zvyšuje zmiešavaním s morskou vodou. Prehradenie toku Nílu v 20. storočí (najmä stavba Asuánskej priehrady) obmedzilo každoročné záplavy a znížilo tak množstvo živín a pevných častí vo vode Nílu; pôda v delte sa teda stáva menej úrodná a zvyšuje sa potreba jej hnojenia.

Antické záznamy Plínia Staršieho opisujú sedem ramien Nílu v jeho delte. Vďaka protizáplavovým opatreniam, zmenám reliéfu aj priehradám sa Níl v súčasnosti rozdeľuje na dve hlavné ramená: Damietta na východe a Rosetta na západe. Obidve sú splavné pre vodnú dopravu a sú dlhé približne po 200 km.

Cez kanál Ibrahimia a rameno Jusuf časť vody odteká do jazera Birket Karún a na zavlažovanie oázy Fajúm. Cez kanál Ismailia sa časť vody odvádza na zavlažovanie oblasti Suezského kanála a cez kanál Mahmudia sa časť vody odvádza na zavlažovanie mesta Alexandria a jeho okolia. V severnej časti delty sa nachádza lagúnové jazero Menzala, Burullus a Marjut.

Ekológia[upraviť | upraviť zdroj]

Delta Nílu má stredomorské podnebie, charakteristické malým množstvom zrážok a väčšina zo 100 až 200 mm zrážok spadne v zimných mesiacoch. Najteplejšie je v delte v júli a auguste, kedy priemerné teploty dosahujú 30°C (maximum je okolo 48 °C), v zime priemerná teplota klesá na 5 až 10 °C. Letné obdobie je veľmi suché.

Delta Nílu je významné hniezdisko a zhromaždisko vtáctva: ide o najväčšie zhromaždisko čajky malej a rybára bahenného. Medzi ďalšie miestne vtáky patria napríklad kulík morský, kačica lyžičiarka, volavky, ibis a kormorány. V mokradiach, stojatých a tečúcich vodách nílskej delty žije množstvo stavovcov: ryby, žaby, korytnačky, varan nílsky a mungovité. V delte sa však už nevyskytuje v minulosti bežný krokodíl nílsky.

V oblasti delty žije veľká časť z cca 88 miliónov obyvateľov Egypta: mimo najväčšie mestá delty je priemerná hustota obyvateľstva 1000 obyvateľov/km² a viac. Najväčším mestom v delte je Alexandria s viac ako 4 miliónmi obyvateľmi. Ďalšie veľké mestá sú Damietta, Port Said a Tanta.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Delta Nílu

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Delta Nilu na českej Wikipédii.